Image default
Fritid

Disse gutta samler på kommunetopper

Det som startet som en ren spøk mellom kameratene Roar Guvaag og Kjell Taskerud har nå utviklet seg til å bli en sunn hobby. I sammen med turgjengen «Toppmeisene» jakter de nå nye høyder. 

Vi må tilbake til lille julaften i 2016 for å finne starten. Da besteg Kjell Taskerud sin første kommunetopp. 

– Det var Rambergåsen som var først ut for min del. Med sine 140,2 meter over havet er dette det høyeste punktet i Moss. Da hadde Roar allerede noen kommunetopper på listen, men nå er det nok jeg som fører an i sammendraget, smiler han og ser bort på turkameraten. 

Nok å velge blant
Siden den gang har det virkelig gått sport i å bestige nye kommunetopper. I sammen med turgjengen som kaller seg for «Toppmeisene», som stort sett består av Roar Guvaags familie og venner, blir det stadig innrapportert nye bragder. I følge tursjef Guvaag er det fortsatt nok topper å velge blant.

– Vi må nok holde på i mange år til før vi kan komplettere listen over kommunetopper her til lands. Vi benytter oss av en oversikt fra 2016. Det var før det gikk sport i å slå sammen kommuner. Den viser at det totalt er 404 kommunetopper her til lands. I vår turgjeng er det Kjell som troner øverst på lista med sine 84 topper, så da sier det seg selv at vi har et par igjen, ler Guvaag.

Et høydepunkt
Kommunetoppene her i Østfold har selvfølgelig gutta kontroll på for lengst. Den høyeste toppen er Slavasshøgda i Rømskog med sine 336,1 meter over havet. Det er allikevel ikke å bestige denne toppen som har vært høydepunktet blant de «lokale» toppene for Taskerud og Guvaag.

– Hvis vi skal trekke frem en, så må det bli Linnekleppen. Den ligger på grensa mellom Marker og Rakkestad. Det som er så tiltalende med akkurat denne toppen er den fantastiske utsikten som man får hvis man går opp i brannvakttårnet. Da kan man på klare dager faktisk se helt til Gaustatoppen. Det som også trekker Linnekleppen opp som nummer en på lista er fremkommeligheten. Dette er en topp som absolutt alle har mulighet til å bestige. Det er veldig lettgått terreng, forklarer Kjell Taskerud.

Nyttig verktøy
Selv om man med enkle grep kan komme seg frem til mange av kommunetoppene, så er det langt ifra alle som ligger tett inntil en sti. Da er det greit å kunne orientere seg frem ved hjelp av GPS-signaler, eller kart og kompass der signalene ikke når frem. Den som er «eksperten» på dette området er Roar Guvaag. Selv mener han bestemt at dette er noe alle kan lære seg raskt.

– Laster man ned og benytter seg av appen «Peakbook» får man tilgang på et nyttig verktøy i forhold til denne aktiviteten som er enkelt å forholde seg til.  I tillegg til å være et fult ut fungerende navigasjonsapparat med GPS og kart så har man også muligheter til å både få registrert sine turer samt å legge inn bilder og tekst. En både nyttig og artig verktøy for å si det slik, svarer han.

En aktivitet for de fleste
De to turkameratene prater varmt om den «nye» hobbyen. De mener bestemt at denne aktiviteten er noe langt flere av oss bør prøve ut.

– Dette er faktisk noe som de fleste av oss er i stand til å gjennomføre. Man trenger jo heller ikke å gjøre det så avansert. Start med toppene i nærheten av der du bor og bygg på derfra. I tillegg til naturopplevelsene som du får underveis, så har jo også denne aktiviteten en klar helsebringende effekt. Velger to å gjennomføre i sammen med noen venner så får du jo også inn det sosiale aspektet. Det er altså nok av gode grunner for å prøve det ut, forteller Kjell Taskerud.

Drømmer om Nord-Norge
Selv om Kjell Taskerud i skrivende stund regjerer øverst på listen over flest kommunetopper i turgruppa «Toppmeisene», så er det fortsatt langt frem til han skryte på seg å ha besøkt samtlige. Om det er noe mål eller ikke vites ikke, men han er klar når vi spør han om hvilke områder han ser frem til å ta fatt på.

– Helt klart toppene som ligger i Nord-Norge. De vil garantert by på mange spektakulære opplevelser. Når dette blir vet jeg imidlertid ikke. I første omgang får jeg sørge for å få besteget den ene toppen som gjenstår i Vestfold. Den tar jeg i sammen med noen topper i Telemark så snart muligheten byr seg, avrunder han.

Av Petter Andresen

Related posts

Diorama – en hobby med tålmodighet og sans for detaljer

mortensen

Sanggruppa 12-13 – en gjeng «ungdommelige» sangere

mortensen

Coop Obs; Årets grillsesong er i gang med nye grill modeller

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy