Image default
Fritid

Enøyd tatoverings kunst

I snart 30 år har Joakim Bråten Olsen (49) fra Råde levd av å tilby folk evigvarende minner i form av tatoveringer. De siste seks årene har han til og med utført sine kunstverk med kun ett fungerende øye. Nå legger imidlertid mesteren bort tatoveringsutstyret, men borte blir han ikke. Det er ikke noe tema.

Etter nærmere tre tiår i bransjen må det være lov å kalle Joakim Bråten Olsen for en real ringrev innenfor tatoveringsfaget. Noen kaller det han holder på med for galskap, mens andre betrakter det som personlige kunstverk. Selv startet han opp karrieren hjemme i Råde på begynnelsen av 90-tallet. Den gangen het sjappa hans Bad Manners Tattoo. Etter et par års drift flyttet han geskjeften til Moss, men det skulle ikke ta lange tiden før han følte at utforskertrangen meldte sin ankomst.

– Det var vel på slutten av 90-tallet at jeg pakket sakene og satte kursen for hovedstaden. Jeg fikk meg jobb i firmaet House Of Pain, og det var vel egentlig her at jeg virkelig lærte meg å tatovere. Jeg måtte rett og slett begynne på «scratch» og deretter jobbe meg sakte oppover, forklarer han.

One eyed challenge: Som en hyllest til sin sjef utfordret Joakim Bråten Olsens kolleger hverandre på å tatovere ved bruk av kun ett øye. Fra venstre: Camilla Alslie, Kim Dahlstedt og Martin Enger. I front sitter sjefen sjøl.

Fra delfiner og til japansk finesse
Etter fem år i Oslo vendte Olsen nesetippen tilbake i retning Moss. Denne gangen med et nytt firma. I 20003 åpnet han, For Evig og Alltid Custom Tattoo i Klostergata. Han startet opp alene, men allerede det andre året tok han inn Martin Enger som lærling. I dag driver de to tatoveringsstudioet i sammen. De fem siste årene har de hatt sin base i Kongens gate. Når vi ber Bråten Olsen beskrive utviklingen innenfor faget siden han startet opp trekker han raskt på smilebåndet.

– Utviklingen har rett og slett vært helt enorm. Da jeg startet opp var stort sett alle opptatte av tatoveringer med enten «tacky» vikinger, delfiner eller rosemotiver plassert på den ene rumpeballen. Nå snakker vi mer om fulle «sleeves», da gjerne basert på egne stilarter. Det har skjedd mye for å si det slik, smiler han.

Har opplevd det meste
Siden oppstarten for snart tre tiår siden har den lokale tatoveringsguruen fra Råde over 10 000 tatoveringer på samvittigheten. Som om ikke det er imponerende nok i seg selv kan han også skilte med flere gjeve priser fra ulike konkurranser. Nå har han imidlertid lagt konkurransebiten på hylla for godt. Da snakker vi om den utøvende delen.

– Den siste gangen jeg deltok i en konkurranse var vel tilbake i 2008. Siden den gang har jeg hoppet over på den andre siden av bordet. Nå stiller jeg kun opp som dommer og trives storveis med det. Jeg har blant annet dømt under den anerkjente stormønstringen Stockholm Ink Bash i over 10 år, forteller han.

Gamle rever: De to eierne av tattoveringsstudioet For Evig og Alltid Custom Tattoo har lang fartstid i gamet og de behersker de aller fleste stilarter. Fra venstre: Martin Enger og Joakim Bråten Olsen

Den som gir seg…..
I 2010 tok livet en drastisk vending for Bråten Olsen. En ondartet føflekk ble da oppdaget på hans venstre øye. Etter hele 14 operasjoner fordelt over to år så til slutt legene ingen annen utvei enn å erstatte det ene øyet med en øyeprotese. Med kun ett fungerende øye er det jo nærliggende å tro at det ville være en nærmest komplett umulig oppgave å kunne fungere videre som tatovør. 

– Ingenting er umulig. Etter to og en halv måneds opphold var jeg tilbake i sjappa. Den første tatoveringen jeg utførte husker jeg godt. Det var av hunden til en kompis. Jeg så riktignok dobbelt, men sluttresultatet ble helt greit det, humrer han før han fortsetter i en mer alvorlig toneart. – Når alt kommer til alt så anser jeg meg faktisk heldig som fikk påvist kreften der jeg gjorde. Hadde jeg fått en ondartet føflekk et annet sted på kroppen ville sjansen for at den ble oppdaget i tide vært heller minimal, i og med at jeg har tatoveringer stort sett over det hele, uttaler han.

Høyt i kurs
I dag huser tatoveringsstudioet i Kongens gate hele fire tatovører. Foruten Bråten Olsen og kompanjongen Martin Enger utfører også Kim Dahlstedt og Camilla Alslie sine kunster hvor hen på kroppen som kunden måtte ønske. For Alslie, som nylig er ferdig med sin lærlingperiode har Bråten Olsen alltid vært det store forbildet.

– Det har han faktisk vært helt siden jeg som liten jente bestemte meg for å bli tatovør. Joakim er rett og slett en vanvittig kilde til kunnskap. I tillegg er han utrolig engasjert. Jeg vil nesten kalle han både min mentor og mitt idol, skryter hun.

Spesialdesign: For aller første gang har Joakim Bråten Olsen fått lov til å være med på å påvirke utseendet på sin øyeprotese. Valget falt på et dødninghode og sluttproduktet er han virkelig stolt av.

Stolt av sine arbeider
Med kun et frisk øye har Bråten Olsen vært tvunget til å utvikle nye teknikker for å kunne fortsette i faget. Uten et fungerende dybdesyn har jo hverdagen blitt litt mer utfordrende. Til tross for dette er sjefen sjøl fornøyd med de varene han har levert.

–  Jeg vil vel neste driste meg til å påstå at mye av det jeg har levert spesielt de siste to årene har vært noe av det beste som jeg har gjort i hele min lange karriere. Nå kan jeg ikke lenger bare kjøre på slik jeg gjorde før. Alt går ikke lenger på autopilot. Nå har jeg tvunget til å jobbe mye mer konsentrert for å kunne levere den kvaliteten jeg ønsker og det har faktisk gitt resultater. Det skal riktignok legges til at det er veldig krevende. Jeg orker ikke lenger å tatovere hver dag slik jeg gjorde tidligere. Nå holder det med en til to dager i uka, forklarer han.

Herlig stunt
Etter nærmere 30 år som utøvende kunstner i tatoveringsfaget trekker nå Joakim Bråten Olsen seg stille og rolig tilbake. Det blir ikke uten litt brask og bram, men denne gangen er det de ansatte som skal stå for showet. De har nemlig utfordret hverandre i en konkurranse som har fått navnet «The One Eyed Tattoo Challenge». Her skal alle sammen utføre tatoveringer med det ene øyet dekket til. Alle inntektene fra stuntet har de for øvrig bestemt at skal tilfalle Kreftforeningen. Yngstemann på laget ser frem til utfordringen med en aldri så liten dose skrekkblandet fryd.

– Vi vet jo at det vil bli nærmest umulig for oss å levere arbeid av like god kvalitet som vanlig. Det å bomme på streken der nåla skal treffe er vel noe av det jeg frykter mest. Uten dybdesyn er det jo nærmest umulig. Jeg må innrømme at jeg gruer meg skikkelig, uttaler Camilla Alslie.

Sikter mot tattoo-himmelen
Selv om det nå synger på siste verset for Joakim Bråten Olsen som byens yppersteprest innenfor tatoveringsfaget, så har han ingen planer om å forlate skuta. Med sin splitter nye øyeprotese inneholdende en meget detaljert tegning av et dødninghode har han allerede spikret fremtidsplanene.

– Jeg kommer nok til å vie mye av tiden fremover til å arrangere messer. Vi skulle jo egentlig ha arrangert Viken Tattoorama på Verket Scene i juni i år, men den ble jo utsatt på grunn av pandemien. Nå gjelder det å sikte fremover i horisonten. Målet er å få til den heftigste tattoo-messa innenfor kongeriket her i Moss. Da snakker vi top notch, med deltagelse av tatovører på øverste internasjonale hylle. Det er bare å begynne å glede seg, avrunder Joakim Bråten Olsen engasjert.

Tekst Petter Andresen
Foto Jørn Mortensen

Related posts

Barn løper til inntekt for Barnekreftforeningen

mortensen

For Martin er det ikke størrelsen som teller

mortensen

Arne er en trofast vinylsamler

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy