Image default
Moss

Musikk for hele familien

Når du har vært i musikkbransjen i Moss i snart fire årtier år har du en betydelig peiling på hva som skjer, og hva som har skjedd, på det lokale musikkplanet. Det gjelder i høyeste grad Gunnar Stordahl, som etablerte seg her i byen i sammen med fru Brit i 1981, og dermed nærmer seg førtiårsjubileum.

Stordahl er fra Indre Østfold, og det er ganske tilfeldig at han drev i land i Moss. På den tiden jobbet han i musikkbransjen i Oslo, og kunne godt tenke seg å begynne for seg selv. Så da Finn Rolfsmann skulle avvikle forretningen i Moss, slo Stordahl til.

– Har ikke angret på det?
– Ikke en dag! Skal du drive med musikk i denne regionen er Moss perfekt, rockebyen, ja til og med kulturbyen, vil jeg si. Dessuten har vi kunder fra de andre østfoldbyene, og fra Oslo og omegn, og fra den andre siden av fjorden, Horten og Tønsberg.


Så det var ganske full fart fra første dag for Gunnar og Brit, med en arbeidsuke som hadde utløst alle alarmer hos arbeidstilsynet. Men når det swinger for musikksjeler teller de ikke arbeidstimer.


Brit pensjonerte seg for en tid tilbake, men med på laget har parets sønn Gjermund og hans kone Camilla Haaland kommet, i tillegg til butikkmedarbeider Otto Gamst som hjelper til og holder unna på dagtid.

– En glimrende generasjonsmiks, mener Gunnar Stordahl, som til tross for sin etter hvert noe voksne alder slett ikke ser ut til å ha noen problemer med å holde takten.

Spisskompetanse
Det var klassisk piano som brakte unge Gunnar inn i musikkens deilige verden, og piano har det blitt mye av, selv om det også har blitt noen svinger innom mer trøkk og tempo med orgel og band, i tillegg til tangentjobbing i en mengde andre konstellasjoner.


– Jo da, det var piano vi drev mest med i begynnelsen, vi solgte pianoer, og drev med stemming og reparasjoner. Men etter hvert ble det stadig mer bandutstyr, og ikke minst gitarer, som kom til å prege rockebyen. Og stadig mer avansert teknologi og elektronikk.


– Så dere har vært med fra kassegitaren fram til Kygo?
– Absolutt.

– Men blir ikke musikken mer utilgjengelig når man må beherske så mye mer enn selve instrumentet, spør vi Gjermund Stordahl, som representerer firmaets spisseste kompetanse på det tekniske og studioarbeid.

– Tvert imot, man kommer faktisk nærmere musikken når man kan laste ned instruksjonsvideoer på YouTube, eller spille sin egen musikk med ”komp” fra nettet. Det gir helt andre læringsmuligheter, og helt andre opplevelser, og så har instrumentene aldri vært så billige og bra som nå.

Drahjelp
Tradisjonsbutikken i Rådhusgata, tidligere Th. Petersons gate, har alltid vært preget av et ganske ungt publikum, og det synes vertskapet er helt OK. 

– Jeg er glad i ungdommen, og vi har en fin tone i butikken, forsikrer Gunnar Stordahl. – Det er klart at den feiteste pommes frites’en og de dyreste gitarene ikke er noen ideell kombinasjon, men folk lar seg jo snakke til. Vi har en fin tone, og er ikke redd for en liten fleip.

Og de unge tilfører oss mye, de vet hva som rører seg, og hva som er nytt.

Og så bringer de glede i hverdagen, rett som det er har vi noen mektige musikkopplevelser her i butikken, det dukker stadig opp talenter som har kommet imponerende langt.

Det er også mange bandmusikere som har møtt hverandre på Stordahl, og mange av dem er fremdeles innom. Og mange av dem har fått en god drahjelp av en liberal og raus kreditthjelp ved anskaffelse av instrument, og det har stort sett gått bra.


– Det er jo ikke alle nyetablerte musikere som skjønner at innholdet i minibaren ikke er en mild gave fra hotellet, så det trengs ofte litt tid for å få tak på økonomien når man skal prøve å tjene penger på musikk. Men det har som sagt stort sett gått bra, og det har kommet folk og gjort opp for seg lenge etter at gjelden egentlig var foreldet. Sånt noe varmer, og gir inspirasjon i jobben.

Kulturkvartalet
Man kan trygt si at Stordahl Musikk har utgjort et unikt fagmiljø her i byen i snart fire tiår, og de har representert en trygghet og kontinuitet i et næringsliv hvor forretninger har kommet og forsvunnet i et til dels voldsomt tempo. 

– Men det har vel ikke bare vært enkelt å være dere, heller, hva med konkurransen fra lavpriskjeder og netthandel?– Den konkurransen er reell, og den må vi leve med. Men vi selger også billige produkter, selv om vi ikke kan forsvare å gå under et visst kvalitetsnivå. Det har ikke minst med service og garantier å gjøre. Når det gjelder netthandel er vi med for fullt, og har ikke mindre enn 70 000 artikler i systemet vårt. Og det er nettet som bestemmer prisen, selv om vi faktisk klarer å selge billigere noen ganger.

– Nå kan det se ut som handelen i noen grad forsvinner fra sentrum, men dere blir?
– Ja visst, det er flott å være her, midt i kulturkvartalet. Og så er det jo masse musikkfolk innom, som når «Hver gang vi møtes» spilles inn, for eksempel. Mange kjente artister.

– Og dere begynner så smått å varme opp til jubileet neste år?
– Vi vil nok snart merke presset, ja, og vi gleder oss. Det blir trivelig å treffe folk helt tilbake fra 1981, mange av dem profesjonelle musikere nå.


– OK. Og hva er deres egne musikalske preferanser? Gunnar?

– Aretha Franklin, Oscar Peterson

– Gjermund?
– Deep Purple, Stevie Wonder.

– Camilla?
– Jazz og funk. Og reggae.

Tekst: Lars Rune Debes

Foto: Jørn Mortensen


Related posts

– Mossinger er positive og vennlige

mortensen

Grete Olsen, ny ved LO-roret

mortensen

Ole Kristian Martinsen: «Annerledes og stolt»

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy