Image default
Hjem & Fritid

En juleklassiker ser dagens lys på Jeløy

Det er en plante det er vanskelig å komme utenom i perioden vi nå er inne i og det er julestjernen. Det finnes riktignok andre alternativer å pynte både middagsbordet og vindusposten med, men ingen som kan matche julestjernens popularitet. Årlig selges det faktisk millionvis av julestjerner i Norge og en av produsentene befinner seg på Jeløy. Hos Brødrene Reier på Reier gård går julestjernetradisjonene langt tilbake i tid. Faktisk tilbake til slutten av 60-tallet.

– Jeg husker godt da jeg som liten gutt var innom gartneriet før jul. Da bugnet drivhusene av julestjerner. Den gangen var det røde, hvite og rosa stjerner som man kunne velge i mens det i dag har blitt et utall av fargekombinasjoner, forteller gartner Erik Reier.

Fra stor og til liten
Opprinnelig kommer julestjernen fra Mexico. Der er det ikke uvanlig at den blir flere meter høy. Faktisk kan den bli opp mot fem meter. 

Julestjernen slik vi kjenner den ble foredlet frem av gartneren Thormod Hegg fra Lier på 60-tallet. Da snakker vi ikke lenger om meter, men om centimeter over pottekanten.

– Det stemmer. En enkel (engrenet) julestjerne er det ønskelig at skal gå cirka 11-13 centimeter over pottekanten, mens for en flergrenet julestjerne dreier det seg om opp mot 20 centimeter. Vi snakker altså om svært moderate utgaver i forhold til de frittvoksende i Mexico, men langt mer anvendbare for innendørs bruk for å si det slik, smiler Reier. 

Mye å passe på
I gartneriet på Reier gård startet produksjonen av årets julestjerner allerede i juli. De små rotplantene som er importert fra både Kenya og Uganda ble pottet i perioden fra juli og frem til august. Siden den tid har de blitt stelt godt med for å være klare til salgsperioden som innledes i starten av november. Veien frem til en ferdig plante kan være ganske krevende forteller Reier.

– Jeg vil faktisk påstå at julestjernen er en krevende plante. Det er mye som få følges opp underveis. Julestjernen er det vi kaller en kortdagsplante. Det vil si at den maksimalt må få 10 timer lys i løpet av døgnet for å komme i blomst. De resterende timene skal den stå mørkt. I tillegg må vi sørge for at den får riktig temperatur. I og med at den vokser mest om morgenen må vi inn og styre temperaturen i drivhuset for at den skal vokse kontrollert. For å få til det settes temperaturen ned med åtte til 10 grader i to til fire timer. Som om ikke det er nok så har de ulike fargene også ulike temperaturkrav for å kunne utvikle fargen på bladene.  Underveis er det også viktig å passe på at de ikke blir infisert av sopp eller angrepet av skadedyr. Normalt har vi sprøytet plantene med kjemikalier for å ha best mulig kontroll på skadedyrene, men de siste årene har vi gått over til bruk av biologi. Det vil si forskjellige nyttedyr som bekjemper skadedyrene for å få bukt på problemet. Det har fungert fint, uttaler han.

Fra rødt og til kanel
I år produseres det over 50 000 julestjerner på Reier gård. Via grossister havner de ut i butikker over hele landet. Da Høyda-avisa var innom var de aller fleste av julestjernene allerede forsvunnet ut døren i gartneriet. Da snakker vi ikke lenger bare om røde, hvite og rosa julestjerner.

– Selv om de røde selvfølgelig fortsatt dominerer, så er mangfoldet i farger noe helt annet nå enn når vi først startet opp med produksjon av julestjerner. Foruten klassikerne har vi solgt en god del av en lilla utgave i tillegg til den kanelfargede, som må sies å være årets nyhet innenfor fargespekteret. Kort oppsummert vil jeg si at det har vært et godt år i forhold til denne planten. Det har vært lite svinn underveis og godt salg. Akkurat slik vi gartnere ønsker at det skal være, avrunder Erik Reier.

Dette er Erik Reiers tips til hvordan du skal få størst glede av dine julestjerner

– Vanning og gjødsling
Julestjernen krever ikke mye vann. La planten tørke lett ut før den vannes på ny. Påse at plantene ikke står i en potteskjuler med vann. Da vil ikke røttene få luft. Selv om det er næring i jorden når den kommer fra gartneriet, så bør den tilføres flytende gjødsel en gang i måneden for at den skal holde seg frisk og blomstre lengst mulig.

– Plassering
Julestjernen liker å stå lyst. I tillegg bør den stå i et rom hvor temperaturen ligger mellom 18-22 grader. Kald trekk og plassering i nærheten av stråleovner eller radiatorer bør helst unngås. 

Tekst & foto: Petter Andresen

Related posts

Kaptein Rødskjegg 20 år

mortensen

Belly Art – Kroppsmaling på høygravid mage

mortensen

Gjenbruksfabrikken: Norges største brukthandel

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy