Image default
Fritid

Pilegrimen fra Moss

Med en 10 kilos sekk på ryggen har mossingen, Magnus Svartberg Ruud gjennomført noen heftige reiser de siste årene. Han har gått i pilegrimenes fotspor, men ikke av religiøse motiver.

Pilegrimsreiser har vært gjennomført i uminnelige tider, og er kjent fra ulike religioner. Normalt har man forbundet slike turer med åndelige motiver, men det gjelder nok ikke for alle. Ordet pilegrim kan også benyttes om en som vandrer fra sted til sted. I denne kategorien passer nok Magnus Svartberg Ruud best inn. Selve drømmen om å legge ut på strabasiøse gåturer har han levd med i svært mange år.

Billig reiseforsikring. På tursekken har Magnus Svartberg Ruud alltid et skjell hengende i en snor. Skjellet har pilegrimstegnet påmalt og gir en trygghet i forhold til situasjoner som måtte oppstå uderveis. Pilegrimer som bærer skjellet får stort sett alltid gå i fred.

– Det startet vel egentlig tidlig i tyveårene da jeg så for meg å legge ut på en lengre gåtur i Sør-Amerika. Planen var å gå fra Argentina og til Brasil. Det skulle imidlertid bli med drømmen da planene ikke slo spesielt godt an i min familie, ler han.

Tok en dag om gangen
Mossingen måtte vente til han hadde passert 40 år før vandrerdrømmen gikk i oppfyllelse. Denne gangen ble Sør-Amerika byttet ut med Spania. Valget falt på pilegrimsruten fra Camino del Norte og til Santiago de Compostela. En tur på ikke mindre enn 440 kilometer. Med bakgrunn i mossingens mangel på erfaring fra lange gåturer må man jo kunne si at det var av det «hårete» slaget.

– Hvis du lurer på om jeg var klar over hva jeg bega meg ut på, så er svaret et rungende nei. Jeg fikk meg noen skikkelige trøkker de første dagene for landskapet var vesentlig barskere enn hva jeg så for meg. Jeg vurderte om dette egentlig var noe for meg, men heldigvis bestemte jeg meg for å fortsette. Det gjaldt bare å ta en dag om gangen, forteller han.

Universalt språk
I august i år la mossingen ut på nok en pilegrimsferd. Denne gangen startet han i Porto i Portugal og vandret langs kysten til det naturlige pilegrimsmålet, Santiago de Compostela i Spania. En tur på ca. 230 kilometer som ble unnagjort på litt under tre uker. Selv om han på mange måter visste hva han gikk til, så var det også knyttet en viss spenning til det hele.

– Det er jo alltid litt spenning i luften når man legger ut på noe nytt. For det første hadde jeg aldri vært i Portugal tidligere, og i tillegg hadde jeg gjort svært lite research på hva som ventet. Språket var nok det som viste seg å bli det mest utfordrende. Jo lenger unna Porto jeg beveget meg, jo mindre engelsk behersket lokalbefolkningen. Det ordnet seg som regel helt greit takket være litt gestikulering med hendene. Det språket er universalt, ler han.

Sunt med en «time-out»
De fleste kjenner nok Magnus Svartberg Ruud bedre som kokk og restauranteier i Moss og Rygge enn som en milesluker i pilegrimenes fotspor. Grunnen til at han har valgt denne litt originale «ferieavviklingen» bunner ikke i religiøse motiver.

– For meg har dette handlet utelukkende om å få nullstilt hode og sinn. Jeg har i årevis jobbet svært lange dager innenfor restaurantyrket og trengte derfor rett og slett å koble helt av. I den verden vi lever i går det hurra meg rundt hele tiden, og noen ganger kan det være smart å roe helt ned. Disse turene har i vært fall gjort meg veldig godt, uttaler han.

Sakte fart
Det kommer tydelig frem at mossingen sitter igjen med en god porsjon inntrykk etter de to pilegrimsturene. Da vi spør om noen tips i tilfelle andre skulle få lyst til å forsøke seg, så er han raskt fremme med svaret.

– Jeg tror det er viktig at man tar seg god tid og at man finner sitt eget tempo. Selv la jeg opp til etapper på mellom fire og sju timers vandring hver dag. På denne måten fikk jeg tid til å både ta inn, og absorbere de aller fleste av inntrykkene som oppstod underveis, forteller han.

– For deg som kokk så var vel disse turene en opplevelse også i matveien?

– Helt klart. Matopplevelsene på begge disse turene har vært helt fantastiske. I og med at jeg har gått langs kysten begge ganger, så har det jo handlet mye i sjømat. Det er helt i orden for meg. Nesten uavhengig av hvilken restaurant jeg har vært innom så har råvarene vært helt utsøkte. I tillegg til opplevelsene rent matmessig, så har jo disse turene også gitt meg muligheten til å slå av en prat med fagfolk underveis. To fluer i en smekk altså, smiler han.

På farta igjen
Opprinnelig hadde Magnus Svartberg Ruud satt av to måneder til sin siste vandring. Planen var også å gjennomføre en vandring langs kysten fra San Remo, som ligger nordvest i Italia og til det kjente pilegrimsmålet Roma. Den måtte han imidlertid sette litt på vent, men etter en kort visitt i hjemlandet er han nå klar med tursekken på ny.

– Det stemmer. Man må smi mens jernet er varmt. Sekken og turskoa står allerede i stua, så nå gjenstår det bare å få vasket litt klær. Da settes kursen mot Italia, forklarer han.

– Hva med å legge ut på en tur langs en av pilegrimsledene her til lands. Det finnes jo mye spennende å utforske her også?

– Det har du helt rett i. Man trenger ikke nødvendigvis å reise langt av sted for å gjennomføre slike vandringer. Man kan jo for eksempel vandre Borgleden, som starter i Halden ved riksgrensen til Sverige. Her kan man fortsette videre mot Moss. En av etappene går jo fra Moss og til Son. Selv har jeg ikke tenkt i de baner foreløpig, men man skal aldri si aldri, avrunder han.

Tekst: Petter Andresen
Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Høyda avisa populær også i København

mortensen

Caravelle Tours reddet av gamle kunder!

mortensen

Smilegaranti med elsykkel hos Sport 1

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy