Image default
Mat & Drikke

Snikgjest juletapas

– I likhet med de fleste andre, så er jeg også svært tradisjonell når det kommer til denne årstiden. Jeg elsker julen og alt det hyggelige den fører med seg. Spesielt alle de hyggelige stundene som vi har rundt middagsbordet. De er nærmest ubetalelige, forteller hun.

Enkelt og smakfullt 
Som eier av lokalmatbutikken på Bredsand og i tillegg ivrig matblogger er selvfølgelig Renate Schjolden opptatt av å unngå matsvinn. Det kan det jo fort bli mye av i julen. De fleste av oss handler inn langt over evne og da blir vi som regel sittende igjen med en god del rester. Det har Schjolden en løsning på.

– Matrester er til for å spises opp og det finnes mange kreative måter å få anvendt rester av julemat på. Hvorfor ikke bare slenge sammen en enkel juletapas? Da vil du se at du med en enkle midler kan diske opp med et svært smakfullt måltid. I tillegg kan de jo ofte serveres kaldt hvis man ønsker det. Det fine med slike retter er at du faktisk kan tilberede de mens gjestene sitter rundt bordet. Man trenger jo ikke å ha alt klappet og klart til enhver tid.  Mat skal jo være en god porsjon kos også, svarer hun.

Slipp kreativiteten løs
For å få vist hva Renate Schjolden tenker på, så har hun forberedt en liten juletapas med ulike smakfulle småretter, inklusive drikke og dessert. Maten har hun selvfølgelig basert på gode lokale råvarer og bare synet av anretningen og de ulike duftene gjør at man får store doser med vann i munnen. Det ser rett og slett meget fristende ut.

– Det er jo hyggelig at maten man skal servere ser bra ut. Det vil ikke si at man må være utdannet tryllekunstner eller dekoratør for å dandere, men det skader jo ikke å ha tenkt litt gjennom hvordan man ønsker å sette det samme på forhånd. Når det er gjort er det bare å slippe fantasien løs. Det er utrolig hvor mye som egentlig passer sammen hvis man tør å tenke litt utenfor boksen, smiler hun.

Lokalt til maten
På serveringsfatet finner vi dadler surret inn i fenalår, lefserull med rakfisk, sylte med sennep og surkål, Vossakorv med eplebiter, ribbe med rødkål og sviske og pepperkake med blåskimmelost og fiken chutney. Som om ikke det er nok så disker hun også opp med et lite dessertfat. Her finner vi ikke de klassiske sju slagene, men i stedet kransekake i form av ringer og stenger, samt mandelroser.

Som et alkoholfritt alternativ i glasset til både hovedrett og dessert velger Schjolden seg kortreiste dråper. 

– For meg er eplemos fra Dyre Gård perfekt som drikke til mat. Akkurat når det gjelder desserten, så slår jeg et slag for årets ferskpressede eplejuice med bringebær. Den er rett og slett en innertier, skryter hun. 

Noe for enhver smak
Selv er sjefen for Snikgjest Gårdsutsalg godt forberedt til jul. Butikken nærmest bugner av noe av det mest spennende som norske matprodusenter har å by på. Her finner man blant annet blåskimmelosten Fjellblå fra Eggen Gardsysteri, fenalår fra Bjorli, sylte fra Moahaugen Gard og rakfisk fra Noraker. I tillegg kan hun by på et utall varianter av tilbehør til julematen. For en som er ute etter gode lokale råvarer til julemåltidene, eller bare et tips til en julegave til en som har alt, så er det smart å legge turen innom. 

– Det er bare å ta seg en tur. Vi kommer også til å ha søndagsåpent et par ganger før jul. Da er bålpannen på plass og det samme er pepperkakene og gløggen. Vi kan friste med flotte gaveesker med lokalmat og drikke og andre gavealternativer i alle prisklasser. Velkomne skal dere være, avrunder selveste sjefssnikgjest Renate Schjolden.

Tekst: Petter Andresen/Foto Jørn Mortensen

Related posts

Baba Sushi til Lilleeng Helsepark!

mortensen

Combo restaurant 5 år – Suksessbedrift på Rygge Storsenter

mortensen

Lundeby Gård i Råde. Holder rabarbratradisjonene i hevd

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy