Image default
Barnehage

Royne Berget; – rebellen som taler barnas sak

Er det en ting som kjennetegner Royne Berget (49), så er det at han tar barn på alvor. Barnehagestyreren fra Ekholt er villig til å gå langt for å få fremmet sitt budskap. At noen kaller han for en rebell synes han er helt innafor.

Det er nå hele 21 år siden Royne Berget gikk inn porten til Smedhusåsen Barnehage i Rygge for første gang. En ny jobb som pedagogisk leder ventet i en splitter ny privateid barnehage. Alt virket rosenrødt, men det skulle ikke ta mange ukene før fasaden begynte å slå små sprekker. Barnehagen fikk ikke fylt opp med nok barn, økonomien ble deretter og flere barnehagelærere ble langtidssykemeldte, i tillegg til at styreren sluttet før jul. Etter tre års drift valgte også barnehagens andre styrer å si opp sin stilling. Da Berget fikk mulighet til å ta over roret takket han ja. En spennende og krevende utfordring, som har bydd på mange oppturer og en god del motstand underveis. 

– Det har ikke vært noen dans på roser akkurat. Med de rammevilkårene vi har vært gitt av kommunen må det være lov å si at de i perioder har vært veldig utfordrende. Da tenker jeg spesielt på de 10 siste årene. Selv om det er vi som daglig kjenner utfordringene på kroppen, så har vi allikevel opplevd å bli avfeid ved flere anledninger. Dette har ikke akkurat gitt noen god smak i munnen, men det har skjerpet kamplysten, uttaler han.

Vil du kalle deg selv for en rebell?
– Jeg blir vel kanskje sett på som en slags rebell. I årenes løp har jeg jo involvert meg tungt innenfor en rekke områder i denne sektoren. Det er jo ikke akkurat slik at det er kø av folk som ønsker å stå frem for å ta denne kampen, og slik sett har både jeg og Smedhusåsen barnehage blitt veldig synlige. Vi er nok kanskje den barnehagen i landet som har vært mest i riksdekkende medier. Det synes jeg er helt greit så lenge det handler om de rette tingene, forteller han.

Alt bare stemte
Det er mange som mener at utviklingen i barnehagesektoren er godt ute av kurs, med større fokus på profitt enn lek og læring. Det er jo ikke akkurat noe stor overraskelse at Royne Berget er en av disse. Utfordringen er bare å nå frem med sine synspunkter. Den bakken blir nok vesentlig mindre bratt når han fra nyttår trer inn i en fagsjefstilling for ideelle barnehager i arbeidsgivergiverorganisasjonen Virke.

– Det blir spennende. Jeg har egentlig ikke vært på utkikk etter noen ny jobb, men da denne stillingsannonsen dukket opp så må jeg innrømme at det var vanskelig å legge den til side. Alt som ble beskrevet i annonsen bare stemte. Nå håper jeg at veien til beslutningstagerne skal bli vesentlig kortere enn den har vært til nå. Jeg føler nesten at jeg har fått en direkte linje inn og den skal jeg benytte meg av, smiler han lurt.

Superlativer i kø
Nyheten om at den svært populærere barnehagestyreren i Smedhusåsen barnehage nå trer til side 

er noe de ansatte mottok med tungt hjerte. Styrerassistent Gunn Melby Refsnes ble ansatt i barnehagen likt med Berget for 21 år siden. Hun beskriver sin sjef på denne måten.

– Det kan nesten ikke beskrives med ord. Royne er rett og slett Smedhusåsen barnehage. Det var selvfølgelig et sjokk for oss alle når vi hørte at han hadde sagt opp sin stilling. Nå mister vi ikke bare en trygg og god leder, men også en svært raus og omsorgsfull person som har gitt oss masse frihet under ansvar. Royne må være prototypen på en kaptein som man aldri ønsker at skal forlate skuta, men slik har det dessverre blitt. Vi ønsker han selvfølgelig masse lykke til i ny jobb. Virke er heldige som får Royne inn i staben, svarer Melby Refsnes.

En stolt styrer 
Den samfunnsengasjerte barnehage-styreren, som opprinnelig kommer fra Rødenes i Marker kommune synes det er en flott arbeidsplass som han snart skal forlate. Han mener at Smedhusåsen barnehage har mye å være stolte over.

– Uten tvil. Vi som jobber her har hele tiden vært opptatt av at arbeidsplassen vår skal være et sted hvor både barn og ansatte skal føle som et godt sted å være. Det har vi så absolutt lykkes med. Er det noe vi virkelig kan være stolte av her så er det arbeidsmiljøet vårt. Det har vi investert mye tid og krefter i. Vi har blant annet klart å skape et fagmiljø med flere utdannede pr. avdeling enn hva som er kravet. Jeg er ikke det minste bekymret for at denne barnehagen vil klare seg godt fremover uten meg som leder. Her er det så mange flotte ansatte med et brennende engasjement for det de holder på med, så akkurat det tar jeg helt med ro, smiler den kommende fagsjefen for ideelle barnehager i Virke ideell og frivillighet.  

Tekst Petter Andresen
Foto Jørn Mortensen


Related posts

Jakken som er for liten til deg, – kan noen som er mindre enn deg bli glad for

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy