Image default
Hjem & Fritid

Fra skrå fjellrabb til hagesmykke

Bonde med allsidig håndverkererfaring bygger hagemiljøer i stein, skifer og sirlig bearbeidet metall. Blikkenslagererfaringen er meget nyttig når ting rammes inn og beslås – smiler den blide brann og redningsmannen på Rygge.

Samboerparet Lene Utne og Frode Nilsen utfyller hverandre og samarbeider tett med prosjektene.

Ombygging av en del av hagen hjemme på gården på Ørmen, var det som satte det hele i gang. Bruken av naturmaterialer var meget fascinerende forteller – Frode Nilsen mens han viser oss rundt på den godt planlagte tomta rundt hytta på Sildebaugen. Her er det kombinert med mange forskjellig typer stein og planter. Skifer og brostein er lagt i god harmoni med hverandre, og det hele rammes inn med et imponerende steingjerde. 

Skråningen i flere nivåer har blitt en vakker hage med et godt sammensatt steinmiljø.

Holdt på et år
Etter at hytta var ferdig bygget, ble tomta rundt lagt i to etasjer – sier Nilsen og ble etter hvert litt lei av så mye tomt som ikke ble brukt. Eneste gangene jeg var nedre nivå, var for å slå plen og annet vedlikehold. Det ble mange møter sammen med samboeren Lene, og utallige ideer ble luftet mens de nød utsikten utover sjøen. Det ble satt ned en del basisønsker og ting som skulle være med, før vi kom frem til den planen som er realisert nå ett år etter. 

Handlet på Finn.no
Et slikt prosjekt er i seg selv ganske kostbart. Mye av materialene kan man jo være heldig å finne i naturen smiler Frode, men legger til at Finn.no har vært til uvurderlig hjelp. Den siste timen før leggetid er alltid med nesa i skjermen. Mesteparten av steinen til det lange steingjerdet er kjøpt fra lokale bønders steinhauger som ofte oppstår nå jordene spytter stein opp fra jorden gjennom årenes løp. Nilsen innrømmer at det har gått med masse tid til leting etter stein av ulike slag.

Egendesignet utekjøkken passer supert inn i det rustikke miljøet som hagen er bygget på.

Rik på erfaring
Etter noen fine år hos Knut Helgesen og sønner ble det dessverre slutt rundt 1990. Ingen ville bygge noe, og Helgesen måtte si opp fem av de ansatte. Nilsen fikk da jobb som hjelpemann hos blikkenslageren. Etter elleve år med gode læremestere, har dette gitt ham læring og erfaringer han er kjempeglad for i dag. Eget verksted er utstyrt med de nødvendige verktøy og maskiner. Dette gjør ham i stand til å ta små og store oppdrag med beslag osv. At dette er en håndverker som vet å behandle og benytte blikk er synlig i mange av de konstruksjoner som er innlemmet i det koselige steinmiljøet rundt hytta på Sildebaugen. 

Med alle nødvendige førerkort og tillatelser, er han i stand til å ta oppdrag i omtrent alt av rullende maskiner og utstyr. På egen verktøyliste er det også en gravemaskin og lastebil som Nilsen mener er helt nødvendig å ha i stallen.

Brannmann på Rygge Fly
I 2010 fikk Nilsen jobb på Brann – redning og Plasstjeneste (BRP) på flyplassen. Dette ga ham arbeidstider med turnus og alle frivaktene måtte fylles. Utallig oppdrag i lastebilen til Ivar Nilsen ble det, men også tid til egne oppdrag med ulike hager rundt om i distriktet. I alt 12 hager har fått gleden av å bli dekorert med stein og lys av Frode Nilsen Ørmen AS. Med så mye fritid, er det nødvendig å være kreativ – smiler en opplagt Nilsen. Når man nærmer seg 60 er det tid for å være forberedt. Etter det magiske runde tallet er det ikke lenger anledning til å være aktiv røkdykker. Da er det pensjonistlivet som er neste alternativ. 

Snart pensjonist
Ingen som kjenner denne aktive mannen, vil tro på at han ser for seg en rolig pensjonisttilværelse. Han planlegger å ta de oppdrag som måtte dukke opp og trekker nok en gang frem sitt mesterverk på Sildebaugen ved Møvik som referanse. Vi som har fått lov å besøke ham og Lene må innrømme at dette var en godt planlagt og harmonisk hage. Blandingen av grønt, stein og naturlig anløpne metaller gir et lunt utrykk, og er tilpasset med belysning som gir det et magisk utrykk etter mørkets frembrudd.

Jeg er nok den som ser og gjør det grove – smiler Frode og legger armen rundt sin samboer. Hadde det ikke vært for Lene ville det nok ikke vært så «koselig» her. Godt samarbeid er viktig er de begge enige om. Mye tid og svette har gått med, men vi er fornøyde med resultatet avslutter de to.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Kortreist trygghet

mortensen

– Nå føler jeg at livet har falt på plass

mortensen

Blomsterjul hos Urstad Blomsterhjørnet

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy