Image default
Moss

– Mossinger er positive og vennlige

Er det sant at mossinger er trege,  lite imøtekommende og skeptiske til alt fremmed?  – Absolutt ikke!  Tvert imot: Vi har fått en fantastisk mottagelse  i Moss, sier familien Saba, som har åpnet syrisk spisested i Kongens gate. 

Familien Saba består av pappa Idwar, mamma Zelal Kutaira, datteren Sara (23) og sønnen Deeb (20). De tre førstnevnte er engasjert på heltid i driften av «Saba kafé og restaurant»  i Kongens gate 28.  Og Deeb hjelper til når han ikke er opptatt med skolegang på Malakoff vgs. 

Hyggelige
Familien Saba slo dørene opp for et par uker siden, og erfaringene hittil er udelt positive.
– Bare smil og hyggelige kommentarer, sier pappa Idwar om møtet med gjestene. 

– Mange gir uttrykk for støtte og forsikrer at de skal  «spre ryktet». Alle sier at maten er god, og at de skal komme tilbake. Så dette lover bra, istemmer Sara med et stort smil.

På sykkel 
Som alle vet, har  Syria siden 2011 vært sterkt preget av en blodig borgerkrig som har ført til at millioner av mennesker enten er internt fordrevet eller har flyktet fra landet.  I september 2015 måtte familien Saba forlate hjembyen Homs, som er delvis ødelagt på grunn av krigshandlingene. 

– Fra Syria kom vi til nabolandet Libanon. Neste destinasjon på fluktruten var Moskva, forteller Sara.
Mange av oss husker de dramatiske tilstandene senhøsten 2015, da flere tusen flyktninger tok seg over grensen til Russland på Storskog i Finnmark – på sykkel.  Blant disse flytningene på to hjul var Idwar, Zelal, Sara og Deeb.

Velkomne
Fra Kirkenes ble den syriske familien sendt til Oslo.  Først ventet et par uker på et mottak i Hemsedal, og deretter én måned på Tingvoll på Nordmøre.  Øya Aukra utenfor Molde ble neste  stoppested før familien kom til Moss i sommer. Nå bor de på Kambo og trives utmerket.

– Ja, vi er blitt godt mottatt og føler oss velkomne, både der og i restauranten vår, sier mamma, pappa og datter.  
«Saba kafé og restaurant» serverer mest syrisk mat, naturlig nok – supper, grillspyd, burgere, salater og mye annet. Og et par ganger i uka byr Idwar på sasijo, en spesiell rett som det tar tid å lage – men som det er verdt å vente på.

Det er bare å komme innom og smake! Du vil garantert bli møtt med et smil. 

Per L. Johansen (tekst)
Jørn Mortensen (foto)


Related posts

Kjøp MFK-koppen hos Shell Øre og nyt nykvernet kaffe

mortensen

Noen setter Moss på kartet, andre setter Moss på bilen

mortensen

Støtvig Hotel – et av Norges beste! – Hvorfor?

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy