Image default
Hjem & Fritid Nytt på Høyda

Gjenbruksfabrikken: Norges største brukthandel

De store tomme lokalene etter Polycoat får nå nytt liv. Fire drifte menn med stort pågangsmot har satset litt penger og mye tid på å realisere denne drømmen. Her vil allsidigheten råde – smiler en entusiastisk Steinar Westby, som titulerer seg konsulent. Han mener at det du ikke vil kunne finne hos Gjenbruksfabrikken, vil du neppe finne andre steder heller. De satser på at lokalene vil inneholde alt fra skruer til flymotorer.

Med 4000 kvadratmeter til rådighet må det skaffes varer. De siste syv ukene har disse gutta hatt det litt mer enn travelt. De har plukket opp fullt brukbare saker og ting som lett kan gjenbrukes. Folk kaster det utrolige – sier daglig leder Jack Skjøldt. Mange flotte ting er det bare å hente nesten gratis – smiler han og legger til at nå blir de sortert og utstilt slik at våre kunder kan finne akkurat det man leter etter.

Utenriksdepartementet

Ved vårt besøk var det en betydelig overvekt av skrivebord. Det ble fortalt at utenriksdepartementet skulle flytte, og da bytter de ut samtlige skrivebord. Disse ble reddet av Gjenbruksfabrikken, for å selges videre til andre som trenger et topp moderne heve – senke skrivebord. Litt vanskelig å anslå antallet, men de dekker mange kvadratmeter her nå – sier Westby. Tre lastebiler har allerede blitt levert til nye brukere. Her er det gjenbruk på høyt nivå smiler Westby.

Store forventninger til lokalene
Dette er store lokaler – innrømmer Skjøldt. Vi har imidlertid meget store planer om utnyttelsen videre. Det er klare forventninger om at Gjenbruksfabrikken skal kunne bli et møtested for de aller fleste. Et hjørne av lokalet er ment å skulle bli et kombinert galleri og salgsplass for lokale kunstnere som ønsker å eksponere sine verker. Her kan de henge opp det de lager, eller leie seg en plass hvor de kan arbeide mens publikum kan overvære prosessen.

I en annen del er det planlagt en kafeteria med salg av enkle retter med varm og kald drikke. Det hele er ment å fremstå med et litt «røft» utseende som passer inne i segmentet «gjenbruk». Selvfølgelig ikke det som serveres – ler den daglige lederen, men sikter til inventar og møbler.

Ut mot Larkollveien er det et rom som er avdelt fra de andre. Her er planene om at dette skal kunne gjøres tilgjengelig for lokale brukskunstnere og hobbyreparatører. Kanskje det med tiden skal kunne bli mulig å få dreid et nytt ben til et møbel, eller reparert andre ting i hjemmet som har behov for litt omsorg. Her finnes det i grunn ikke begrensninger – samstemmer resten av gründerne, bare mange muligheter.

Det er også med i planene at de vil legge til rette for at mange lokale småprodusenter kan få leid seg inn med en salgsplass til sine varer. Dette gjelder alt fra lokale bønder til birøktere og hobbyprodusenter alle mulige ting. Jo mer allsidig det blir, jo mer spennende blir det for publikum å besøke denne fabrikken. Et kjempestort innendørs bruktmarked – smiler Løfgren, og alle vet jo hvor populært det er.

Salgsplass for veteraner
Mange eiere av veterankjøretøyer har etterlyst et salgsområde hvor de kan eksponere biler, motorsykler og ikke minst, amerikanske biler. 

På gressbakken foran bygget, mot Larkollveien, vil det i sommerhalvåret bli lagt til rette for at veteran-eierne skal kunne stille ut sine kjøretøyer til salg. De spesifikke retningslinjene for gjennomføringen av dette vil bli gjort rede for på sosiale medier og hjemmesiden som er under utarbeidelse.

Vi har store forventninger til denne typen markedsføring forteller Ruben Løfgren. Han er styreleder i det nye selskapet og har sitt daglige virke innen data og markedsføring. Alle som er med i Gjenbruksfabrikken har erfaringsområder som utfyller hverandre og de er alle dedikert til konseptet gjenbruk.

Hjelp til jobb
Et slikt prosjekt krever litt mer muskelkraft og tilstedeværelse enn det disse fire gründerne kan stille opp med. Ved å tilby jobbmuligheter til noen av de som av en eller annen grunn har falt litt utenfor samfunnet, vil de få verdifull arbeidskraft. Dette vil samtidig være hjelp til selvhjelp for den enkelte slik at de kan finne veien tilbake til et kanskje litt mer normalisert liv.

Symbolaksjer
Gjenbruksfabrikken AS vil også legge til rette for å selge det de kaller for «symbolaksjer». Dette innebærer at interesserte bedrifter kan kunne kjøpe disse aksjene og på den måten bidra til at gjenbruk blir satt på dagsordenen. De bedriftene som ønsker å delta vil bli eksponert på Gjenbruksfabrikkens hjemmesider, de aller fleste annonser og ikke minst på Gjenbruksfabrikkens aktiviteter på sosiale medier. Bedriftene forplikter seg også til å varsle Gjenbruksfabrikken når utstyr o.l. skal byttes ut med tanke på gjenvinning og gjenbruk.

Mulighetene er totalt ubegrensede – mener de fire gründerne stolt. Her vil du etter hvert kunne finne det aller meste. Både ting du har bruk for, og ting du ikke engang visste at du ville kunne ha bruk for. Gjenbruk av bygningsartikler og materialer er også på vei inn. Dette forventes å ha stor oppmerksomhet i markedet avslutter de fire eierne av Gjenbruksfabrikken AS i Larkollveien 4

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Endelig er Wok & Go på plass

mortensen

Åpnet Lille interiør i stor skala

mortensen

Endelig Coop Extra på Høyda

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy