Image default
Kultur

Verdifestivalens «mor»

Søndag 10. oktober var Verdensdagen for psykisk helse. Og nettopp på denne dagen ble Verdifestivalen arrangert i og utenfor  Verket Scene,  med konserter, foredrag, standup, stands og utstilling – og med Rita Jacqueline van Ingelgem som initiativtager og krumtapp. – Formålet med en slik festival er å vise at vi er likeverdige som mennesker, uansett hvilket utgangspunkt vi har,  og hvilke problemer vi måtte stri med, sier hun. 

For å forstå hva Verdifestivalen er, og kommer til å bli i framtida,  tillater vi oss å fortelle litt om Rita van Ingelgems bakgrunn. 

  – Jeg har alltid vært opptatt av mellommenneskelige relasjoner. Jeg hadde ikke den verste oppveksten, men jeg hadde heller ikke den aller beste. Jeg har fått en posttraumatisk stresslidelse på bakgrunn av det,  og jeg har også en bipolar 2-lidelse. Jeg har levd med begge deler  og er ikke medisinert, annet enn når jeg kjenner på bipolariteten. Da blir jeg litt høy innimellom og litt fortere nedstemt enn de fleste.  Men ikke veldig tung, da, forklarer hun. 

«Askepodden»
Rita begynte å utdanne seg innen helse og sosial. Hun tok en bachelor i vernepleie, en videreutdanning innen familieterapi og én innen veiledning. Og hun var også studert ledelse.  Jobben hennes har altså handlet om mennesker i mange år. 

 – Så fortsatte jeg med podcasten «Askepodden», der jeg har innbudt mennesker som er i stand til å inspirere andre med sin egen historie.  

Jeg begynte å  invitere gjester i 2019,  men så bråstoppet dette på grunn av den hersens pandemien i begynnelsen av mars 2020, sier Verdifestivalens «mor».  

Med dem det gjelder
Rita van Ingelgem forsto at Fontenehuset er avhengig av privat giverglede samt noe støtte fra stat og kommune.  Da de manglet penger til en stilling, tenkte hun at de måtte prøve å få inn det.  Hennes første tanke var å arrangere en venners venners-fest der gjestene kunne bidra økonomisk.

– Så tok Ari Behn livet sitt.  Jeg kjente veldig på det at vi er flinke til  å gå i fakkeltog eller samle inn penger til andre. Det er vi gode på i Norge. Jeg tenkte at jeg ville ta det et skritt videre. Jeg skal ikke  gjøre noe for noen, ikke samle inn penger til noen; jeg skal gjøre sammen med dem det gjelder, sier hun. 

Mens andre gikk i fakkeltog, satt Rita og tenkte:
Hvor er de som har sosial angst og panikkangst? De er ikke nødvendigvis til stede. Så der og da ble ideen til Verdifestivalen født.

Likeverd
– Formålet vårt er å inkludere mennesker med psykiske lidelser og rusproblematikk gjennom frivillig arbeid. Vi, og jeg må understreke at jeg ikke er alene, forsøker å tilrettelegge med transport til og fra festivalen og sørge for at frivillige kan ledsage dem som ikke ønsker eller våger å gå alene. Formålet er å vise at vi er likeverdige mennesker uansett. Vi er født med et absolutt menneskeverd. Det er verdiene bak Verdifestivalen, sier Rita.

Så for noen dager siden gikk altså den første Verdifestivalen av stabelen, og det med et imponerende program. Det var  konserter med blant andre  Elvira Nikolaisen og Knut Anders Sørum, foredrag av Simen Almås og Linda Merethe Øye,  standup ved Karma Merethe Lindstad, kunstutstilling og stands med alle organisasjoner som jobber med mennesker som sliter.

Og neste år vil Verdifestivalen strekke seg over tre dager, lover krumtappen…

Rita Jacqueline van Ingelgem er hovedpersonen bak den første utgaven av Verdifestivalen i Moss. – Og det blir flere, sier hun. 

Jørn Mortensen (foto)

Per L. Johansen (tekst)


Related posts

­Store forhåpninger til TV-aksjonen den 23. oktober 2022!

mortensen

Nikolai Lockertsen: Et tegnetalent fra en annen «dimensjon»

mortensen

Moss Magasinet i rute i 2019 – men hva med neste år?

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy