Image default
Bedrift Høyda

Hos Finn Brynildsrud & Sønner på Høyda kan det umulige bli mulig

I Kallumveien på Høyda finner vi en av byens eldste bedrifter. Da snakker vi om de som fortsatt er i drift. Utenfra har den et heller beskjedent utseende, men så snart man har tråkket innenfor dørstokken så åpner det seg en oase av godt voksent produksjonsmaskineri.

Når vi snakker om godt voksent maskinere, så tenker vi både på størrelse og alder. Den eldste av de totalt 25 maskinene i lokalet som forresten minner litt om bua til Reodor Felgen er faktisk godt over 100 år gammel, og den er fortsatt i bruk. I dagens høyteknologiske verden er dette smått imponerende. Firmaet vi snakker om er Finn Brynildsrud & Sønner. Grunnlagt i 1963 og fortsatt «still going strong».

Fikk en lys ide
I dag er det tredje generasjons Brynildsrud som styrer firmaet. Han heter Finn til fornavn. Akkurat som farfaren som grunnla det for 69 år siden. Bakgrunnen for at firmaet så dagens lys tilbake på begynnelsen av 60-tallet skyldtes at hans fingernemme og intelligente farfar en dag fikk en lys ide.

– Man kan godt si det på den måten. Farfar var opprinnelig ingeniør på Trioving, men på fritiden likte han å pusle med ting på hobbyverkstedet han hadde i kjelleren hjemme. Der lagde han blant annet fiskestenger i stål. Det gikk helt fint det, helt til han kom til handtaket. For å få laget dette trengte han en maskin som ikke var oppfunnet enda. Den utfordringen tok han på strak arm og etter en stund hadde han konstruert en kopifresemaskin, smiler Brynildsrud. 

Tok sats
Kopifresemaskinen, som det selvfølgelig ble tatt patent på skulle bli starten på et aldri så lite mekanisk eventyr på Høyda. Oppfinneren sluttet i sin jobb på Trioving, og valgte å starte opp i sammen med sin sønn, altså nåværende eiers far. I 1963 så firmaet dagens lys, og sakte, men sikkert jobbet de seg opp og frem i markedet. Frem til 1980 var plastavdelingen på Moss Glassverk deres største oppdragsgiver.

– De var viktige for bedriften. Vi støpte former til produksjon av ulike plastflasker for MG. På det travleste var det hele seks mann i jobb her som alle hadde mer enn nok å henge fingrene i, forteller Finn Brynildsrud, som selv har lang fartstid som ingeniør på Glassverket. Da som avdelingsingeniør for design og konstruksjon. Det er forresten han som står bak designet av ølflasken som ble benyttet av bryggeriet E.C. Dahl til deres Lysholmer øl.

Hva med en 13,5 mm fastnøkkel?
Det var på tampen av 90-tallet som Finn Brynildsrud  startet å jobbe for familiebedriften. Frem til 2005 drev han firmaet i sammen med sin far. Nå var produksjon av stanseverktøy og vedlikehold og reparasjoner av utstyr for byens bedrifter blitt en viktig del av hverdagen i firmaet. Siden årtusenskiftet har industrikonsernet Wärtsilä vært deres største kunde, men de har også faste oppdrag for blant andre Oslo Flaggfabrikk og flere av byens lokale bilverksteder. Da snakker vi om sliping av topper, samt dreiing av tromler og bremseskiver. Firmaet tilbyr også andre bilrelaterte tjenester. Da av det litt mer spesielle slaget.

– Det er korrekt. Det kommer rett og slett av min interesse for engelske biler. Det vil si min og konas interesse vel og merke, ler han før han fortsetter. –  Når det gjelder eldre engelske biler og motorsykler, så er det ikke så lett å oppdrive nøkler til hvis de først har blitt borte. Da er vi kjekke å ha. Det samme gjelder også verktøy. Det er jo ikke bare å gå inn i en butikk for å kjøpe seg en 13,5 mm fastnøkkel hvis behovet plutselig er der. Den må nok spesialproduseres og det kan vi hjelpe til med, forklarer han.

Har satt internasjonale spor
I dag finnes deler og maskiner produsert hos Finn Brynildsrud & Sønner over store deler av verden. Du finner de i alt fra gruver i Canada og til skipsverft i Korea. Selv om produksjonen av kopifresemaskiner ble lagt til side for et halvt århundre siden, så står fortsatt bedriften trygt på begge bena og de har ingen planer om å avvikle driften.

– Så vidt meg bekjent så foreligger det ingen planer om det, ler han før han fortsetter. Det er nok flere som sikler på tomta vår i og med at den ligger svært sentralt i et meget attraktivt område for bygging av leiligheter. Det får imidlertid vente. Alt til sin tid, avrunder Finn Brynildsrud. 

Tekst Petter Andresen

Foto Jørn Mortensen

Related posts

Familiebedriften som har knekt baguett-koden

mortensen

Bogerud Tekstil er 50 år

mortensen

Nissefesten på Høyda for store og små nisser

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy