Image default
Fritid

Nerdeportalen – et sted hvor superhelter møtes

Alle har vi vel fra tid til annen drømt om å kunne være en superhelt. Gjerne en med superkrefter og andre magiske evner. Den drømmen kan fort vise seg å bli til virkelighet hvis man legger turen innom Nerdeportalen. Der er det nemlig nok av inspirasjon å hente.

I Villa Orkerød på Jeløy treffer vi mossegutten Ole Anders Groth Rindalsholt. Det er sent ettermiddag, men han har fortsatt mye å gjøre på jobb. Groth Rindalsholt driver nemlig det litt utradisjonelle firmaet Nerdeportalen, som nærmest ble til ved ren tilfeldighet.

– Ideen kom opp i 2014 da jeg i en periode gikk arbeidsledig. Jeg spurte en kamerat av meg om vi ikke skulle finne på noe litt nerdete. Vi bestemte oss for å satse 5000 kroner hver. Den ene halvparten ble benyttet til innkjøp popkulturelle ting og den andre til cosplay-produkter. Nå seks år senere kan jeg se tilbake på en utrolig spennende og lærerik reise som etter hvert utviklet seg til å bli et levebrød. I dag driver jeg firmaet alene og det er nok å henge fingrene i for å si det slik, smiler han.

Nok å velge blant
For undertegnede som er vokst opp med helter som Tarzan og Sølvpilen, så er Nerdeportalens lokale helt klart et spennende å være. Selv om mine helter ikke er så fremtredende her, så er det godt med andre alternativer å velge mellom. Hyllene i rommet speiler et enormt utvalg av blant annet t-skjorter, spill og krus med motiver hentet fra blant annet tegneserie- og filmens verden.

– Det bør være mulig å finne noen man liker her, smiler Groth Rindalsholt. – Alt du ser er ekte vare. Med det mener jeg at alle produkter er lisensierte. Du skal være trygg på at du får både originale varer og god kvalitet når du handler av meg. Rett og slett noe du kan ha glede av i mange år fremover, svarer han.

En spennende verden
Selv om det er mange gode minner som kommer tilbake når jeg tar en titt i hyllene, så er det en helt annen side av det firmaet driver med som trigger min nysgjerrighet mer. Jeg vil vite mer om Cosplay. Den kreative hobbyen hvor folk kler seg ut i kostymer fra mer eller mindre kjente fantasifigurer for så å leve ut rollen. Det er på høy tid med en innføring.

– Vi får prøve å dra en kortversjon, for her er det mye å ta tak i, svarer Groth Rindalsholt før han fortsetter. Cosplay er satt sammen av de to ordene «costume» og «play». På norsk blir jo dette kostymelek og det er jo nettopp det som dette går ut på. Man kler seg rett og slett ut som sine favorittkarakterer og trer inn i deres verden. Hvem dette så er kan jo være så mangt, men ofte er figurene tatt ut av en tegneserie, en tv-serie eller et spill. Selve kostymene som blir benyttet har ofte cosplayerne laget selv, men det er så absolutt ikke noe krav. Det går helt fint an å kjøpe det man trenger. 

Mye mer enn bare en hobby
Ole Anders Groth Rindalsholt er klar på at cosplay er mer enn bare en hobby for mange. Det er også et fristed hvor man får anledning til å puste litt ut.

– Det er mange som sliter stort med å passe inn i hverdagen av ulike grunner og da kan det være godt å kunne drømme seg litt bort. Cosplay har rett og slett blitt et fristed for mange hvor man for en periode faktisk kan legge bort alle bekymringer, og rett og slett bare fokusere på være en annen enn seg selv. En som kanskje gir deg både trygghet, styrke og økt grad av selvtillit, uttaler han. 

Sentral aktør
I dag fremstår Nerdeportalen som en solid aktør innenfor det norske cosplay-markedet. Ikke bare forsyner firmaet utøverne med det meste de måtte trenge av materialer for å få laget sine kostymer, men de spiller også en viktig rolle under store arrangementer, slik som SpillExpo på varemessen i Lillestrøm. Her er det Groth Rindalsholt som har hovedansvaret for å booke foredragsholdere, få på plass produktdemoer og å invitere gjester. En grunder som jobber som en helt for å tilfredsstille andre sine drømmer trenger vel også en inspirasjonskilde?

– Vi ser vel alle til andre når vi skal hente inspirasjon. Jeg henter min fra Captain America. Han springer ut av det store Marvel-universet og er en person med ekstrem rettferdighetssans. Den hadde han også intakt før han ble superhelt med både ekstrem styrke og fart. De er mange trekk ved denne personen som jeg både kjenner meg igjen i og som jeg har sansen for, så der fikk du svaret på hvem jeg er i Cosplayens verden, avrunder Ole Anders Groth Rindalsholt.

Tekst Petter Andresen

Foto: Jørn Mortensen


Related posts

Sport1 Rygge Storsenter; Vil du sykle i «medvind?»

mortensen

Team Herulf er noe for seg selv

mortensen

Arne er en trofast vinylsamler

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy