Image default
Portrett

Rolf Armand Utne; En av Norges mestselgende bilselger

Han var 18 år gammel og gikk på handelskole da han stille ruslet inn på Shellsenteret under torvet for å spørre etter jobb. Om Arne Jønvåg så et salgstalent i den lille tynne skolegutten, eller om det var for at han var i beita for noen avløsere skal være usagt, men jobb fikk han.

Siden den gang har det nesten bare vært bil for Rolf A. Utne. Om han er Norges mestselgende bilselger er kanskje litt drøyt, men det er jammen ikke langt unna. Han mener beskjedent at mellom 7 -8000 biler har passert under hans kontrakter.

Østfold Motorkompani AS
Utne hadde jobb på hos Jønvåg i hele skoletiden, og var siden fast ansatt frem til 1970. Da åpnet det seg en ny mulighet hos et byens flaggskip innen bilbransjen. Nemlig Volvo, eller Østfold Motorkompani AS som var det riktige navnet. Firmaet lå i Fjordveien 6 ved Kransen, og ble som oftest omtalt som Volvo. Rolf begynte her med klargjøring av store kjøretøyer. Dette ga igjen nye muligheter. Nærmeste nabo var jo det som den gang het Bilsakkyndige. Han kunne jo ikke smugkjøre der nede med myndighetene i nabohuset. Dette resulterte i førerrett for buss og lastebil. Kjekt å ha…

Avdeling i Fredrikstad
Østfold Motorkompani AS hadde også en avdeling Fredrikstad. Som sedvanlig i livet er det tilfeldigheter som avgjør fremtidig retning og avgjørelser. Så også her. Noen sluttet og andre kom. Rolf hadde markert seg som positiv og pålitelig. Dette hadde blitt lagt merke til av de rette folka og jobben i Fredrikstad var neste steg i karrieren. Her solgte han biler i to og et halvt år, frem til han ble head hentet til neste steg. Storsveen Auto AS.

Handelsbrev
Hvis noen trodde at Rolf ble hentet til Storsveen Auto på grunn av sine fabelaktige evner som bilselger, bør de lese om igjen. Han var den selvskrevne ansatt for Storsveen, for unge hr. Utne hadde nemlig handelsbrev. Det var et nødvendig onde den gang for å kunne drive forretning. 

Etter to år fikk imidlertid Utne nok av en del metoder som ble benyttet og tok med seg handelsbrevet og forlot Storsveen Auto til fordel for Moss Bil AS.

Fantastisk arbeidsplass
Det første Rolf sier om Moss Bil, eller Ford som det ble omtalt som, var at dette var en utrolig bra arbeidsplass. Der fikk man tillit og muligheter under ansvar. Dette ga resultater og Rolf Utne var gjentagende ganger Fords mestselgende selger i Norge. Flere ganger passerte han over firehundre og femti biler i året. Da han forlot Ford for å ta fatt på neste steg i karrieren var han salgssjef i firmaet med et betydelig ansvar for selskapets salgsstrategi. Det gode kollegiale forholdet i Fordsystemet gjorde at han trivdes godt og kunne utvikle seg i nesten tjue år med samme merke.

Drømmen om eget
Drømmen om eget bilfirma ble sterkere og sterkere etter hvert som tiden gikk. I 1996 startet Rolf eget bruktbilsalg sammen med Roar Kjøniksen. Samtidig snuste han litt på eiendomsmarkedet. Han kjøpte seg inn i noen prosjekter, men solgte seg ganske snart ut igjen da han syntes at det tok for lang tid før fortjenesten kom sigende inn på konto.

Egen sjef
Etter ca. fem år trakk Kjøniksen seg ut, og Rolf fortsatte alene. Det ble tøffe tider med lange dager, men han krommet nakken og gjøv på oppgavene. Alt det harde arbeidet ble belønnet med agentur på Citroën. 
Nå ble innsatsen om mulig enda større. Det var alltid noe som skulle gjøres og det var Rolf som måtte gjøre det. Han sier i denne sammenheng at hadde det ikke vært for den fantastiske Aud hadde ikke dette vært mulig. Hun oppdro deres to barn og sørget for at alt fungerte hjemme, men da han en dag kom hjem og sa at nå måtte de pantsette huset for å møte importørenes nye kapitalkrav satte hun foten ned. Nok fikk være nok mente hun. Han trakk seg da ut og snuste igjen litt på eiendomsmarkedet.

Ryggeveien 260
Rolf Utne fikk med seg noen partnere og sammen kjøpte de Ryggeveien 260. Etter mye frem og tilbake med noen ut og noen inn fikk de til slutt samlet seg om en eierstruktur med Rolf og to andre medeiere. Eiendommen ble da bygget om til bilbutikk som ble leiet ut til Svendsen og Harstad AS som eide Autosalg AS. Det var dette firmaet som hadde tilhold i Ryggeveien 260. Svendsen i eierselskapet var da raskt frempå og spurte Rolf om han kunne tenke seg å selge noen biler. Autosalg AS ble senere flyttet til Fredrikstad og i forbindelse med flyttingen sikret Svendsen og Harstad seg Rolf Utne til å begynne som selger for dem i sitt agentur på Volvo personbiler. I dag er det Felleskjøpet AS som pynter fasaden på dette bygget.

Bilbutikk1
Her fant Rolf seg meget godt til rette og viste seg igjen som en selger med store kvaliteter. Som ansvarlig for yrkesbilkonseptet markerte han seg stort i markedet med et betydelig antall solgte biler samtidig som leasing av yrkesbiler begynte å ta godt for seg og tok betydelige markedsandeler. 

Men agenturer kommer og går hos forhandlere. Da Bilbutikk1 ikke lenger ønsket å selge Renault, resulterte dette i en del omrokeringer som Utne ikke synes passet ham. Han sluttet og etablerte firmaet Moss Bil AS som da var blitt ledig etter at Ford fikk nye eiere.

Moss Bil 
Da selskapet Moss Bil AS ble etablert sammen med kompanjongen Paal Løkeberg, fikk de leie et hjørne på tomta bak gamle Moss ToTakt AS. Med en «koselig» innredet container satt de med noen brukte biler, en telefon og en datamaskin. Dette var jo nok mente Rolf og solgte jammen godt med biler også nå. 

Moss ToTakt
I sitt 73 år får salgsunikumet jammen ny jobb. Moss ToTakt AS sikret seg agenturet for Renault og etablerte seg i sine tidligere lokaler. Utne og Løkeberg satt da i sin container og solgte bruktbiler. Hansen gikk raskt bort og etablerte en avtale med Rolf og Paal om salg av biler i lokalet ved siden av dem. I starten var det for noen timer i uken, men dette har snudd seg litt. Paal driver nå Moss Bil og Rolf i sitt 75 år er fast ansatt hos «ToTakt’en» og selger biler som aldri før.

PPLA sertifikat
Rolf har alltid vært interessert i fly. Da livet ble litt roligere med noen få timer kortere arbeidsdag, fant han ut at nå var tiden inne for å ta noen flytimer. Deretter gikk ting raskt og han satt med sitt PPLA sertifikat i 2000. 

Når Rolf begynner på noe, så er det aldri halvveis – sier Aud med et smil. Han legger til med godt over 100 prosent, og gjerne litt til om det går. 

Rygge Flyklubb
Rolf Armand Utne ble meget aktiv også i Rygge Flyklubb. Han har 18 år med styrearbeid, og de siste 10 årene har han vært teknisk leder. Han er også operativ leder med det ansvaret og myndigheten som følger med den stillingen. Han sørger for at han fortsatt får vært på vingene og flyr rundt 50 timer hvert år. Han deltar aktivt på vaktplan til Brannflyet som overvåker Østfoldskogene.

Noen mennesker får tid til alt, og det er som regel de som har mye å gjøre fra før. Rolf er nok der. Han sier aldri nei, men nevner nå oftere at det kan ta litt tid. Han har lovet Aud at han skal følge hennes pensjonsplan og slutte med «noe» da hun også går av med pensjon. Vel, vi får se da. Ikke umulig at han selger biler når han runder åtti.

Tekst: Ivar B Johansen
Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Therese Solhaug; Sjefen på Bellevue

mortensen

Brede Bøe 50 år: Ønsker meg tulipaner

mortensen

Anne Elisabeth Szulc-Simonsen: Opp om morran

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy