Utflyttede mossinger i «alle» verdenshjørner er lesere av avisa Høyda. Siste hilsen som tikket inn til redaksjonens mail: mortensen@pspress.no var fra kongens København. Den utflyttede mossingen Erik Olsen har gjennom de siste 17 årene bodd og hatt sitt virke i denne flotte byen. Han trives godt og har travle dager. Oppdateringer om det daglige virke fra hjembyen stilles blant annet gjennom nettutgaven til avisa Høyda.
Erik Olsen er for mange mossinger et kjent navn og ansikt. Etter femten år i postverkets uniform fant unge Olsen ut at tiden var moden for noe mer. Han startet opp eget firma på slutten av 70-tallet med vask og rens av tepper og møbler.
35 ansatte og døgndrift
Renhold var noe alle trengte – forteller Erik. Oppdragene strømmet ikke akkurat på, men med god menneskekontakt og et stort smil kan man oppnå det meste. Firmaet bygget seg sakte, men sikkert opp og etter hvert satt han med et temmelig stort renholds firma. 35 ansatte og døgndrift krever det meste av en mann gjennom så mange år mente Erik. Han tok et møte med seg selv og sine tre barn og fant ut at tiden var moden for litt endring.
Veggen
Den veggen jeg kjente foran meg virket rett og slett uoverstigelig – forteller Olsen sakte. Kroppen føltes helt tom og den energien som hadde drevet meg gjennom alle disse årene var som blåst bort. Den siste tiden føltes som om alt bare gikk på autopilot. Tiden for en endring var veldig nærme. Etter litt diskusjoner med sine herlige avkom ble de enige om at nok var nok. Erik skulle foreta sitt livs store revolusjon. Han skulle flytte til København.
Koffert, sovepose og mobiltelefon
Renholds firma ble overtatt av hans gode venn og samarbeidspartner Ivar Brogård. Da visse jeg at dette var i gode hender og at alle ansatte ble tatt godt vare på – sier Olsen. Kofferten ble pakket, billetten med «danskebåten» ble bestilt, og plutselig fant jeg meg selv om bord på DFDS Seaways. Mitt medbrakte gods besto i all sin enkelhet av: en koffert, sovepose og mobiltelefon. Dette skulle da holde mente optimisten fra kråkebyen.
Dusj på kjøkkenet
At lykken ofte står den bolde ved, er nok mer sant enn vi ofte tror. Det må vel også legges til at Erik Olsen ikke akkurat er beskjeden av natur. Han våger å spørre – ler han. Det verste som kan skje er at svaret blir nei. Det skjedde dog ikke. I løpet av dagen hadde Olsen fra Moss fått jobb som vicevært (vaktmester). Et sted å bo fulgte med jobben. En falleferdig leilighet som var møkkete og full av mugg. Dusjkabinettet sto på kjøkkenet og do var borte i gangen. Men som erfaren renholder ble det meste raskt gjort beboelig. Som vaktmester fikk han mange oppdrag med å fjerne søppel o.l. Her fant jeg mye fint – ler Erik når han tenker tilbake på hvordan leiligheten ble møblert. Men – smiler han – jeg var lykkelig og lettet. Livet hadde startet på et nytt kapittel.
Gründeren
Dette livet var som medisin for sjelen – mener han. Det var selvfølgelig hardt arbeid fra tidlig morgen til sene kvelder, men det tunge ansvaret var borte. Jeg hadde bare meg selv å tenke på – legger Erik til. Sakte men sikkert kom pågangsmotet tilbake og tankene om etablering av et eget vaktmesterselskap begynte å ta form i gründeren som for ti år siden startet opp med sitt nye selskap «Ejendomsforvalteren Erik Olsen» Dette var et selskap som utførte eiendomservice , vaktmestertjenester og selvfølgelig…. Rengjøring. Det virker å fungere greit – smiler Olsen, men han er raskt frempå når vi spør om dette skal ende opp med mange ansatte. Nei, vi er tre hoder her – sier han og det skal ikke bli flere. Vi har mye å gjøre, men ikke mer enn at vi har tid til å dra på middag til min favoritt spisested «Tove Ditlevsen» – Restaurantklubben på Vesterbro.
Tjukkas Jan
Jeg har blitt helt betatt av Danmarks nasjonalrett smiler Erik og klapper seg på magen. Dette er som selvfølgelig alle vet: «Stegt Flæsk med persillesovs» Han mener det er årsaken til at beltene begynner å mangle hull. Tanken om litt trim penset ham inn på konseptet Tjukkasgjengen. Han hivde seg med der og samlet raskt en del glade tjukkaser i København. Dette ballet seg på – sier Erik og mener det må fremheves at han har meget å takke Tjukkasgeneralen Jan Ellefsen for. Smilet er stort når han leser i Høyda avisa at Ellefsen har begynt som vaktmester… Spesielt nå som Olsen i København har overtatt jobben hans som daglig leder for Tjukkasgjengen og følger med hva som skjer med 35000 tjukkaser hjemme i Norge.
Jeg har det aldeles utmerket her i Kongens København – avslutter Erik Olsen fra Moss og ler godt når han tenker på kommentarene han fikk med seg på veien: Han kommer nok hjem når han går tom for penger. Jeg er her fortsatt etter 17 år, og har ingen planer om hjemreise med det første. Savnet etter familie er selvfølgelig enormt nå i disse pandemitider. Han ber oss hilse til alle kjente og ukjente og gleder seg til det er lov med besøk igjen.
Tekst: Ivar B Johansen
Foto: Privat