Image default
Portrett

Kjell Berglund – har fått mer enn 8000 barn trygge i vannet

Mye endret seg da Mossehallen ble tatt i bruk i Moss Kommune i 1970. Svømmeopplæringen ble flyttet fra iskaldt Vansjøvann til oppvarmet klorvann. Kommunens bidrag til svømmedyktigheten hadde til nå foregått i Nesparken fra isen gikk om våren til «utpå» høsten når det ble for kaldt. Da svømmehallen skulle åpne, fikk Skolesjef Hagen-Viskum fikk den briljante ideen om å ansette en svømmelærer til fast virke i Mossehallen.

Oddgeir Hagen-Viskum begynte som lærer på Moss Folkeskole i 1932, og han hadde sitt virke der som lærer fram til 1951. Da ble han skoleinspektør i Moss og senere skolesjef fram til 1974. Da Mossehallen skulle åpne i 1970 mente skolesjefen at en svømmelærer måtte være på plass for å lære ungene om hvordan de skulle møte det våte element. 

Målte dybden med stokk
Mange hadde meninger om dette, og diskusjonene var til tider hissige da de høye herrer i kommunens skolevesen holdt sine møter. Inspektør Bondeson var sågar en tur i hallen for selv å konstatere at da han målte dybden med sin stokk fant ut at bassenget var altfor dypt på det grunneste til at små barn kunne lære å svømme. Alvorlige ulykker kunne skje var hans mening.

Skolesjefen holdt på sitt, benyttet seg av sin makt og respekt, og ansatte en av Norges beste svømmere på korte distanser, som lærer for byens barn. 34 år og fem ganger Norgesmester – Kjell Berglund ble ansatt av Hagen-Viskum selv.

Kalde treningsforhold
Merittene til Berglund talte for seg selv, og var etter dagens målestokk, ganske sensasjonelle. Dette med tanke på treningsforholdene Kjell Berglund hadde til disposisjon i forhold til sine konkurrenter. Han stilte til start i Norgesmesterskap mot gutter som hadde trent i oppvarmede bassenger, mens han selv hadde hatt sine treningsrunder i iskaldt vansjøvann. Byen «svømmestadion» var anlagt i Nesparken med to utliggere liggende femti meter fra hverandre. Mellom disse var det spent opp tau med korker som anviste banene. Noen primitive boder utgjorde garderobene som ble tilbud utøverne i Moss Svømmeklubb. Kjell Berglund var likevel den beste i Norge på 100 og 200 meter brystsvømming fem ganger. Selv mener han at hans bronse på 1500 meter var en større prestasjon. Han ledet gjennom hele løpet og ble slått av to stykker på de siste fem centimeterne.

Vokste opp i Værlegata
Kjell Berglund mener at han vokste opp i verdens beste oppvekstmiljø. På tross av vanskeligheter som krig og arbeidsledighet, var det alltid noe ungene kunne glemme bort hverdagen med. De var mange og hadde fantastiske områder å boltre seg i. Lite trafikk gjorde at de kunne bruke Steinullbakken og Korkebakken som akebakke om vinteren og om sommeren var Klevberget et eldorado med bading og sjøliv. Klevberget hadde ikke noe langgrunne som ungene kunne plaske og kose seg. Der var det ut på brygga og rett på dypet. Alle ungene lærte seg raskt å svømme der minnes Kjell.

Sin aktive karriere som svømmer begynte på Sjøbadet. Der hadde Moss Svømmeklubb treninger under ledelse av Rolf Gustavsen. Gustavsen oppdaget talentet og var en sterk pådriver for at Kjell satset videre med svømmingen.

Spilte fiolin
Kjell hadde en onkel som var fiolinist. Han så fort at den unge gutten hadde musikalske talenter. Etter noen overtalelse gikk faren med på at Kjell skulle få undervisning på fela. Han gikk til ukentlige øvinger hos Osvald Seljevik (1891-1976) som var fiolinist, kinomusiker, kafemusiker, dirigent, komponist og musikkpedagog i Moss. Han var også opphavsmann til melodien til Dagny Kristensens Mossesangen.

Kjell viste seg å være et talent utover det vanlige. Han stilte opp i en amatørkonkurranse på Parkteateret i 1949, og var ikke snauere enn at han vant hele konkurransen. Året etter var han å finne i Moss Byorkester som var under ledelse av Sigurd Islandsmoen.

Spilte for Dr. Færden
Tiden i Moss Byorkester gjorde Kjell kjent blant byens noblesse. Det var ofte de høyere kretser som var å finne på konsertene og de la de selvfølgelig merke til den ungen gutten fra Værlegata. 

En episode Kjell minnes godt var da han skulle hente en resept til sin far hos Dr. Færden. Da den høyt respekterte legen oppdaget den unge musikanten på venteværelset ble han ropt inn utenfor tur. Den gamle legen tok da frem sin kjære fiolin og ga den til Kjell. – Stryk litt på denne du Kjell – sa han. 

Kjell protesterte og minnet legen om av venteværelset var fullt. Da smilte den gamle og sa: Det gjør ingen ting – de blir sikkert bedre av å høre litt fin musikk. Kjell spilte, fikk sin resept og strøk på dør uten å se seg om.

Hanskemagasinet og Kiwanis Moss
Kjell Berglunds virke som svømmelærer varte i 27 år. Da syntes han det var på tide å slutte med å telle hoder i vannet og valgte å bistå kona Wenche som da hadde overtatt driften av Hanskemagasinet i gågaten. Sammen drev de dette i 16 år til de velfortjent gikk av med pensjon etter å ha avviklet Hanskemagasinet i Moss. Ved siden av dette brukte Kjell mye av tiden sin på humanitært arbeide gjennom Kiwanis Moss. Han er som kjent opphavsmann for Mossekalenderen som Kiwanis utga gjennom flere tiår. Det er utrolig mye mossehistorie på flotte bilder som er samlet på disse kalendrene.

På spørsmål om hvor mange barn han har lært opp i svømmekunstens hjemligheter, svarer han litt beskjedent at det kanskje kan være rundt 8000….

Litt rask regning viser at dette blir ca 300 barn i året. Kanskje dette er litt lavt når man tenker på at det nok var flere 2. klassinger som møtte forventningsfulle opp til den spennende Mossehallens svømmebasseng hvert år.

Kjell Berglund er velfortjent utnevnt til æresmedlem i Moss Svømmeklubb, og fikk sin plakett på klubbens 100 årsjubileum i 2018.

Vi takker Kjell på vegne av alle de barna han lærte å svømme, at vi fikk lov å besøke ham i deres vakre hjem, og ønsker ham et godt liv videre med sin kjære Wenche.

Tekst: Ivar B Johansen
Foto: Jørn Mortensen


Related posts

Én av Norges mektigste ungdomspolitikere

mortensen

Dansebandbassisten som ble progrocker

mortensen

Dyveke Kuløy: Hun smiler til deg fra TV-skjermen

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy