Image default
Hjem & Fritid

Hvorfor installere komfyrvakt?

De aller fleste har nå hørt om komfyrvakt. Mange mener dette bare er for de litt eldre årganger som ikke husker på å passe komfyren. 

Mange komfyrbranner og tørrkokte kjeler er beviset på det motsatte. Det er utrolig fort gjort å glemme at kjelen ble satt på platen. Så titter du ut vinduet og ser at minstemann kommer med er blødende skrubbsår på kneet. Da er kjelen og komfyren skjøvet bak i hodet…..

Men komfyrvakta passer på dette for deg. Føleren som er montert oppe under viften, overvåker hele tiden hva som skjer på platene under seg. Først varsler den med noen pip når temperaturen blir for høy. Hvis ingen tar dette alvorlig, slår komfyrvakta bare av plata. Dette er en investering i sikkerhet – sier Martin Maagerø hos Skousen AS Moss.

«Plug and Play»
Siden 2010 har det vært krav om fastmontert komfyrvakt i alle nye boliger. Stikkontakt og sensor koples til fast installasjon av en elektriker. I eldre boliger kan man anskaffe en «Plug and Play» løsning som settes inn mellom stikkontakten og komfyren. Omtrent som en skjøteledning.

Komfyrvakten består av to enheter. Den ene settes som nevnt mellom komfyren og stikkontakten, mens den andre plasseres etter anvisningen i monteringsanvisningen. Denne angir en plassering mellom 40 og 200 cm fra platetopp. Vanligvis plasseres denne under ventilasjonshetten, men kan også plasseres på veggen med en medfølgende brakett for at rett vinkel skal oppnås.

Piper ofte
Sensoren er innstilt fra fabrikken, men har evnen til å ta til seg litt opplæring av bruker. Til å begynne med vil den kanskje pipe litt ofte. Da trykker man på anvist knapp, slik at du på den måten «lærer» sensoren hva som er akseptert av temperatur mellom platetoppen og føleren. Noen blir utålmodige og putter føleren inn i skapet og på den måten setter hele systemet ut av funksjon. Dette blir som å dekke til eller ta batteriet ut av brannmelderen så den ikke piper på røyk.

Vi opplever også at noen av de tidligste modellene av komfyrvakter ikke holdt det høye kvalitetsnivået som man ønsker – forteller Maagerø. Dette er beklagelig da det har gitt komfyrvakten et noe urettferdig dårlig rykte. Løsningen som da anbefales er å bytte til en nyere modell og få en bedre opplevelse og høyere sikkerhet fra komfyrvakta.

Hjelp til montering
Bygger du nytt hus skal elektrikeren din sørge for at komfyrvakten finnes i din installasjonsplan. Har du en eldre leilighet/bolig, og ikke er trygg på hvordan du monterer komfyrvakten, kan du få hjelp hos Skousen hvitevarer AS. Vi har disse på lager – forteller Hans Marius Børstad og legger til at de også er behjelpelige med å montere etter «plug and play» modellen. Vi anbefaler også til alle som kjøper ny komfyr eller platetopp at de sjekker om det er montert komfyrvakt. Hvis ikke monterer vi den gjerne i forbindelse med hjemkjøring og montasje av deres nye platetopp/komfyr.

Sikkerhet er viktig for oss alle – sier Martin og Hans Marius hos Skousen. Derfor har vi tatt in komfyrvakter i vår butikk. Selv om de ikke finnes i programmet til Skousen AS.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Action i bassenget hele høsten!

mortensen

– Nå føler jeg at livet har falt på plass

mortensen

Miljøbilen kommer til en plass nær deg

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy