Image default
Fritid

Oddvar Ryggs vanvittige fly-stunt

Det ble tatt fantastiske bilder da Oddvar rygg klatret ut på vingen med en passasjer i baksetet. Mannen som satt i flyet hadde ikke flysertifikat og var selvfølgelig livredd. Heldigvis ble bildene og historien holdt langt nede i skuffen i 33 år.

Dette var ikke første gangen Oddvar Rygg klatret ut på vingen i et fly i lufta. Han hadde testet stuntet en gang tidligere i 1964, men da var det ingen som var med og kunne bekrefte at han faktisk sto utpå vingen mens han selv «fløy» flyet. Etter testen mente han at det fint kunne gjennomføres og da uten fallskjerm.

Oddvar Rygg, Flystunt, stunt, gå på vingen
Bildet tatt av flypassasjer, av Oddvar Rygg ute på vingen

«Hold stikka og fly rett»
I 1965 kom anledningen og Oddvar Rygg hadde sitt mest fantastiske «dokumenterte» vågestykke i hele flykarrieren. Da klatret han ut på vingen og vinket til flyet som var i luften sammen med dem. Passasjeren, Nils Aspjøt som satt i flyet, hadde fått instruksjoner om å holde stikka og fly rett frem. Det var stort sette det han kunne om flygning da han ikke hadde flysertifikat. Oddvar klatret ut på vingen, tredde foten under forkanten av babord vinge for å holde seg fast mens han livlig vinket til flyet som var sammen med dem. Det hele varte vel bare et par tre minutter smiler Oddvar Rygg. Men, han var nok litt skjelven han baki ja.

Holdt tett i 33 år
Alle involverte parter i dette stuntet klarte å holde tett i 33 år. Da ble bildene og historien første gang offentligjort i Norsk Flyhistorisk Tidsskrift i 1998. Mens Odvar sto på vingen og vinket, ropte han inn til passasjeren om at han måtte ta bilde. Det var viktig med et riktig bevis mente våghalsen fra Geilo. Passasjeren nektet å slippe stikka for å ta bildet, men da roper Oddvar tilbake at han ikke kom inn får bildet ble tatt. Oddvar Rygg ler da han forteller om hvor fort kameraet kom frem. 

Som man ser veldig godt på bildene var det ikke tilfeldig antrekk på de gutta som fløy i de gode gamle dager. Oddvar hadde på seg dress og slips og det verste – sier Oddvar – var å holde slipset nede for det flagret opp i ansiktet hele tiden.

Bildene forteller jo sitt og saken var forhåpentligvis foreldet da den ble offentligjort. Ellers hadde nok luftfartsmyndighetene tatt affære. Det hele endte jo godt, og vi har fått en fin historie og noen flotte bilder – smiler Oddvar Rygg.

I 2010 skulle stuntet gjenoppfriskes med fallskjermhopper Tone Bergan og flyger Erland Wiig i en PT19A. De var også iført dress og slips som Oddvar hadde i sin LN-BIF i 1965. Da hadde VG stort oppslag på midtsidene og ryktene gikk om at denne avisen hadde ligget lenge oppslått på bordet i luftfartsmyndighetenes lokaler i Bodø.

Tekst: Ivar B Johansen

Related posts

Coop Obs; Årets grillsesong er i gang med nye grill modeller

mortensen

Perry & Williams Caravan i Råde: – Suksess i nytt bygg

mortensen

Hengekøye – Norges nye campingtrend

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy