Image default
Høyda

Bryggerhuset har åpnet dørene igjen

Etter to år med stengte dører så har herr og fru på Kallum Søndre endelig åpnet dørene igjen. Vertskapet selv, Ann Elizabeth og Karl Otto Molvig, forteller at de har blitt stoppet nærmest hver gang de har vært på handletur av nysgjerrige folk som spør om ikke de åpner snart. Nå kan utålmodige stamkunder igjen finne veien til tunet utenfor bryggerhuset – og den velkjente kafeen på innsiden.  I år har de gjort ting litt annerledes, avslører Ann Elizabeth.

– Det er morsomt med litt nytt, men vi må ha vår greie, forteller ekteparet. Karl Otto koker fortsatt store mengder rømmegrøt, og forteller at gryta de har på 18 liter egentlig ikke er stor nok. De må fylle på underveis. Hele uka går med på å forberede helgen, og når mandagen kommer er det på’n igjen. Ann Elizabeths hjemmebakte kaker er populære når man vil ha noe søtt til kaffen – som forøvrig er god, gammeldags kokekaffe. – Unge mennesker blir gjerne litt overrasket når de ikke kan få seg en kaffe latte og i tillegg finner kaffegrut i bunnen av oldemors gamle kaffekopp, ler Ann Elizabeth. 

De siste ukene før åpning på Kallum Søndre har gått med til forberedelser. Plener må klippes og uteområdet må settes i stand. – Vi har 100 sitteplasser ute, og mange møbler har fått et strøk med maling eller små reperasjoner, forteller Karl Otto. I tillegg er låven på gården gjort klar til årets nyhet, sommermarkedet. 

– Vi hadde kunstgalleri og utstilling på låven i 11 år, hvor blant annet mossekunstner David Sandum har stilt ut, men etter pandemien ville vi gjøre det litt nytt. I år har vi derfor invitert kunsthåndverkere inn, og de vil sette opp sine boder og selge håndlagde kort, smykker, kranser og alle mulige flotte gaver. Nå tuller vi med at det blir 11 år med det, forteller ekteparet. 

Karl Otto er tredje generasjon på gården, etter at hans farfar kjøpte gården på auksjon i 1910. Ekteparet Molvig tok over gården i 1995, og begynte smått med å sette opp en vedfyrt bakerovn i bryggerhuset, hvor Ann Elizabeth holdt kurs i gamle bakertradisjoner. 

– Mange tror at bryggerhus har fått navn etter ølbrygging, men de er altså oppkalt etter de store bryggerpannene som ble brukt til både bakst og klesvask, forklarer Ann Elizabeth.

Det er ingen tvil om at tradisjonene holdes ved like på Kallum Søndre, og de har blant annet vunnet Rygge Kommunes kulturpris og Mosseregionens Opplevelsespris på grunn av sitt arbeid og enorme gjestfrihet. Når lørdagen kommer og Ann Elizabeth tar på seg den karakteristiske drakten, som mange feilaktig tror hun går med hele uka, gir de gjestene en liten dose nasjonalromantikk. 

Hun forklarer at det skal være litt nostalgisk, og at mimrefaktoren er høy på tunet. Vi er opptatt av å gi den voksne garde noe å gå til, og man finner alltid noen man kjenner her, forklarer Ann Elizabeth. – Det er til og med noen som kommer tidlig hver helg for å sikre seg de faste plassene sine, skyter Karl Otto inn. 

Bryggerhuset og sommermarkedet har åpent fra kl. 12 til kl. 16 hver lørdag og søndag frem til 14. august.

Tekst & foto: Lasse H Hansen

Related posts

Moss Bilskadesenter – bytter UV filter på billykter

mortensen

Hos Finn Brynildsrud & Sønner på Høyda kan det umulige bli mulig

mortensen

Høyda: Eneste postkontoret i Østfold

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy