Image default
Portrett

Håkon Paulsberg: Trommis og Prøysen-tolker

Han tør være mest kjent som en framifrå tolker av Alf Prøysens tekster. Men du visste kanskje ikke at Håkon Paulsberg (66), bonden på Fløgstad i Rygge, startet sin musikalske karriere som «Ten Sing-trommis»?

Håkon kommer fra Hunndalen utenfor Gjøvik, «den hvite by ved Mjøsa».
– Oppveksten i et industriområde har nok preget meg. Jeg er iallfall fullstendig klar over hvor jeg kommer fra. Men totning er je altså itte, humrer han.

Musiker, derimot, det er han. Musikken har alltid ligget Håkon  i blodet.
– Det var trommene som var utgangspunktet.  Jeg spilte trommer i Ten Sing på Gjøvik. Der var også Viggo Sandvik, den tidligere vokalisten i Vazelina Bilopphøggers. Vi er gamle kamerater, Viggo og jeg, og jeg har også laget en plate med Eldar Vågans materiale, forteller han.

«Kompet» Domnérus Håkon Paulsberg har med andre ord en broket musikalsk bakgrunn med gospel, Ten Sing – og jazz.  – Det er først og fremst jazzmusiker jeg var – og kanskje er. Jeg spilte jazz på klubber i Oslo, og jeg har «kompet» ulike folk, blant andre den legendariske svenske klarinettisten og saksofonisten Arne «Dompan» Domnérus, sier han.  

På Kalnes
I 1975 kom Håkon Paulsberg til Østfold. Han begynte på det som var landbruksskolen på Kalnes og traff  Gerd Guren, som ble kona hans. 
– Kristian Fløgstad, som drev gården Fløgstad i Rygge, hadde ingen arvinger. Han testamenterte gården til Gerd, og vi flyttet hit i 1986, forteller han.
– De neste årene drev Håkon gård. Han spilte jazz og jobbet på det som var Norges Landbrukshøgskole. Men etter hvert endret den musikalske retningen seg.  Og på slutten av 1990-tallet spilte han inn plata «Jinter», basert kun på Alf Prøysens tekster. 

Sårt, ikke svart 
Det var snakk om en modningsprosess som førte til at trommene etter hvert måtte vike plass for gitaren, og som ledet til at Håkon Paulsberg nå er mest kjent som Prøysen-tolker. 

– Hva det er med Prøysen som appellerer til meg? Det må være at’n Alf utviklet det til en kunstform å unnlate å si ting  direkte. Han kan pakke inn budskapet slik at det blir sårt, men ikke beksvart. Jeg tror det handler om et slags stammespråk for oss som kommer fra innlandet, sier han. 

Konsert på låven 
Håkon Paulsberg er også mannen bak det som etter hvert er blitt en tradisjon: Konsertene på Fløgstad gård.  Og for å si det med Prøysen: I år blir det «sjette gongen» at låven fylles opp. 

Tidligere har Trond Granlund vært her, likeså Hilde Louise Asbjørnsen (med Anders Aarum), Viggo Sandvik, Heidi Gjermundsen Broch og «Gurls» med datteren Hanna Paulsberg. 
– I år kommer Henning Sommerro til Fløgstad. Hanna spiller også. Datoen er 16. juni, og vi  kommer nok til å høre «Vårsøg», avrunder Håkon Paulsberg, som vurderer å bidra selv.

– På trommer….?

Tekst: Per L. Johansen 

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Espen Lee – en pensjonert kriger

mortensen

Dyveke Kuløy: Hun smiler til deg fra TV-skjermen

mortensen

Én av Norges mektigste ungdomspolitikere

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy