Image default
Fritid

Hengekøye – Norges nye campingtrend

Bruken av hengekøye i skog og mark sprer om seg. Det er mange som har fått «smaken» på denne formen for overnatting ute i naturen – forteller instruktør og turleder Nils Jørgen Kraft i Turistforeningen. Han legger til at bruk av hengekøye gir betydelig mindre bagasje som må bæres med på tur.

Enten du er på fottur, eller om kajakken benyttes, er det bestandig mengden av bagasje som skaper mye tenkearbeid – smiler Kraft når han pakker for en ny tur med kajakken. Enkelte ting er helt nødvendig å pakke med, og den delen av bagasjen legges i en egen haug. Alt som man i tillegg ønsker å bringe med seg kommer i haugen for det som kommer med om det blir plass.

Hva trenger man!
Det er viktig å pakke riktig i en kajakk. Hva du legger hvor er litt opp til deg selv, bare du tenker på at vektfordelingen sørger for at kajakken er i balanse. 

En god hengekøyepakke med tilbehør inneholder selvfølgelig ei god hengekøye. Her er det litt opp til deg selv om hvor mye penger du ønsker å bruke på dette utstyret. Slike køyer varierer i pris etter utforming, kvalitet og egne ønsker. Fra rundt tusenlappen opp til kanskje fire – fem tusen er ikke uvanlig for noe man kan sove godt i. De siste som Nils Jørgen Kraft har testet ut er hengekøye av typen Amok. De har fester på siden og gir en vesentlig bedre liggekomfort, pluss av man kan med enkle grep bruke den til en behagelig lenestol.

I tillegg til dette er det lurt å anskaffe seg web belter til å feste hengekøys rundt treet med. Disse gir minimal skade på trærne, er enkle å montere og gir lite ekstra vekt i sekken. Nødvendig tauverk og litt forhåndsinstruksjon i knuter, gir ekstra trygghet. Husk at knutene skal kunne knytes opp om morgenen og tauet skal brukes flere ganger.

En god sovepose samt et liggeunderlag som isolerer gir ekstra god liggekomfort i køya – smiler turlederen. Særlig for de av oss som ikke lenger har det man kan kalle en ungdomskropp – legger han til. Selv om det er rimelig varmt i lufta, så synker temperaturen om natten. Da er det godt med litt isolasjon under ryggen.

Hengekøyer med lengde 270 er beregnet på små barn eller som «dagtursofa» som her

Lurt å ta med
Når man pakker sekken for en tur, enten med føttene eller i kajakken, er ekstra sett med undertøy, sokker og en varm genser lurt å legge i bunnen. Likeledes en tarp som dekker de kvadratmeterne man bruker. Fuktnedslag og overraskende regndråper er ikke behagelig når man ligg lunt og godt i en hengekøye langt fra den varme senga hjemme. Da er det fint med et riktig oppspent tarp (duk som spennes over hengekøya og bagasje). En sammenleggbar stol er også kjekt å ha med på tur. De fleste sofaformede kroppene holder gjerne ut mye lenger på tur hvis de kan sette seg godt til rette og spise om kveldene. Her har markedet en mengde ulike typer og slag av stoler. Alt fra noen få kroner til sammenslåtte lenestoler til noen tusenlapper.

Jo mer du er på tur, jo bedre utstyr finner du ut at du trenger. Til å begynne med pakker du gjerne med en masse unødvendig greier som du antar er kjekt å ha. En god regel – smiler Kraft – er at det du ikke har hatt bruk for på et par turer, lar man ligge igjen hjemme. Etter hvert lærer du å begrense, men setter pris på kvaliteten.

Friere liv
Når valget om tur med hengekøye eller telt er valgt, er du straks mye friere. Du kan bare parkere bilen og legge i vei ut i naturen for å finne en egnet plass. 

Skal du overnatte i telt eller hengekøye er du friere. Du kan parkere bilen på en passende parkeringsplass og finne deg en fin teltplass ute i naturen. Allemannsretten er en del av vår kulturarv. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier. Du er likevel i utmark pålagt å vise god oppførsel, holde god avstand til bebyggelse og strandsone. En god regel er at naturen skal se slik ut når du drar som når du kom.

Bålforbud og båndtvang
Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark. Det er også båndtvang for alle hunder i tiden fra 1. april til og med 20. august.

Dette innebærer at det ikke er tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark. Det er dog tillatt med sikrede kokeinnretninger for å lage mat.

Noe som alltid er nødvendig, er en tur på do. Krav et hull som er dypt nok og fyll det igjen etter bruk. Dekk det gjerne til med noen steiner eller lignende slik at dyr ikke kan grave det opp igjen. Gå litt vekk fra stier og tråkk, slik at din latrine ikke er synlig og sjenerende for andre på tur.

Hjelp å få
Synes du det blir mye regler og greier å forholde seg til? Turistforeningen bistår mer enn gjerne med råd og veiledning. De har mange erfarne instruktører i de ulike turgrenene. Nils Jørgen Kraft arrangerer også opplæringsturer med både hengekøye og kajakkpadling. Han gir deg råd om utstyr, padling og en del små triks med å slå leir i naturen. Nils Jørgen er en erfaren mann i naturen. Han har overnattet ute siden han var en neve stor. Med sitt firma Kraft Kajakk og villmarksturer legger han opp og arrangerer turer for de flestes behov og kapasitet. Ta gjerne kontakt på njkraft@online.no om du ønsker nærmere opplysninger.

Naturfotograf
Med sin naturpregede tomt har han lagt det vel til rette for å holde god kontakt med naturen og dyrelivet.

Han er en ivrig naturfotograf som ikke er fremmed for å lage settinger som dyrene naturlig bruker. Ekorn er fantastiske – smiler Kraft. Han hadde satt opp en miniatyr handlevogn, fylt den med nøtter og satt og ventet i timevis på at ekornet skulle sjekke opp vogna. Bilderesultatet ble bare helt supert – forteller Kraft og mener dette bildet burde være et funn for en julekampanje i en butikk.

Til slutt for Kraft et alvorlig uttrykk i øynene over det imponerende skjegget. Han mener de gjøres for lite for å opprettholde fornuftig kjøring i Vansjø. Det er fartsgrense på fem knop nesten over alt. Likevel er det som om livet settes på spill når man padler opp Mosseelva. Her har noen en jobb å gjøre mener han….

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Kråker på glattisen

mortensen

«50-talls eventyret!»

mortensen

Enøyd tatoverings kunst

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy