En gang i måneden møtes en gjeng dedikerte mannfolk i lokalene til Moss Bueskyttere på Ørejordet. De jakter ikke senter på bueskytterblinken, men snarere den ultimate lydopplevelsen. De er noe så sjeldent som et «audiofilt brorskap» og det har de vært i snart 25 år.
I Det Norske Akademis ordbok kan man lese at en audiofil er en som er svært kvalitetsbevisst med hensyn til både avspillingsutstyr og lydgjengivelse, da spesielt musikkgjengivelse. Hvem er så disse som kan bruke flere timer på marginale justeringer av høyttalernes posisjon for å få den beste lytteopplevelsen? De som sverger til rørforsterkere for å få den mest naturtro lyden, eller som har investert i en platevasker for å minimere støyen som tas opp av platespillerens stift når man lytter til vinyl. For å bli litt klokere ble vi med Moss Audio Klubb på deres septembermøte.
Et fristed
Moss Audio Klubb, eller Tinnitus som den het i sin spede begynnelse har sitt utspring fra butikken Boahs Hi-Fi som lå i Kongens gate tilbake på 80 og 90-tallet. Det lokale «Hi-Fi-asylet» trakk raskt til seg en hard kjerne av mannfolk som ønsket noe mer ut av hobbyen enn det man fikk via sine jevnlige besøk i butikken. Det var rett og slett et behov for et eget møtested. I 1995 ble så Tinnitus startet. Den gangen var det en stabil gjeng på mellom 10 og 15 personer som møttes jevnlig for å diskutere bredt innenfor både Hi-Fi og musikk. Fem av de ordinære medlemmene holder fortsatt koken og interessen for god lyd har på ingen måte avtatt med årene.
– Vi koser oss fortsatt med våre månedlige møter i klubben. Dette er jo som et fristed å regne for oss som er opptatte av Hi-Fi. Det er jo ikke så lett å prate om dette med hvem som helst. Da ser de fleste bare rart på deg. Her bor vi alle på den samme planeten, ler Arild Gustavsen som selv har vært med siden starten.
Mange store øyeblikk
På agendaen for møtet i september står testing av en stativhøyttaler fra den koreanske produsenten Usher. Etter at høyttalerne er møysommelig satt opp for best mulig gjengivelse benker medlemmene seg ned i sofaene for å lytte.
Noen få utvalgte sitter optimalt plassert i forhold til lydbildet. Det kalles å sitte i sweet spot. Det rulleres selvfølgelig på disse plassene for i pausen skal inntrykkene evalueres og da er det viktig at flest mulig har fått anledning til å danne seg et godt grunnlag. John Måleng, som selv jobbet som servicetekniker og butikkleder for Boahs Hi-Fi i mange år har også vært med siden starten. Han mener måten de har organisert sine treff på med presentasjoner av nye produkter stor sett hver gang de møtes har vært et av suksesskriteriene for at de har klart å holde dampen opp i hele 24 år.
– Det er selvfølgelig flere gode grunner til akkurat dette, men testing av produkter står selvfølgelig sentralt. Det har gitt oss rikelig med anledning til å holde oss oppdatert innenfor fagområdet og i tillegg bydd på svært mange flotte lydopplevelser. Vi har hatt mye gromt utstyr innom, forteller han.
Går i sykluser
Innenfor svært mange områder snakker vi om at teknologien har gjort kvantesprang bare i løpet av noen tiår. Har det samme vært tilfelle innenfor Hi-Fi?
– Det synes jeg på ingen måte at det har. Ting har derimot gått litt i sykluser. Nå har jo vinylen fått sin renessanse og det samme har jo både spolebåndspilleren og kasettspilleren. Etter noen år med nesten fritt fall er jo også cd’n på vei tilbake. Slik har det vært så lenge jeg har hatt denne interessen og det begynner jo etter hvert å bli noen år, ler Kåre-Jonny Larsen.
God opplevelser for pølsepris
Det er mange båtinteresserte som har blitt rammet av «trefotssyken» opp gjennom årene. Selv om man ikke snakker om fot innenfor Hi-Fi-verdenen så er det nok svært mange som har opplevd en lignende oppgraderingskløe. Det gjelder selvfølgelig også for flere av medlemmene i Moss Audio Klubb. Er det nødvendig å inneha et dyrt stereoanlegg for å kunne få godfølelsen når du lytter til musikk?
– Nei, på ingen måte. Opp gjennom årene har jeg hatt flere rimelige produkter i mitt eie som har gitt meg mange gode lyttestunder og svært mye glede. Det er ikke et must, men som på svært mange andre områder så øker jo kvaliteten hvis man legger noe ekstra kroner i potten. Det betyr nødvendigvis ikke at man må avstå alle feriepengene og mer til når man oppgraderer, forklarer Arild Gustavsen.
Ivrig klubbleder
Selv om det er et høyt antall godt voksne mannfolk til stede på septembermøtet i MAK, så er det også noen «ungvalper» til stede. En av de er faktisk leder i klubben. Jaroslaw Kurpisz tok over klubba for tre år siden og han stortrives med oppgaven.
– For meg som er litt over snittet interessert i Hi-Fi så er dette et månedlig høydepunkt. Det er både faglig stimulerende og ikke minst svært sosialt. Selv om det er mange voksne gutter på møtene så føler jeg faktisk at det er et lite generasjonsskifte på gang. Det setter nok alle stor pris på for målsettingen er jo å holde hjulene i gang i mange år til, forteller Kurpisz.
– Er du redd for at utenforstående skal oppleve dere som litt nerdete?
– Nei, egentlig ikke. Hvis man havner innenfor den kategorien om man har bygget opp et stereoanlegg av løse komponenter fremfor å satse på en lydplanke for å få de gode lytteopplevelsene så er vi kanskje å regne som nerder. Rent bortsett fra det så føler jeg vel egentlig ikke at vi ikke stikker oss nevneverdig ut i verken den ene eller andre retningen. Vi er her fordi vi har en genuin interesse for musikk som vi ønsker å få formidlet på en god måte. Veien til målet er selvfølgelig svært ulik for de fleste av oss og det at vi har forskjellige preferanser er jo med på å gjøre denne hobbyen svært interessant.
Vi er nok fortsatt blant de som har musikkanlegg for å lytte til musikken og ikke musikk for å lytte til stereoanlegget enten vi sverger til vinylplater, cd’er eller forholder oss til strømming av musikkfiler. Så rare er vi ikke. Vi er bare litt over snittet glade i vår hobby, avrunder Kurpisz med et glimt i øyet.