Image default
Moss

Hva blir det på gamle Moss Bryggeri?

Fauna Eiendom og Rasmus Os kjøpte i fjor våres den gamle eiendommen til Heilmann, hvor Moss Bryggeri tidligere holdt hus. Dette er en tradisjonsrik bygningsmasse med noen freding -og bevaringsrestriksjoner som gir eierne en del utfordringer med tanke på utvikling. Det er viktig å jobbe med restriksjonene og ikke mot dem – smiler en opplagt representant for Fauna Eiendom – Rasmus Os. 

Vi møttes som avtalt i den tradisjonsrike gården til Moss Bryggeri. Det er nesten så man kunne høre klirringen av flaskene som sto stablet på de åpne burgunderrøde lastebilene, der de ristet over broleggingen og ut av porten til bryggeriet. En smilende Rasmus Os tar imot oss og iverer etter å fortelle om de mange planer som det siste året har blitt unnfanget hos Fauna Eiendom. 

Rasmus OS Fauna Eiendom, Moss, Moss Bryggeri

Riksantikvaren 
Vi var meget fornøyde med å få tilslaget på dette kjøpet forteller Rasmus Os og legger til at vi var veldig klar over alle de restriksjonene som følger med når det er fredning og bevaring inne i bildet. Vi har brukt mye tid på å konferere med fylkeskonservatoren og lokale bevaringsmyndigheter om hva som kunne og ikke kunne endres og hvordan vi kunne legge til rette for alternativ bruk av de mange bygninger på eiendommen. Vi har sendt de nødvendige søknader for å kunne være på linje med ivaretakelse av det gamle flotte og med utvikling til det litt mer moderne bruk. 

Utvendig vil det for en stor del av bygningsmassen bli foretatt en omfattende oppussing og det vil bli satt tilbake mange vinduer som er fjernet i årenes løp for tilpasning til den driften som utviklet seg. Dette vil sette en høy standard på bygningsmassen og åpne for endel alternativ bruk.

Boliger
Nødvendigvis må noe av dette flotte område huse en del mennesker. Det er jo allerede noen fine leiligheter i enkelte av husene, og disse vil jo oppgraderes til en standard som appellerer til den kjøpegruppen som ønsker å bo i slike tradisjonelle og historiske områder som Mølleområdet i Moss er. Os smiler, og forteller at hans egne foreldre ble så fasinert av området og byen, at de tinget på, og har overtatt en av leilighetene. De har flyttet inn og storkoser seg i området som fremstår mer og mer vakkert for hver dag etter hva de forteller.

Ut mot Fossen i den gamle Maltekstraktfabrikken blir det leiligheter i toppen med muligheter for en fantastisk pub på bakkeplan. Dette vil kombineres med en mulig restaurant i den gamle margarinfabrikken. Lokalene her huser mye tradisjon og det bugner av historie i veggene. Sammen med dette er det planer om en gjestehavn langs elva/fossen slik at gjestene kan komme sjøveien, legge til, og kunne spise eller få seg en forfriskning med utsikt til solnedgangen bak Jeløya. Får vi det til vil det komme en spennende hengebru over elva slik at de som etablerer seg på den siden enkelt kan komme seg over til oss.

Stallen og «Utsalget»
Den gamle stallen og Bryggeriutsalget er jo bygninger som mange mossinger kjenner til. Her er det planer om utvikling til leiligheter og et ganske stort atelier. Det skal åpnes opp mot elva med store vinduer som vil gi masse lys. Høydeforskjellen som i sin tid ble gravet ut skal utjevnes med store flotte terrasser.

Når alle disse planene blir realisert, vil hele området fremstå som meget attraktivt. Kombinasjonen med boliger og virksomheter virker gjennomtenkt og forsiktig, samtidig som det er åpnet for kreative løsninger som tar vare på de gamle ærverdige bygningene.

Allerede i bruk
Noe av bygningsmassen er allerede i bruk. Det spennende selskapet Evasion har allerede åpnet sin virksomhet med en imponerende sluttspurt. De har en utrolig spennende paintballbane og noe de omtaler som Escape Room. I escaperoomene har de lagt vanskelighetsnivået på ulike grader slik at familier med barn enkelt kan delta og mestre oppgaven som blir gitt dem. Dette virket utrolig spennende og vi lovet å komme tilbake til en senere utgave av Høyda avisa.

Kreative eiere
Det råder en utpreget optimisme over utviklingen av «bryggerieiendommen». I våre øyne virker alt gjennomførbart og at Fauna Eiendom har muskler til å virkeliggjøre planene, er vi ikke i tvil om. 

Referansene de har fra utviklingen av det gamle Helly Hansen bygget på Solgaard skog, gir oss tro på, at dette blir ett innslag i byen vi som borgere vil bli stolte av å ha i vår nærhet. Den optimismen og selvsikkerheten som råder rundt Rasmus Os når han forteller og forklarer, gir oss bilder i hodet som får oss til å se tingene ferdig. 

De er kreative i Fauna Eiendom, og Rasmus Os avslutter med at de regner med å investere etter hvert over 150 millioner kroner. Dette viser jo at de virkelig har trua på byen vår og oss «mossingær»…..

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen


Related posts

Galleri F15 produksjonsavdeling i Møllebyen

mortensen

Da Edvard Munch regjerte på Grimsrød, Jeløy

mortensen

Noen setter Moss på kartet, andre setter Moss på bilen

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy