Image default
Helse

Inviterer til en «Psykt bra sykkeltur»

Et spennende prosjekt for unge mennesker, med lette eller moderate psykiske helseutfordringer er nå i ferd med å se dagens lys i Moss. 

I et kontorfellesskap på Bredsand Helsehus møter vi på Barbro Rist og Tommy Winther. Begge meldte seg inn i den lokale avdelingen av Mental Helse for et år siden, og jobber nå som frivillige med flere prosjekter. Hjertebarnet er imidlertid opplevelsen på to hjul som venter om åtte måneder.

– Vi skal ikke legge skjul på at nettopp dette prosjektet har fått en helt spesiell plass. Vi vet at det er en klar sammenheng mellom psykisk og fysisk helse, og at det er mange unge der ute som ville ha godt av å være med på et slikt opplegg. Målsettingen vår er å samle en gruppe på 15 deltakere som skal i gang med opptrening allerede nå i desember, og så langt ser det veldig lovende ut, forteller Tommy Winther, som er styringsleder for prosjektet.

Samhold og tilhørighet

Målgruppen for prosjektet er unge mossinger i aldersgruppen 16-25 år, som både har et ønske om og vurderes å ha stor nytte av å delta i et systematisk og målrettet treningsopplegg i sammen med andre. Disse vil fra og med desember og i åtte måneder fremover være en del av et treningsopplegg som skal munne ut i forhåpentligvis en opplevelse for livet.

– Det er jo det vi sikter mot. Etter endt treningsperiode kan vi friste med en ukes sykkeltur på Nord-Vestlandet i storslagen norsk natur. Her skal vi sykle sammen som et lag for å fremme samhold og tilhørighet for en sårbar gruppe i samfunnet. Dette kommer til å bli så bra, forteller Barbro Rist engasjert.

Har planen klar

Den som skal stå for selve treningsopplegget frem til sykkelopplevelsen som venter om et trekvart år er fysioterapeut, Kenneth Busch. Han driver firmaet, Bedre Hjerter. Busch har selv lang fartstid på sykkelsetet og er vant til å jobbe med grupper med ulike utgangspunkt. Han føler seg trygg på at de som blir med har en fin tid i vente.

– Helt klart. Vi tråkker i gang med en spinning økt på mandager fra desember og håper at alle har lyst til å trene styrketrening en gang i uken i tillegg. På denne måten får vi jobbet opp både de fysiske forutsetningene og ikke minst samholdet i gruppa. Når våren står for tur, så tar vi med sykkelen ut. Vi kommer fortsatt til å forsøke å holde oss til et par sykkelturer i uken for å øke mengde og belastning suksessivt, forteller han.

Spennende innhold

Det er i andre halvdel av august neste å at deltagerne legger ut på turen som forhåpentligvis vil bli noe helt utenom det vanlige. Busch lover at opplevelsene underveis vil bestå av mer enn storslått natur.

– Vi har ikke landet hele opplegget enda, så det blir vanskelig å gå i detalj, men tanken er at vi skal tilby deltagerne flere typer opplevelser underveis. Vi snakker om god mat, topp overnatting og flere spennende aktiviteter. Dette kommer til å bli så bra, forteller han.

Solide støttespillere

Et prosjekt i denne størrelsen utløser selvfølgelig en god del kostnader. Barbro Rist og Tommy Winther fra Mental Helse Moss og omegn forteller imidlertid at de er godt i rute med å få de økonomiske på plass. 

– Det er føles trygt og godt å kunne si at det meste er på plass når det kommer til den økonomiske biten av opplegget. Dette skal jo være en kostnadsfri tur for alle deltagerne, og for å få til det er det viktig å ha gode støttespillere. Takket være solid støtte fra SpareBank 1-stiftelsen, Moss Kommune og Mental Helse sentralt, så sover vi godt om natten, uttaler Winther med et glimt i øyet.

Frir til næringslivet

Selv om det økonomiske grunnlaget for gjennomføring av prosjekt «Psykt bra sykkeltur» er på plass, så trenger arrangøren fortsatt pengestøtte. Her rekker de nå ut en hånd til det lokale næringslivet i Moss.

– Det som gjenstår nå er å få på plass sykkelbekledning til alle som skal være med. Her håper vi at lokale næringslivsaktører ønsker å være med å bidra. Vi har laget en Spleis-innsamling som man finner ved å søke opp «Psykt bra sykkeltur». Alle som bidrar med en fornuftig sum vil da kunne få sin logo på klærne, forteller Tommy Winther.

Fokus på kosthold

Prosjektleder, Kenneth Busch fra Bedre Hjerter forteller at det også er mulig å støtte med annet enn rene penger. Han sikter da først og fremst til byens lokale kjøpmenn.

– For å kunne gjennomføre et slikt opplegg, så sier det seg selv at vi ikke kan ha fokus bare på trening. Vi må også jobbe med tett med deltagernes kosthold. For å kunne yte godt må man faktisk spise godt og sunt. Vi må jo sørge for at de som skal være med får skikkelig drivstoff på tanken. I den forbindelse er det fult mulig å støtte oss med sunne matvarer underveis i treningsperioden. Det er bare å ta kontakt med oss, uttaler han.

God mavefølelse

Både Rist og Winther ser virkelig frem mot at det de i lang tid har jobbet hardt for å få på plass nå skal settes ut praksis. Med gode støttespillere, og ikke minst en dyktig fagmann i Kenneth Busch til å ta seg av det fysiske har de stor tro på at dette nettopp vil bli en «Psykt bra sykkeltur».

– Magefølelsen er god. Vi har nedlagt mye arbeid for å nå dit vi har kommet i dag, men det har vært verdt hver time. Tilbakemeldingene fra både samarbeidspartnere og andre vi har presentert dette for har også vært udelt positive, så dette skal vi fullføre på en skikkelig måte, avrunder Barbro Rist.

Tekst Petter Andresen

Foto Jørn Mortensen

Related posts

Vålerkvinne setter søkelys på et skambelagt tema

mortensen

«Du og Jeg Klinikken» i nye lokaler

mortensen

Vil bedre forholdene for hjemmeboende eldre

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy