Image default
Portrett

Én av Norges mektigste ungdomspolitikere

Sindre Lysø fra Ekholt er generalsekretær i AUF

Han er ferdig utdannet siviløkonom fra Norges Handels-høyskole. Han er inne i sin andre periode som generalsekretær i AUF og er dermed én av Norges mektigste ungdomspolitikere.  Og han er kun 25 år gammel. Sindre Lysø har rukket mye på kort tid!  

Men la oss spole et dusin år eller så tilbake – til  perioden da interessen for politikk ble tent i den vitebegjærlige gutten fra Ekholtgrenda i daværende Rygge kommune. 

– Det begynte med skole og elevrådsarbeid.  Jeg forsto hvilke muligheter som ligger i det å engasjere seg og  å være med på å forme omgivelsene. Forut for stortingsvalget i 2009 dro jeg ned til Moss sentrum og samlet inn valgprogram for samtlige partier. Jeg satt  hjemme og krysset av for å finne ut hvilket parti jeg var mest enig med. Og målet var å finne et ungdomsparti å melde meg inn i, forteller Sindre over en kaffekopp på Rygge Storsenter. 

– Når man driver med elevrådsarbeid, handler mye om skole.  Men det er også mange andre saker som er viktige, selvsagt. For meg var det om å gjøre å finne et godt tilbud  – en plattform for lokal aktivitet.  Det var positivt å lande på AUF. Jeg ble ikke presset av foreldrene mine til å velge Arbeiderpartiet. De har aldri vært politisk aktive, og det var mine vurderinger, og mine alene, som lå til grunn for valget.   

Alltid sagt ja
– Mitt første bekjentskap med en stortingsrepresentant skjedde på et AUF-kurs på Jeløy. Møtet med andre ungdommer tente mitt engasjement for alvor – unge mennesker som var opptatt av sosial rettferdighet og hva vi faktisk kan gjøre med ulikhetene i samfunnet. Og klimaspørsmålet hadde vært viktig for unge i mange år allerede, sier han

Sindre Lysø har rett og slett syntes at politisk arbeid  er veldig morsomt. Han har alltid sagt ja til å stille opp når det har vært verv som skal fylles og ansvar som skal fordeles.

Vervet som kasserer i Moss AUF var Sindres første. Det  var i 2010. Han har innehatt alle viktige verv både i Moss AUF og i AUF i Østfold. Han har sittet i sentralstyret i AUF siden 2014 og ble valgt til generalsekretær i 2018. 
– Jeg ble gjenvalgt i 2020, for øvrig som den første på 20 år som har fått en ny  periode som generalsekretær, forteller han med et snev av stolthet i røsten.

200 prosent jobb
AUF er  landets største politiske ungdomsorganisasjon, og Sindre innehar et lønnet tillitsverv.

– Jeg pleier å si at jeg har 100 prosent lønn og 200 prosent jobb. Dette er et tillitsverv som du må gå inn i med hud og hår, sier han. 

Sindre gikk på Malakoff videregående skole og derfra rett til Norges Handelshøyskole. Du gjør ikke det uten et greit karaktersnitt! Nå er han altså ferdig utdannet siviløkonom. Han klarte å organisere det sånn at han ble ferdig et halvt år før tiden. 

– Jeg ble valgt til generalsekretær i oktober 2018 og skulle ha masteroppgaven ferdig til jul. Det gikk bra, men det ble en hektisk høst, erindrer han.

Utøya
Tilbake til skrekkåret 2011.  Sindre var på Utøya  som leder av en kontingent på 16 fra Moss AUF. 
– Jeg overlevde 22. juli-marerittet ved å gjemme meg. Jeg så at ABB løftet pistolen og fyrte av midt i ansiktet på ei jente. Vi løp mot sydspissen av øya. Det var dårlig med plasser å gjemme seg på for så mange mennesker. Jeg måtte velge: Skulle jeg legge på svøm eller ikke? Jeg hadde aldri svømt så langt, og derfor ble jeg værende på øya sammen med ei fremmed jente til beredskapstroppen kom og tok hånd om terroristen. 

Sitter dypt  
22. juli er en dag som sitter dypt i – dypt og lenge. 
– Mange av dem som var på Utøya, sliter fremdeles. Jeg gikk til psykolog i et års tid. Det var viktig og nyttig å få strukturert tankene, for traumene  kan tulle med hele sanseapparatet, sier Sindre. 

Det er en stor del av jobben hans som generalsekretær  å forholde seg til 22. juli, bistå ofrene for uhyrlighetene  på Utøya og jobbe med det nasjonale minnesmerket ved Utøykaia, som AUF håper skal bli ferdig til 10-årsmarkeringen senere i år. 

Organisatorisk leder
Som generalsekretær i AUF har Sindre Lysø kontor i 8. etasje på Youngstorget i Oslo. AUF er som nevnt landets klart største politiske ungdomsorganisasjon med i overkant av 11.000 medlemmer.

 – Jeg er valgt av landsmøtet til å lede det organisatoriske arbeidet og styre den daglige driften. Jeg er sjef for alle våre ansatte, som er 22 i tallet. Det er min oppgave å følge opp økonomien med et budsjett som ligger godt over 20 millioner. Alt av organisasjonsutvikling er mitt overordnede ansvar. Vi må sørge for at vi henger med, og at vi utvikler oss i takt med tiden. Vi har et stort organisasjonsapparat: Aktive fylkeslag i alle fylker, cirka 140 lokallag og mellom 700 og 1000 aktive  tillitsvalgte. Dette skal vi få til å jobbe sammen mot politiske mål og  drive gode valgkamper – i første rekke mot skjebnevalget nå i 2021, doserer han. 

Ap sliter på meningsmålingene, men Sindre Lysø er ikke i tvil om at Jonas Gahr Støre er den rette lederen og den beste statsministarkandidaten. 

– Det er utenkelig at Arbeiderpartiet ikke skal være det største partiet. Men vi må kjempe for det. For vi trenger et systemskifte i dette landet, avrunder AUFs øverste organisatoriske leder. 

Per L. Johansen (tekst)

Jørn Mortensen (foto)

Related posts

Per Emil Grimstad: Scenevant

mortensen

Torgeir Snilsberg en orientert journalist

mortensen

Brede Bøe 50 år: Ønsker meg tulipaner

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy