Image default
Fritid Nytt på Høyda Skofabrikken

Pensjonert språkmann tegner tegneserier – i den gamle Skofabrikken

Som forslag for pensjonister som finner dagene litt triste og kjedelige, vil vi jevnlig sette fokus på ulike løsninger på å kunne finne seg en aktiv pensjonist tilværelse. Vi sier ikke at alle skal kunne hoppe på de forslagene vi presenterer, men det er lov å ta tak i ideene og utvikle dem videre.

Vi starter denne gangen med en mangeårig språkkonsulent og kursholder Nils Petter Smeby. Spesialiteten var forståelig norsk språk, og foredragene ble rettet mot byråkrater som hadde et skriftspråk som de færreste kunne skjønne meningen med. Hvor mange av dere har ikke fått et brev fra det offentlig, eller en advokat for den sak skyld, og ikke skjønt det spøtt av hva som ble oss i brevet fortalt. Vel, noe bedre har det vel kanskje blitt, Nils Petter Smeby holdt jo på med opplæring i over 20 år.

Klar Tekst
Firmaet under navnet Klar Tekst besto av Smeby og en kompanjong som dessverre falt fra altfor tidlig. Etter at pensjonsalderen ble nådd, ble kurs og foredragsvirksomheten gradvis avviklet og virksomheten ble penset over på Smebys store hobby og lidenskap. Nemlig tegneserier. Han fant ut at kontorplassen i Møllerbyen var litt for luksuriøs og krevde mye større ambisjoner enn det som Smeby hadde planer om å legge ned. Flytting til Skofabrikken på gamle TrioVing ble raskt ordnet med Finn Grønseth. Det var nesten bare utrolig å flytte opp her. Grønseth gjorde alt for at flyttingen skulle være så enkel som overhodet mulig og la virkelig forholdene til rette. Makan til service – smiler Smeby og fortsetter utdelingen av lovord så Grønseth nesten hadde rødmet om han hadde vært her.

Hakkum
Mange lesere har kan hende blitt kjent med tegneserien Hakkum gjennom Moss Dagblad. Serien har eksistert en årrekke og var tidligere representert i ganske mange norske aviser og tidsskrifter. Dessverre er det stadig flere redaktører som velger bort de humoristiske stripene når kutt kreves som følge av trang økonomi. 

Hakkum illustrer en middels norsk by hvor dyrene kan snakke, og henter sin «punchline» fra dagliglivets mange hendelser. Nils Petter Smeby forteller at tegningene først blir tegnet for hånd med blyant og tusj for siden å bli scannet å overført til en datamaskin. Der blir de så fargelagt og teksten blir lagt inn.

Resultatet er virkelig imponerende og vi sitter med åpen munn og lurer på hvordan han kan klare å produsere ulike serier levert til avisen i Tønsberg hver uke. Utrolig….

Dette er hva man virkelig kan kalle en aktiv pensjonist. Han går på kontoret hver eneste dag, og smiler når vi spør om dette ikke hadde gått like bra hjemmefra. Joda – sier han lurt, men kona var ening i at kontoret skulle han beholde. Det er det verdt for å ha fred og ro om formiddagene mente hun.

Vi ønsker Hakkum suksess og at ideene blir mange. 

Undrer på om ikke ordføreren i Hakkum får besøk av en aldrene journalist som stiller intrikate spørsmål. Det ble nemlig observert at Smeby stadig noterte under samtalens gang.

Tekst og Foto: Ivar B. Johansen

Related posts

Selvforsvarskurs for jenter: Bli trygg på deg selv

mortensen

Rusta til Rygge Storsenter

mortensen

Skrur sykler til den store gullmedaljen

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy