Image default
Helse & Velvære Profil

Obada har fått sveis på livet i Moss

Han vokste opp i Aleppo  i Syria  og kom hit til landet i desember 2015.  Drøyt tre år senere snakker Obada Hussein  (23) godt norsk. Han har en sveisen jobb i Grand Barber Shop i Jeløgata i Moss. Han spiller fotball på Tronvik,  liker å dra på telttur – og elsker arbeidet sitt som frisør og barberer.  

Regjeringen, og myndighetene for øvrig, er opptatt av at innvandrere skal lære norsk,   komme seg ut i arbeidslivet og bidra positivt til fellesskapet. I så måte bør Obada Hussein framstå som et lysende eksempel . Han er fullstendig klar over at det å tilegne  seg språket  er den viktigste forutsetningen for en vellykket integrering. 

– Ja, det har jeg vært svært opptatt av. Jeg ville begynne å jobbe, tjene penger og betale skatt. For meg har det vært viktig å stå på. Jeg vil nok alltid ha ett bein i Syria, men det er her i Moss og Norge jeg har framtida mi, slik jeg ser det nå, sier den blide og sympatiske 23-åringen. 

Kom alene
Alle her i vårt fredelige hjørne av verden er klar over hvordan situasjonen har vært og til dels er i Syria.  I likhet med svært mange av sine landsmenn ble  Obada tvunget til å flykte fra krig, vold og ødeleggelser. Via Istanbul i Tyrkia kom han alene til dette landet langt mot nord – på den tiden av året da alt var på det mørkeste. Men det lysnet fort: Obada tilbrakte tre måneder på et sted i Trøndelag, fikk midlertidig oppholdstillatelse i april 2016, kom til Moss og begynte på Moss Voks senhøstes samme år. 

– En del av familien min er fremdeles i Istanbul, og noen er igjen i Syria. Men de har det bra, for det er forholdsvis rolig der nå, forteller han. 

Stortrives
Hår og skjegg vil aldri slutte å vokse, og dermed kan man si at Obada har valgt seg en trygg yrkesmessig løpebane. Han kan skilte med diplom fra Syria og jobbet som barberer og frisør under oppholdet i Istanbul.

– I november 2017 begynte jeg i Grand Barber Shop, og her har jeg det veldig bra.  Vi har en fantastisk atmosfære i salongen. Jeg er glad i sjefen min, Rijad Ademi, og jeg er glad i kundene mine, som jeg nesten tør regne som venner, stråler Obada.Og han har allerede fått mange faste kunder. Én av dem er Richard Hammersborg, som er fra Råde men jobber i Moss.

– Obada er kjempeflink. Det er derfor jeg slipper ham til oppi her,  gliser Hammersborg, som er  innom Grand Barber Shop stort sett hver fjerde uke. Og han er klar for å gå rett på fest etter behørig å ha fått fikset på sveisen og stusset skjegget av Obada.  

– Ja, det skal gjøres ordentlig. I denne bransjen må man være pinlig nøyaktig og ikke finne på noe tull, svarer unge Hussein. Han har for øvrig planer om å ta norsk fagbrev, og derfor går han én dag i uka på Glemmen videregående skole i Fredrikstad.

På Prekestolen 
Men livet er mer enn hår og skjegg og jobb. Og fritida bruker Obada på «norske aktiviteter» – hvis det er noe som heter det.  Han spiller fotball, midtbane, på Tronvik. Og han har lagt vekt på å lære sitt nye land å kjenne. 

– Ja, jeg har vært på Prekestolen, i Røldal, Sandnes og Sirdal. Jeg bodde i telt sammen med kamerater fra Tyskland, og det var fantastisk, runder han av.  

Per L. Johansen (tekst)
Jørn Mortensen (foto) 


Related posts

Vita er på plass!

mortensen

Velværekveld for han og henne

mortensen

Dugnadsmannen fra Krapfoss

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy