Image default
Moss

Industrieventyret i Moss!

Industrieventyret er et eventyr som startet ved byens grunnleggelse og fortsatt fortelles det nye historier. Den siste boken til Paul Norberg forteller oss om oppstart og fremgang, til storhetstid og nedgang for mange kjente bedrifter i Moss. Her leveres det ei bok som kanskje burde være pensum i mosseskolenes historietime. Historien om arbeidsplassene som var med å skape byen vår, er på mange måter Moss sin historie. Enhver lærer i samfunnsfag vil finne stoff til utallige forelesninger.

Med Paul Norbergs lettleste og enkelt forståelige fortellerstil, er boken hyggelig lesning. Byens hjørnestensbedrifter har lange og trygge historier og tradisjoner som her blir fortalt med enkle og ikke for mange ord. Den gamle redaktøren lever opp til sitt utrykk han serverte undertegnede fra tiden i Moss Dagblad: «Leserne dine er ikke dumme – Ivar. De skjønner noe selv også. Du må ikke forklare alt».

Paul Norberg
Med sin bakgrunn som industriarbeider, fagforeningsmann, journalist, redaktør og direktør, besitter Norberg stor kunnskap om livet i arbeidslivet og arbeidsmiljø. Gamle mossinger forbinder mannen Paul Norberg med hans tid i Moss Dagblad og ikke minst tiden som aktiv fagforeningsmann. Han har også satt solide spor etter seg med sitt arbeid for arbeidsmiljø og trivsel. 

«Industrieventyret i Moss» er som dere skjønner en bok som er solid forankret i forfatterens erfaring, lokalkunnskap og skrivekunst.

20 bedrifter
Mange spør seg kanskje om det ikke var fler enn 20 bedrifter som skulle hatt sitt eget kapittel. Mange kjente bedrifter i byens historie er det ikke funnet plass til i denne boka, men det vektlegges at de ikke har hatt mindre innflytelse på byens fremgang og utvikling. Moss var i en periode en emballasje-by, med stor overvekt i produksjon av emballasje som glass, plast og papir. Hele 14 fabrikker produserte en periode plast i ulike former.

De aller fleste av byens innbyggere kan fortelle om familie som hadde tilknytning til en av Moss bys mange «hjørnestensbedrifter» og forfatteren håper at han med denne boken kan gi etterkommere av byens mange industriarbeidere en større innsikt i bedriften familien jobbet på.

Rådmann Magnussen
Forfatteren gir byens store mann Arne Magnussen bred omtale og fremhever hans store betydning for utviklingen av byen og oppstart av nye bedrifter i Moss. Det fortelles om Magnussen iherdige arbeid med påvirkning av departementer for innlemmelsen av Vårli i Moss kommune allerede på tjuetallet. Takket være hans utallig Osloturer ble til slutt Horn Fabrikker etablert i Moss med sine rundt 200 kvinnearbeidsplasser.

Magnussen er sterkt knyttet til byens utvikling gjennom mange år, og han satte betydelig avtrykk etter seg. Byen har også berømmet ham med statue og store overskrifter i byens historie. Nordberg peker imidlertid på at Arne Magnussens grav på Moss Kirkegård ikke blir stelt og holdt i orden. Moss Kommune burde tatt ansvar og sørget for at graven i fremtiden fremstår verdig en av byens mest fremtredende menn. Arne Magnussens grav burde, etter Nordbergs mening, også stått på listen over bekransninger på 1. mai hvert år. 

Pensjonisten og forfatteren Paul Norberg har et betydelig kunnskapsnivå om byens lokale industrihistorie, og vi regner med at han ikke har låst døra til skrivestua riktig enda. Vi blir ikke overrasket om han en gang i fremtiden også kommer med en oppfølger til denne boken. Vi ser frem til den med forventing. 

Løp og kjøp folkens – den er verdt hver krone.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Noen setter Moss på kartet, andre setter Moss på bilen

mortensen

Mille (16) tok ansvar når det trengtes som mest

mortensen

Mio Solitun Seniorpensjonat: «Vi har det bedre enn på et hotell»

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy