Image default
Helse & Velvære

Pia Sauge har hjulpet over 200 par til bedre dialog

Skal vi fortsette – eller gå fra hverandre? Dette er spørsmålet veldig mange par har stilt seg før de kommer til Pia Sauge. – Med riktige «verktøy» kan det heldigvis gå bra for de aller fleste, sier den erfarne gestaltterapeuten.

Når forholdet har stagnert, eller det oppstår sjalusi, utroskap eller andre problemer, trenger mange par hjelp for å klare å komme videre.

– Kort fortalt handler det ofte om å få litt hjelp til å kommunisere bedre, slik at man kan bryte uheldige mønstre og finne tilbake til de gode følelsene. I disse dager er naturligvis også det å håndtere den nye hverdagen en utfordring. Mange sitter sammen på hjemmekontor og går og «tråkker» oppå hverandre, og vi vet ikke helt når vi kommer tilbake til det vi vil si er «normalen» sier Pia Sauge.

Hun driver Lilleeng Gestaltterapi i Lilleeng Helsepark. Hittil har hun hjulpet over 200 par fra Moss og omegn.  

– Med riktige verktøy kommer stort sett alle videre, til og med de som føler situasjonen er helt fastlåst. Nøkkelen er å oppsøke hjelp i tide, sier hun.

Ikke farlig å krangle

Sauge understreker at det å være uenige eller å krangle ikke er farlig i seg selv.

– Det er ikke parene som krangler jeg er bekymret for. De som krangler, kjemper for noe, og det er mye energi og kraft i krangling. 

Det er riktignok svært viktig at man klarer å krangle eller diskutere på en god måte. Ifølge parterapeuten er det essensielt at hver krangel får en form for avslutning, slik at man får «reparert».

– Det er veldig viktig å kunne gjøre det godt igjen. De parene som er «gode» på å krangle, er raske til å gjøre det godt igjen og kan da gå videre med dagen sin. Når mamma og pappa ikke går i dagesvis med dårlig humør og dårlig stemning som påvirker hele huset, blir det også tryggere for barna. 

Velger ikke side

Parene som kommer til parterapi står ifølge Sauge ofte i fastlåste situasjoner hvor de ikke selv klarer å finne nye måter å kommunisere på.

Det er viktig å vite at i parterapi hos meg er det ingen som blir «syndebukken». Jeg ser på helheten og ikke hvem som sa hva eller gjorde hva. I vanskelige situasjoner gjør og sier de fleste ting de egentlig ikke mener, sier Sauge og fortsetter.  

– Jeg bruker heller tid på å bli kjent med parene og deres bakgrunn, slik at jeg får  kartlagt hva de har med seg inn i forholdet. I første møte her hos meg ser vi på hvem de blir når de er sammen og hva som gjør at de har udekkede behov. Vi krangler jo ofte fordi «jeg har ett behov du ikke dekker». 

Utligner forskjellene 

Hun sier videre at alle par har med seg verktøykasser med kommunikasjonsmidler fra tidligere, og at det ofte er et sprik i hvor velfylt disse verktøykassene er. 

– Noen har velfylte «verktøykasser» hjemmefra og er gode til å kommunisere behovene sine eller følelsene – mens andre har lite og er kanskje ikke så gode på å formidle det de trenger fra den andre parten. Min oppgave blir å utligne forskjellene slik at partene kan forstå hverandre bedre og se hverandre bedre. Dette gjør at de fleste får det mye bedre etter parterapi.

– Ofte seg jeg utvikling allerede fra første til andre møte, hvor paret gjerne har mer øyekontakt og snakker sammen på en hyggeligere måte, sier hun.

For mange holder det med noen få timer, men mange fortsetter mye lenger enn det.

– Mange velger faktisk å komme hit for å vedlikeholde den gode kommunikasjonen også etter at de har fått forholdet på beina igjen, avslutter hun.

Trøbbel i forholdet? 

Her er Pias beste tips til god dialog:

– Ta opp ting i ro og mak.

– Unngå disse ordene når dere snakker sammen: «hvorfor» , «må», «du gjør aldri» og «du gjør alltid». Bytt ut ordene med rundere «hvordan gjorde du det..» og «hva tenker du om..»

– Vær tydelig overfor hverandre. Vær helt konkret på hva du selv trenger og spør heller «Hva tenker du nå?» fremfor å fantasere om eller tolke og vurderer den andre.

– Prøv å fokusere på hvordan dere kan komme dere videre fremover, fremfor hva som har vært. Ikke heng dere opp i hvem som gjorde eller sa hva, men tenk på hvordan dere kan kommunisere godt sammen hvis en tilsvarende situasjon oppstår igjen. 

Hva er din rolle i krangelen? 

Hva kan du selv gjøre i din rolle for at dette skal bli den beste dagen for din partner? 

Start med deg selv og hva du kan gjøre? Hvis du ønsker endring – stå for endringen selv. Da vil ofte partneren følge etter.

Related posts

Pårørendearbeid! Hva er det?

mortensen

Toppform i 3000!

mortensen

Drømmestart for Beautyshot

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy