Image default
Hjem & Fritid

Expert på fisk og reptiler

Alexander Fjeld Karlsen i dyrebutikken Secret Edition Zoo på Rygge Storsenter, er nok litt over gjennomsnittet interessert i fisk – og da spesielt akvariefisk. 

Med sine 16 år bak disken i dyrebutikk har han gradvis bygget opp kunnskap som mange av kundene vet å benytte seg av.

Det er ikke salg av akvarier butikken gjør sine gode penger – smiler 29 åringen – og fortsetter med at ettermarkedet har vært positivt, men det er nok dalende. Salg av fisk og planter holder et jevn snitt og utviklingen av utstyr til akvariene utvikler seg stadig. 

Auksjoner og import
Salget av fisk kunne nok vært adskillig høyere – smiler han, men fisken har blitt en populær importvare som kommer i oksygenfylte poser fra det fjerne Østen. 

Enorme kataloger over fisk ligger tilgjengelige på nett, og gode importregler til Norge gjør denne importen enkelt tilgjengelig for de som ønsker. Når det i tillegg er en del oppdrett i de mange fiskehjem, som blir solgt akvariefolket seg imellom, kan det forstås at det er vanskelig å tjene penger på fiske salg i en butikk. 

Det blir også holdt auksjoner hvor fisk og planter blir solgt posevis. Det ble nylig holdt en slik auksjon i Sarpsborg hvor det gikk over 300 poser med fisk under hammeren. 

Fisk i tank
Alexander har vært glødene interessert i fisk i tank siden han fikk sitt første som 7 åring. Siden den gang har han utviklet hobbyen til å omfatte 23 akvarier hjemme. Der er det mange typer fisk, men han har spesialisert seg på oppdrett av Corydoras aeneus (Metallpansermalle). Disse er ikke så enkle å få til, så det er ventelister på avkommet – smiler «fiskehandleren». 

Det er fortsatt noe fisk, planter og utstyr som omsettes i butikken – opplyser Fjeld Karlsen – og legger til at kundene setter pris på kunnskapen og kommer ofte for å be om råd når akvariene byr på problemer og utfordringer. Gode råd verdsettes slik at kundene kommer tilbake når de trenger noe til sin hobby – smiler Alexander Fjeld Karlsen.

Reptiler
Etter at reptiler ble mer legalisert i august i 2017, har etterspørselen nesten eksplodert forteller Fjeld Karlsen. Det var totalt 19 arter av øgler, slanger og skilpadder som da ble lovlige å eie og oppbevare i private hjem. Hans store favoritter som han trekker frem er en Skjeggagam, (Pogona viticeps) (øgle) og nevner også en Kongepyton (Python regius) slange. Den siste hadde han heldigvis ikke tilgjengelig i butikken. 

Fjeld Karlsen forteller at han bruker rundt 2 timer hver dag i butikken for å fore og holde bur og tanker rene og pene. Alle dyrene fores og det rengjøres og vaskes slik at ikke smitte og annet uhumskheter skal kunne etablere seg. Tidligere hadde han også oppdrag for skoler, barnehager og noen offentlige kontorer (lege og tannlege) med rensing og vedlikehold av utstilte akvarier. Der er det nå noe ledig kapasitet smiler han til slutt.

Nyttårsaften
Mange starter skytingen av raketter så snart de er å finne i butikkene. Dette til stor skrekk for mange dyr og fortvilelse for eiere. Ta hensyn og vent til det er nyttår før rakettene skytes opp. Da har som regel eiere og røktere tatt sine forholdsregler og sørger for at dyrene er inne og i trygge omgivelser. 

Beroligende midler
Vi dro til Dyrebutikken Secret Edition Zoo på Rygge Storsenter med spørsmålet om hva som kan gjøres i forberedelse til Nyttårsaften for dyreeiere? 

Det finnes jo en del forskjellige beroligende midler – sier Alexander Fjeld Karlsen – som har 16 års erfaring bak disken i dyrebutikker. Han legger til at de produktene de har for salg er laget av urter og faller ikke inn under medisinene som man kjenner fra veterinæren og apoteket. De er vel egentlig ikke direkte beroligende, men de skal virke stressnedsettende og noe avslappende. Fjeld Karlsen presiserer at det er viktig å følge pakningsvedlegget og holde seg til de mengder som er beskrevet i forhold til hvor stort dyret er. En annen ting som er vel så viktig sier Fjeld Karlsen er at det er ulike typer urtemedisiner til de forskjellige arter og raser. 

Veterinæren
En samtale med veterinær Yngve Flåskjer bekreftet det meste av det vi har nevnt tidligere. I tillegg sier han at hvis et dyr først har blitt redd, er det vanskelig å snu situasjonen. Det viktigste er å selv bevare roen og prøve å overføre den til dyret. 

Hvis man vet at det vil oppstå problemer, basert på tidligere erfaringer, er det lurt å ta forberede seg med et besøk hos veterinæren. Det kan da skrives ut reseptbelagte preparater som i utgangspunktet er ufarlig for dyret og bare vil roe det ned. Det er viktig at anbefalt dose og øvrige retningslinjer fra veterinæren blir holdt.  

Om du har smådyr er det fler enkle tiltak man kan gjøre. Bruk et av husets rom som er best vernet mot støyen fra fyrverkeriet og mot lysglimtene, hylingen og de ukontrollerte smellene. Dekk til vinduene, spill litt høy musikk og vær sammen med dyret. Gi det trygghet og følelsen av at det ikke er alene med de forferdelige opplevelsene.

Håper alle mennesker og dyr får et Godt Nyttår – tross alt.

Tekst: Ivar B Johansen/Foto: Jørn Mortensen

Related posts

«Luft til luft, går som varmt hvetebrød»

mortensen

En juleklassiker ser dagens lys på Jeløy

mortensen

Tiden er kommet for årets spaopphold – for robotgressklipperen

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy