Image default
Fritid

Stor dugnadsånd i Mossemarka

Etter en lang og trøstesløs periode med regn, regn og atter regn kom endelig Kong Vinter på besøk for en drøy uke siden. Det var godt nytt for dugnadsgruppa i Moss Skiklubb. Nå produseres kunstsnø i bøtter og spann til glede for distriktets skientusiaster.

Det er ikke enkelt å drive med langrenn når vintrene er så ustabile som de er her i vårt område. Det vet utøvere og ledere i Moss Skiklubb alt om. Fjorårets utgave vil vel egentlig svært få snakke om. Den er det allerede satt et stort kryss over. Det eneste som betyr noe nå er at Kong Vinter spiller på lag slik at alle skiglade mossinger får muligheten til å oppleve mossemarkas fantastiske muligheter denne vinteren.

Alle mann til pumpene
Selv om snøfallet så langt har vært svært begrenset i mossedistriktet, så er det fult ut mulig å få testet langrennsskiene. Takket være en stabil kuldeperiode den siste tiden, samt en hardtarbeidende dugnadsgjeng i Moss Skiklubb har det blitt produsert godt med snø i kunstsnøanlegget ved Noreødegården. 

– Det har vært full fart her nå i en drøy ukes tid. Ved hjelp av cirka ti lanser samt en viftekanon har vi fått produsert nok snø til å kunne åpne anlegget. Tre arbeidslag har vært i sving slik at vi har hatt muligheten for å kunne produsere snø gjennom hele døgnet, forteller Hans Ludvigsen.

Stortrives på jobb
Da Høyda-avisa var til stede kun få dager før åpningen var Ludvigsen på vakt i anlegget i sammen med Lill-Beathe Busch-Norum. Om ikke den eneste dama, så i hvert fall en av svært få damer i snøproduksjonsgruppa. 

– Som mor til en av utøverne i klubben synes jeg det er bare hyggelig å kunne bidra. Jeg elsker å drive med aktiviteter utendørs og slik sett har denne jobben passet meg bra. Det har rett og slett vært kjempegøy så langt, forteller hun i det hun og makkeren gjør seg klare til å starte opp nok en snøproduksjonslanse med hele 28 kilos vanntrykk.

Selvgående gjeng
Før resterende løypenett i mossemarka og omegn kan tas i bruk må det falle en god del mer naturlig snø. I hvert fall 25-30 cm til, forteller Lasse Skudal som er løypeansvarlig i Moss Skiklubb.

– Vi er helt avhengige av en god porsjon med nysnø før vi kan få satt i gang med å kjøre spor. Så snart denne snøen er på plass så kan jeg love deg at både nærløypegruppa og fjernløypegruppa vil sette alle kluter til. Det er egentlig veldig behagelig å være løypesjef når man har så mange dyktige og selvgående folk rundt seg, ler Skudal.

Mange muligheter
Turen fra parkeringsplassen ved Vanembukken, opp til Skihytta og videre via Kongeveien og til Ødemørkstua er en velkjent langrennsrute for svært mange mossinger. Kanskje den mest populære strekning av de alle. Akkurat passe lengde for barnefamilier og «normale» mosjonister. De som imidlertid ønsker seg lengre turer kan også få dekket sitt behov, forteller Skudal.

– Når forholdene er gode kan du faktisk gå fra for eksempel Vanembukken og helt ut til Såner kirke. En fin tur i relativt flatt landskap som tar deg cirka tre timer hvis du tar det pent og pyntelig. Denne turen er bare en av mange flotte alternativer. Løypenettet vårt er godt merket og byr på mange flotte muligheter mot både Son og Våler, uttaler Lasse Skudal.

Inntil løypeansvarlig Lasse Skudal og hans kompetente dugnadsgjeng får sine ønsker om mer natursnø innfridd, så er det kunstsnøanlegget som gjelder når vi snakker om mossemarka. 

Tekst: Petter Andresen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Fra disse lokalene skreddersys gruppereiser til hele verden

mortensen

Selvforsvarskurs for jenter: Bli trygg på deg selv

mortensen

Tirsdagsløpets største helter

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy