Image default
Fritid

Sanggruppa 12-13 – en gjeng «ungdommelige» sangere

Kvaliteten er høy og kravene er store under øvelsene til Sanggruppa 12-13. I norgesmesterskapet for korsang i Trondheim for fem år siden, feide de all motstand til side og sto igjen som klare vinnere av gruppe B. Da var vi rimelige stolte – smiler en oppglødd leder Torvald Kjell Andreassen. Lista er lagt, og vi bestreber oss på å opprettholde nivået og om mulig bli enda bedre legger lederen til.

At de tar øvelsene alvorlig er hevet over enhver tvil. De har alle et glimt i øyet, men når dirigenten tramper fire ganger i gulvet synges det av full hals. Repertoaret er variert og fengene i flere sjangere og man kan føle lidenskapen og gleden i sangen når disse guttane stemmer i.

Startet i 1998
Gruppa ble satt sammen som en kvartett i 1998 av medlemmer i Moss arbeidersangforening – MAS. Flere ville være med, og etter hvert var de hele tretten mann som sang av full hals. 

Hvorfor 12-13? Lederen smiler lurt og forteller at et av medlemmene var med i hele tre kor, og måtte innimellom ta et valg om hvor han skulle synge. Så da var vi innimellom 12 mann, og innimellom 13. Gruppa synes da at det var like greit å hete 12-13. 

Vi startet med navnet Bellman 12-13, men da var det mange som forventet at vi bare skulle synge Bellman sine viser og sanger. For å stå litt friere i valg av repertoar satset vi på navnet Sanggruppa 12-13. Humøret er på topp, og raske kommentarer sitter løst. Denne gjengen har kjent hverandre gjennom et kvart århundre og kjenner hverandre på godt og vondt. Har du en dårlig dag, er de andre raskt på pletten og løfter deg opp – smiler bassen Torbjørn Næsse.

Variert repertoar
Koret har et variert repertoar som spenner fra nasjonalromantikk via viser av Bellman til irske folkeviser, sjømannssanger og drikkeviser. Alt synges med innlevelse og sterke følelser – forteller Andreassen. Det er gleden og lidenskapen for korsang som skinner igjennom når Sanggruppa 12-13 fyller rommet med sang. Med sin store variasjon i fremførelsen på scenen mener gruppa at de passer inn i alle anledninger. 

De tar på seg sangoppdrag av ulike settinger, og vi har sunget i nesten alt fra bryllup til begravelser. Som husgruppe for Akevittforeningen Morsa har vi bidratt ved omtrent alle eventer denne foreningen har hatt til akevittens fremme.

Norgesmestere 2017
I 2017 gikk Sanggruppa 12-13 fra Moss, den gang med dirigent Rune Brunslid, helt til topps i klassen for mannskor B i NM for kor i Trondheim. Med et staselig diplom og en sjekk 10 000 kroner, var det en stolt og fornøyd gjeng som reiste hjem fra trønderhovedstaden.

Mesterskapet ble arrangert av Koralliansen, som er en sammenslutning av kororganisasjonene i Norge. 

Med en deltagelse på hele 45 kor var konkurransen knallhard. 1100 sangere i 11 klasser sang av full hals, og til slutt kunne dommerne utpeke Sanggruppa 12-13 fra Moss som vinnere av gruppe B. Andreassen forteller at sangene de fremførte foran fire internasjonale sangdommere og et stort publikum var – Når Fjordene blåner, Prayer of the Children og Kjære broder rens din stemme. 

Dommerne i NM var anerkjente dirigenter fra hele Norden, med blant annet Vigdis Oftung fra Moss. Ikke ukjente Mogens Dahl fra Danmark var hoveddommer.

Ny dirigent
Den eldste sangeren er 82 år og fremdeles meget aktiv. Han er som regel en av de første på øvelse, og ofte en av de som slukker lyset når vi er ferdige for kvelden. Yngste mann er som en ungfole å regne med sine 37 år. Han får ofte høre at han kan ble en god sanger når han er ferdig utviklet blir det sagt fra gruppa. 

Kameratskapet er på topp og de fleste medlemmene har vært med i mange år. Vi føler at vi nesten har en ny vår – smiler lederen når han forteller at de i år har en ny dirigent. Eli-Anne Enderød har påtatt seg dirigent oppgaven etter Rune Brunslid. Med sine nye impulser, enorme kunnskaper og stor innlevelse har korgutta allerede stor respekt når hun tramper i gulvet for å få sangen i gang.

Dugnader
Å drive kor koster penger – sier Andreassen når vi spør om finansieringen. Medlemskontingenten er ikke nok til å dekke reiser, dirigent og andre løpende utgifter. 

Vi klarer å få inn noen midler med sang og opptredener, men medlemmene er også flinke til å påta seg dugnadsjobber når det dukker opp slike muligheter. Da males det, klippes plener og diverse andre oppdrag som kommer vår vei – sier Andreassen. Han legger til at de kan ønske seg noen fler slike småjobber som passer for koret å utføre. Slike jobber utføres ofte med sang og stor entusiasme – påstår lederen.

Den 17/9-2022 klokken 1300 – inviterer Mosseregionens Musikkråd til korfestival. Her skal vi delta – smiler Andreassen fornøyd. Dette programmet er fordelt på 3 forestillinger og man kjøper billett til hver enkelt forestilling ut ifra hvilke kor man ønsker å høre. Det er 11 kor påmeldt, så det leveres et bredt repertoar med mulighet for å høre sitt favoritt kor og oppdage nye. 

Husk å kjøpe billett i tide – avslutter Torvald Kjell Andreassen. Lederen av Sanggruppa 12-13.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Venter i spenning på ny modell

mortensen

Disse gutta samler på kommunetopper

mortensen

Coop Obs; Årets grillsesong er i gang med nye grill modeller

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy