Image default
Trening

Et sykkeleventyr utenom det vanlige

I et par måneders tid har en gruppe mennesker med ulike rusutfordringer møttes til felles spinningtrening på Fokus Trening i Moss. De er alle en del av prosjektet, Idretten Skaper Sjanser. Et fantastisk lavterskeltilbud bygd på mestring, inkludering og lagfølelse.

Mange av dere har helt sikkert både hørt om, og fulgt med på dette prosjektet via tv-serien på TV 2, hvor den kjente dokumentarfilmskaperen, Petter «Uteligger» Nyquist fikk møte mennesker med rusutfordringer innenfor flere ulike idrettsmiljøer. En av disse idrettene var sykling. Nå har årets sykkelutgave av Idretten Skaper Sjanser blitt lansert, og her er det flere mossinger i aksjon. Både på sykkelsetet og i apparatet rundt. 

Hårete mål
Det er søndag formiddag. Inne i spinningsalen på Fokus Trening på Bredsand dunker musikken ut gjennom høyttalerne, mens instruktør, Bjørn Bergenheim maner deltagerne til innsats. Pulsen ligger nærmest utenpå treningstøyet til flere av dem, men de biter tennene sammen og tråkker på videre. De vet at det må til for at de skal tåle utfordringen som venter de i august.  Da skal de nemlig sykle Arctic Race of Norway. Fire etapper på mellom 155 og 185 kilometer skal gjennomføres i løpet av fire dager. En utfordring som kan ta pusten fra de aller fleste.

– Det er en fysisk krevende gulrot som venter i den andre enden, men vi skal gjøre alt vi kan for at samtlige deltagere skal være godt rustet i god tid før vi stiller på startstreken. Det som foregår inne i spinningsalen er jo bare starten på eventyret. Snart venter trening ute på veien og splitter nye landeveissykler på utøverne. Det er da det virkelig begynner. Som en såpass stor gruppe har vi mye vi må trene på og mange kilometer som må inn på kondisjonsbanken før startskuddet går i Mo i Rana 11. august, forteller mossingen, Lars Tore Markussen, som er teamleder for gruppa fra Østfold.

Vet at det funker
Til stede under seansen er også Morten Nyborg. Han er daglig leder for Idretten Skaper Sjanser. Nyborg er på ingen måte noen novise innenfor arbeid med mennesker som har kommet skjevt ut i livet. For en del år tilbake startet han opp et gatefotballag i Fredrikstad, og det tok ikke mange årene før lignende tilbud spredte seg ut i det ganske land. I år er det faktisk hele 28 gatelag tilknyttet toppklubber rundt om i Norge. I 2018 oppfordret daværende helseminister, Bernt Høie «gatefotballens far» til å ta suksessen videre til andre idrettsgrener, og våren 2019 var Idretten Skaper Sjanser en realitet. I år er foreningen for første gang på statsbudsjettet. Nyborg vet gjennom sin brede erfaring at idretten faktisk kan utgjøre en forskjell.

 Siden 2019 har han hatt sitt virke i prosjektet, Idretten Skaper Sjanser, som fra i år for midler over statsbudsjettet. Nyborg vet gjennom sin brede erfaring at idretten kan utgjøre en forskjell.

– Helt klart. Det finnes det mange eksempler på. La meg bare presisere at vi driver kun med idrett, og er på ingen måte behandlere. Det er det andre som tar seg av. Jeg pleier å si at det offentlige er våre talentspeidere, smiler han.

En oppvarming av de sjeldne
Det er ikke bare en gulrot som venter på årets syklister i Idretten Skaper Sjanser. Før gjengen setter kursen for Mo i Rana, så skal de faktisk få muligheten til å sykle de tre første etappene av årets Tour de France. De gjennomføres i år i Danmark.

– Det er faktisk samme eiere av både Arctic Race of Norway og Tour de France. Da vi også fikk muligheten til å sykle de tre første etappene, så kunne vi ikke takke nei. Dette er en fantastisk mulighet til å vise vår modell utenlands, samtidig som det er en suveren oppvarming til det som venter oss en måned senere på hjemmebane. Som en liten funfact kan jeg jo nevne at vi blir det første laget i hele tourens historie til å ha kvinner med på laget, forteller Morten Nyborg stolt.

Dyrker lagfølelsen
I år er det 27 syklister i teamet fra Østfold. Disse er knyttet opp mot den nyetablerte sykkelklubben Morsa SK. En klubb som er tuftet på at det skal være plass til alle, uavhengig av bakgrunn, ambisjonsnivå og alder. Tidligere har Østfold-gruppa holdt til i Halden, men fra og med i år har de sin base i Moss. Lars Tore Markussen har ansvaret for å følge opp utøverne også ut over fellestreningene.

– Det du ser her er bare en liten del av den totale pakka. Vi snakker om 27 ulike individer med ulike delmål og behov. Det fordrer selvfølgelig solid oppfølging av teamet rundt. Jeg må bare innrømme at jeg er imponert over denne gjengen. Det er utrolig hva man kan få til så lenge man viser tillit og tar deres utfordringer på alvor. Sammen skal vi i løpet av de kommende månedene skape et sykkeleventyr. Man skal nemlig ikke kimse av det å være en del av et fellesskap. Lagfølelse er gull verdt, uttaler mossingen.

En helt ny erfaring
En av de som forhåpentligvis skal stå på startstreken i både Tour de France og Arctic Race of Norway er mossingen, Harald Både. Kanskje mest kjent for sitt street football-engasjement på Kambo, og som spiller for gatefotballaget i Moss FK. Både stiller trofast opp på hver trening, men noen erfaren syklist vil han ikke kalle seg.

– For å være ærlig så har jeg aldri sittet på en landeveissykkel tidligere. Den eneste erfaringen jeg har på sykkelsetet er til og ifra noen fisketurer, humrer han før han fortsetter. Det var når Lars Tore Markussen dukket opp på gatefotballtreninga med info at jeg og noen andre vurderte å slenge oss med. Nå har jeg vært her hver gang. Så langt vil jeg si at det har svart til forventningene, og folkene som er med er bare helt suverene. Når det er sagt så gleder jeg meg til å starte sykkelsesongen utendørs. Jeg er nemlig svært glad i å være ute. Det skal bli godt å få byttet ut den stramme svettelukta her inne i salen med frisk luft, ler han.

Må være påskrudde
Når startskuddet smeller for Tour de France i København 1. juli regner Nyborg og Markussen med at de vil stille med rundt 40-50 utøvere fra tre sykkelklubber. Disse skal så fordeles i to puljer for å ivareta sikkerheten på best mulig måte. Det er imidlertid ikke bare syklistene som skal ut på den danske landeveien.

– Som for alle deltagende lag under rittet, så har også vi med oss et solid apparat. Med 40-50 syklister og 10 følgebiler er det svært viktig at vi holder tidsskjemaet. Vi skal sykle først ut av alle, og vi må for enhver pris unngå å bli hentet igjen av det toget av kjøretøy og syklister som kommer bak oss. Det hadde tatt seg ut, smiler Nyborg.

Har blikket kun fremover
Det er noen spennende måneder som nå ligger foran både syklister og støtteapparat. Det er mye som må på plass, men både Morten Nyborg og Lars Tore Markussen har stor tro på gjengen de nå jobber med.

– Dette er en fin gjeng, men de har selvfølgelig sine ting å jobbe med som oss andre. Det er viktig at vi retter blikket fremover. Hva som ligger bakover i tid får vi ikke gjort noe med. Vi må ha fokus her og nå, avrunder Nyborg og får et anerkjennende nikk fra teamleder, Lars Tore Markussen. 

Related posts

Actic treningssenter i Lilleeng Helsepark: God effekt i varmtvann basseng

mortensen

«Den glade vandrer»

mortensen

Endelig tilbake til normalen

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy