Image default
Hjem & Fritid

Miljøbilen kommer til en plass nær deg

I september 2015 satte MOVAR i gang en innsamlingsordning for farlig avfall og småelektronikk fra privatpersoner. Miljøbilen kommer til sentrale plasser i Moss, Rygge, Råde, Vestby og Våler og tar imot dette avfallet. Du blir møtt av ansatte fra MOVAR som tar imot og sorterer avfallet slik at det blir tatt hånd om på en forsvarlig måte. Ordningen er gratis.

For privatpersoner er det også gratis å levere dette ved MOVARS gjenvinningsstasjoner i Moss og Vestby. I tillegg kan elektriske og elektroniske artikler leveres gratis til forhandlere som selger tilsvarende varer. Miljøbilen er et tilbud i tillegg til de ordningene som alt finnes. Med Miljøbilen håper MOVAR at hver og en blir enda mer opptatt av å sortere dette avfallet riktig.

Selv små mengder miljøgifter på avveie kan gi langvarige helse- og miljøskader. En sparepære kan f.eks. inneholde opptil 3,5 mikrogram kvikksølv. Kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene vi har.

Kvikksølvet finnes i gassform inne i lyspæra, så vi ønsker å få pærene levert hele. Levér alle typer lyspærer, spotligths og lysstoffrør til gjenvinning. På landsbasis blir kun 5 millioner av 50 millioner solgte lyspærer levert på riktig måte. Det betyr 45 millioner lyspærer på avveie!

Mange av plassene Miljøbilen besøker er i nærheten av større borettslag. Noen plasser er også inne på borettslagets område. Miljøbilen er ute både dagtid og kveldstid på våren og høsten. I tillegg til de faste plassene MOVAR besøker vil det være mulig å bestille besøk av Miljøbilen.

For de som vil ha en egen boks til å samle avfallet i, kan de få det av MOVAR ved henvendelse til Solgård Avfallsplass eller direkte til Miljøbilen. En rød plastikk-boks med lokk og hank gjør sorteringen hjemme lettere.

Du kan levere så mye du vil til Miljøbilen, men vær oppmerksom på at hver enhet ikke kan veie mer enn 20 kg eller inneholde mer enn 20 liter.

Mange kommer med tomme malingsspann til gjenvinningsstasjonene. Dette er ikke farlig avfall og skal kastes som restavfall. Vi tar ikke imot tomme malingsspann på Miljøbilen. Tomme malingsspann i metall blir sortert som metall ved levering til MOVARS gjenvinningsstasjoner. Leverer du tomme malingsspann i plast blir disse sortert som brennbart restavfall. Spann med malingrester i tas imot som farlig avfall både på gjenvinningsstasjonene og på Miljøbilen.

Kjøreruta og oversikten over hva som kan leveres til Miljøbilen er distribuert til alle husstander. I tillegg ligger det informasjon på nettsiden til MOVAR.

Eksempler på farlig avfall

Er det skadelig for mennesker, dyr og miljø?
– Olje, oljeholdig avfall
– Maling, beis, lakk og lim
– Syrer
– Baser
– Plantevernmidler
– Bil – og båtpleiemidler
– Blekemidler, klor og salmiakk
– Spillolje og tjæreavfall
– White spirit, rødsprit og lignende
– Spraybokser
– Batterier
– Kvikksølvtermometer

Eksempler på småeletronikk

Går det på strøm eller batteri?
– Leker med lyd og lys
– Blinkesko
– Ledninger
– Lamper
– Lyspærer
– Sparepærer (må ikke knuses pga kvikksølv i gassform)
– Lysrør ( må ikke knuses pga kvikksølv i gassform)
– Mobiler
– Hårfønere
– Barbermaskiner
– Røykvarslere
– Små tv-skjermer
– Dataskjermer
– PC og printere

Related posts

Tiden er kommet for årets spaopphold – for robotgressklipperen

mortensen

Nye takter på Øre Villa Kro

mortensen

Stena Recycling AS vil gjerne hjelpe lokalidretten

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy