Image default
Trening

Høyt nivå i verdensmesterskapet i gymnastikkhjul

Nylig ble verdensmesterskapet i gymnastikkhjul avholdt i Danmark. Norges tropp bestod i år av tre utøvere. Samtlige representanter for turngruppa i Rygge idrettslag.

Nesten like sikkert som at verdensmesterskapet i gymnastikkhjul blir avholdt hvert andre år, er det at gymnaster fra turngruppa i Rygge IL deltar som representanter for Norge. Faktisk må vi over 20 år tilbake i tid for å finne første gang en lokal gymnastikkhjulgymnast stilte med flagget på brystet, forteller Anne Lene Solgaard Haug. Hun er leder for turngruppa i Rygge IL.

– Første gang en gymnast fra vårt idrettslag deltok i et VM var i 2001, så det begynner å bli en god del år siden. Siden den gang har mange fått muligheten. De har ikke bare deltatt, men også sanket flere medaljer. Til sammen har det faktisk blitt ett gull, fire sølv og tre bronsemedaljer. Ikke akkurat småtteri, forteller hun stolt.

Høyt nivå

I år ble verdensmesterskapet i gymnastikkhjul, eller Rhønhjul som det heter internasjonalt, arrangert i Sønderborg i Danmark. Totalt deltok utøvere fra 13 land. De tre lokale gymnastene som representerte Norge var Dina Sofie Rudshagen Harridsleff (18), Linde Marie Haug (16) og Tilde Strande Horntvedt (14). Selv om prestasjonene kanskje svingte litt mer enn de hadde håpet på, så var alle skjønt enige om at det hadde vært en stor opplevelse.

– Helt klart. Opplevelsen var topp selv om prestasjonene nok kunne ha vært litt bedre. Det er tøft når man konkurrerer på dette nivået. Det kan ikke akkurat sammenlignes med en nasjonal konkurranse. Her er det ikke rom for å gjøre feil hvis man vil være med helt inn. Denne gangen ble det litt stang ut, men klager ikke, smiler Linde Marie Haug som til slutt satt igjen med en 19.plass i øvelsen linje.

Nådde finalen

Den eneste av de tre som nådde en finale var 18 år gamle Dina Sofie. Hun var en av de totalt sju juniorene som tok seg til finalen i øvelsen linje. Målet var en plass på pallen, men slik gikk det ikke.

– På forhånd håpet jeg at det skulle være mulig å være med å kjempe om bronsemedaljen, men til slutt endte jeg på en 6.plass. Selv om det selvfølgelig er stort å være i en finale, så kan jeg ikke si meg helt fornøyd. Jeg kan bedre enn hva jeg fikk vist denne gangen, forklarer hun.

Verdifull erfaring

14 år gamle Tilde hadde nok ingen ambisjoner om medaljer. Hun var med for å høste erfaring. Selv om hun ikke tok seg til noen finaler, så var hun strålende fornøyd med egen innsats.

– Jeg satte bestenotering i øvelsene sprang og linje under et verdensmesterskap og det er jeg selvfølgelig veldig fornøyd med. Nå vet jeg litt mer om hva som kreves på dette nivået, så da gjelder det å trene hardt frem mot neste mulighet, svarer ungjenta.

De voksnes rekker

Om to år kommer det et nytt verdensmesterskap. Forhåpentligvis vil Norge nok en gang bli representert med gymnaster fra turngruppa i Rygge IL. Både Linde Marie og Tilde har klare ambisjoner om å være med å kjempe om plassene i juniorklassen, mens Dina Sofie er litt mer tilbakeholden i forhold til deltagelse.

– Jeg er i tenkeboksen. Det handler utelukkende om at jeg nå beveger meg fra junior og opp i seniorklassen. Her er nivået knallhøyt. Jeg får se hva jeg bestemmer meg for, uttaler VM-finalisten.

Nye muligheter

Selv om årets verdensmesterskap nå er historie, så satser gymnastene videre mot nye mål. Allerede i slutten av juni byr det seg nye muligheter til å sanke medaljer. Da arrangeres nemlig NM. Her stiller den lokale turngruppa med fire gymnaster. Styreleder, Anne Lene Solgaard Haug forteller at de totalt har 25 NM-medalje vinnere i klubben og at hun har klokketro på at flere medaljer er på vei.

– Med såpass dedikerte utøvere som vi har, så vil jeg påstå at mulighetene er store for nye medaljer. Vi har et enormt bra miljø, med både flotte utøvere og svært dyktige trenere som driver hverandre fremover ukentlig. Det gir resultater både miljømessig og sportslig. Det er rett og slett en fornøyelse å være en del av dette, uttaler den stolte styrelederen.

Tekst og foto Petter Andresen

Related posts

Toppform Fitness utvider med hele 1000 kvadratmeter

mortensen

13 av 16 satte ny rekord i lokalt halvmaraton

mortensen

Energidagen lørdag 18. september: Tren gratis på fire treningsenteret på Høyda

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy