Image default
Nytt på Høyda

Terje Holm; dronepilot og kunst

Terje Holm (63) hadde sin siste arbeidsdag i Moss Avis 30. november 2020. Etter nærmere fire tiår som pressefotograf han seg en hel måned som pensjonist. Men stillesitting og uvirksomhet er ikke Terjes sterke side.  

Men la oss spole tilbake og fastslå at Terje Holm egentlig er maskiningeniør fra Østfold ingeniørhøgskole, eller  «Tune-tekniker’n», om man vil. Den utdannelsen har han ikke praktisert i særlig grad. Ikke i det hele tatt, for å være nøyaktig. For det  var fotografering  som skulle bli hans yrkesvei og levebrød. 

– Jeg kjøpte kamera for konfirmasjonspengene og innredet mørkerom og studio i den gamle manuelle telefonsentralen som sto på tomta i barndomshjemmet mitt i Våler, forteller han.

Som student på Østfold ingeniørhøgskole fikk Terje tilgang til mørkerom, og interessen  for bilder og foto utviklet seg videre der.  

– Det var ikke så enkelt å få seg sommerjobb. Men jeg  lagde bilder og leide et lokale i Son, først sammen med Helge Eek og så én sommer alene. Jeg satset på fotografikk – kun svarthvitt uten gråtoner, erindrer han. 

Tilfeldigheter
Livet består av en rekke tilfeldigheter. Og det var én av dem som førte maskiningeniør Holm inn i presseyrket.  

– Siste skoledag på «Tune-tekniker’n» var en fredag. Dagen etter gikk jeg en tur i byen. Der traff jeg Geir Hansen, som jobbet som fotograf i Moss Dagblad. Han spurte om jeg hadde muligheter for  å ta bilder for Moss Dagblad på Rygge flystasjon, hvor det skulle være en demonstrasjon mot utplassering av noen rakettsystemer. Kjetil Palmquist, den andre fotografen i Moss Dagblad, skulle nemlig gifte seg, og Geir skulle ta bilder. Det var med andre ord en ren tilfeldighet som førte til at jeg begynte som freelancer i Moss Dagblad. Jeg ble der i halvannet år.  Det er en periode jeg minnes med stor glede. Vi var mange unge folk på jobb.  Miljøet var helt fantastisk, engasjementet likeså, og det var ekstremt moro å jobbe, sier han.

Til å leve av
Hos konkurrent og «storebror» Moss Avis jobbet Jon-Ivar Fjeld og Bjørn Skovdahl som fotografer. Førstnevnte  overtalte Terje til å bytte beite med løfte om at det ville bli så mye å gjøre at han kunne leve av det. 

– Jeg vurderte det som sikrere med tanke på framtida og  begynte som freelancer i Moss Avis i 1983 . Fast ansettelse ble det etter et års tid – i 1985, var det vel. 

Det betyr at Terje Holm jobbet i Moss Avis i nesten 40 år – med et avbrekk på ett og et halvt år. Han var med på å starte Avisenes Pressebyrå, etablert av  Orkla som et alternativ til NTB, med Pål Bjerketvedt som redaktør og daglig leder.

– Jeg skulle være der i tre måneder – og så ble det halvannet år som bilderedaktør og fotograf. Etter 18 måneder utløp permisjonen fra Moss Avis, og jeg måtte velge. Da hadde jeg fått to små jenter, og igjen valgte jeg det sikre, anfører han.

En gave 
– Hva kan du si om disse tiårene i Moss Avis?

– Det har vært fantastiske år. Jeg har fått jobbe med det som var hobbyen min i utgangspunktet. Ja, jeg så det nesten ikke på det som jobb. Å være ute på by’n  og treffe og «preke» med folk er jo en gave. Å få speile hverdagslivet – i glede og sorg, gjennom små og store hendelser – er et privilegium. Og jeg har fått være med på en utvikling som er  helt utrolig – fra blysats og fram til det vi ser i dag, hvor du kan gjøre mange jobber med mobiltelefonen. I og med at jeg er interessert i og opptatt av teknikk, har jeg hele tida kunnet holde på med det jeg har lyst til å drive med. I så måte har jeg vært, og er, virkelig heldig, sier han. 

Flyr drone
Etter en velfortjent frimåned er det, som nevnt innledningsvis, nye prosjekter på gang for  den nyslåtte pensjonisten.  Nå jobber han for Joakim Bekkåsen i relativt nyetablerte PS Digital. Arbeidsoppgavene blir primært droneflyging – foto og video med egen drone – i tillegg til vanlig fotografering.
Terje har blant annet produsert en drone-video av «Tribunen», det nye boligprosjektet mellom Rabekkgata og Melløs stadion. Vi har sett resultatet, og det er imponerende. Like imponerende som den lange rekken av Terje Holm-fotografier som har stått på trykk i Moss Avis opp gjennom årene. 

– PS Digital har fått Frigaard Gruppen som kunde. Selskapet har  bebudet oppstart av flere byggeprosjekter i Østfold. Joakim lager innhold til sosiale medier og drifter Frigard Gruppens Facebook-sider. Og jeg får ta hånd om det han ikke gjør, for eksempel dronefotografering. Joakim er ekstremt entusiastisk og flink på mange områder.  Det er en glede å jobbe sammen med ham, kommenterer Terje. 

Arne Scheie koketterer gjerne med at han er «rimelig interessert» i fotball. Terje Holm har alltid vært rimelig interessert i kunst. Så i tillegg til å nyte andres verk har han slått seg på malerkunst selv.

– Jeg maler på gulvet der oppe, sier han og peker mot 2. etasje.  

– Det er en aktivitet som gir meg stor glede, og som jeg kommer til å fortsette å dyrke, avrunder droneflygeren.    w

Per L. Johansen (tekst)

Jørn Mortensen (foto)

Related posts

Moss To-Takts drømmebygg

mortensen

Verdens største eiendomsmeglerselskap inntatt Høyda

mortensen

Nye ansatte hos Moss Totakt AS

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy