Image default
Helse & Velvære Profil

Obada har fått sveis på livet i Moss

Han vokste opp i Aleppo  i Syria  og kom hit til landet i desember 2015.  Drøyt tre år senere snakker Obada Hussein  (23) godt norsk. Han har en sveisen jobb i Grand Barber Shop i Jeløgata i Moss. Han spiller fotball på Tronvik,  liker å dra på telttur – og elsker arbeidet sitt som frisør og barberer.  

Regjeringen, og myndighetene for øvrig, er opptatt av at innvandrere skal lære norsk,   komme seg ut i arbeidslivet og bidra positivt til fellesskapet. I så måte bør Obada Hussein framstå som et lysende eksempel . Han er fullstendig klar over at det å tilegne  seg språket  er den viktigste forutsetningen for en vellykket integrering. 

– Ja, det har jeg vært svært opptatt av. Jeg ville begynne å jobbe, tjene penger og betale skatt. For meg har det vært viktig å stå på. Jeg vil nok alltid ha ett bein i Syria, men det er her i Moss og Norge jeg har framtida mi, slik jeg ser det nå, sier den blide og sympatiske 23-åringen. 

Kom alene
Alle her i vårt fredelige hjørne av verden er klar over hvordan situasjonen har vært og til dels er i Syria.  I likhet med svært mange av sine landsmenn ble  Obada tvunget til å flykte fra krig, vold og ødeleggelser. Via Istanbul i Tyrkia kom han alene til dette landet langt mot nord – på den tiden av året da alt var på det mørkeste. Men det lysnet fort: Obada tilbrakte tre måneder på et sted i Trøndelag, fikk midlertidig oppholdstillatelse i april 2016, kom til Moss og begynte på Moss Voks senhøstes samme år. 

– En del av familien min er fremdeles i Istanbul, og noen er igjen i Syria. Men de har det bra, for det er forholdsvis rolig der nå, forteller han. 

Stortrives
Hår og skjegg vil aldri slutte å vokse, og dermed kan man si at Obada har valgt seg en trygg yrkesmessig løpebane. Han kan skilte med diplom fra Syria og jobbet som barberer og frisør under oppholdet i Istanbul.

– I november 2017 begynte jeg i Grand Barber Shop, og her har jeg det veldig bra.  Vi har en fantastisk atmosfære i salongen. Jeg er glad i sjefen min, Rijad Ademi, og jeg er glad i kundene mine, som jeg nesten tør regne som venner, stråler Obada.Og han har allerede fått mange faste kunder. Én av dem er Richard Hammersborg, som er fra Råde men jobber i Moss.

– Obada er kjempeflink. Det er derfor jeg slipper ham til oppi her,  gliser Hammersborg, som er  innom Grand Barber Shop stort sett hver fjerde uke. Og han er klar for å gå rett på fest etter behørig å ha fått fikset på sveisen og stusset skjegget av Obada.  

– Ja, det skal gjøres ordentlig. I denne bransjen må man være pinlig nøyaktig og ikke finne på noe tull, svarer unge Hussein. Han har for øvrig planer om å ta norsk fagbrev, og derfor går han én dag i uka på Glemmen videregående skole i Fredrikstad.

På Prekestolen 
Men livet er mer enn hår og skjegg og jobb. Og fritida bruker Obada på «norske aktiviteter» – hvis det er noe som heter det.  Han spiller fotball, midtbane, på Tronvik. Og han har lagt vekt på å lære sitt nye land å kjenne. 

– Ja, jeg har vært på Prekestolen, i Røldal, Sandnes og Sirdal. Jeg bodde i telt sammen med kamerater fra Tyskland, og det var fantastisk, runder han av.  

Per L. Johansen (tekst)
Jørn Mortensen (foto) 


Related posts

Varna Tannlegesenter: Nå er vi komplette

mortensen

Hairmania frisørsalong: Hårgale jenter!

mortensen

Line Svingen – Helikopterpiloten som drømmer om å starte opp et barnehjem i Uganda

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy