Image default
Nytt på Høyda

Espen Klevmark: Rasjonalisten

Åndsliv og finkultur er oppskrytt, mener Espen Klevmark. Selv foretrekker 55-åringen å forholde seg til faktum og det rasjonelle.

Klevmark er administrerende direktør i Enata Eiendom AS, selskapet som utvikler det gamle TrioVing-området til næring og boliger. Dermed har det blitt mange timer og dager her i byen den siste tiden, og det synes han er helt OK.

– Hadde du vært i Moss tidligere, da?

– Vel…nei, det hadde jeg vel ikke. Kjørt gjennom, kanskje.

– Men nå da, vært på Galleri F15?

– Der har jeg vært, det er vel byens største attraksjon.
– Og hvilken divisjon spiller Moss Fotballklubb i?

– La meg se…det er vel 2. divisjon?

– Korrekt.

Leieslakter

Han vokste opp på strandperlen Vollen i Asker, og debuterte i særdeles ung alder som forretningsmann som solgte isbiter og cola fra to sykkelvesker på stranda.

– Og så solgte jeg hvetestenger, det lignet på det som kalles skolebrød her.

Med til strandlykken hørte også en 23 fot tresnekke fra 1933, den kunne man få med jentene om bord i, og en gammel kano bygd med trespanter og trukket med malt duk.

– Den havarerte jeg og en kamerat med en aprildag langt ute i Blakstadbukta. Det var syv grader i vannet, og hvis det ikke hadde vært for en våken nabo som fossrodde ut og plukket oss opp kunne det der gått ille.

Unge Espen drev også med kaniner, og var medlem av avlslaget. Og lot seg hyre som slakter.

– Ja visst, jeg har slaktet kaniner for blant andre Geir Børresen.

– Hva gjør man med en slaktet kanin, da?

– Koker og spiser. Kan minne om kylling.

Sivilingeniør

Han gikk videregående på reallinja i Asker, og hadde allerede en klar oppfatning om at det var tall og det analytiske som var riktig for ham.

– Jeg drev mye med elektronikk, mekket og lagde forsterkere og stereoanlegg. Og så hadde jeg motorsykkel fra jeg var femten, og puslet med motoren i snekka.

Utdannelsen tok han på Norges Tekniske Høyskole, hvor han ble uteksaminert som sivilingeniør i 1984.

– Det passet meg utmerket å være teknolog, teknologien og naturen ligger i bånn for alt. Det skaper rasjonalitet i hodet, det er objektive sannheter som er viktigst, det bør ikke være kaldt fordi om du fryser. Det er termometeret som avgjør, ikke den subjektive opplevelsen. Verden trenger å være mer rasjonell.

– Hvor plasserer det deg politisk?

– På høyresiden, der mener jeg man er mer orientert mot fakta og det rasjonelle. Men jeg har ingen problemer med å støtte den sosialdemokratiske utjevningspolitikken.

Eiendom

Som nyutdannet sivilingeniør fikk han ansettelse i Kværner, hvor han lagde styrkeberegninger med ti desimaler etter komma. Han var i denne jobben i tre år, men fikk etter hvert lyst til å drive med noe mer kommersielt preget.

– Telle penger?

– Ja, noe sånt.

Dermed fikk han jobb som prosjektleder for Fagbygg, hvor han drev med rehabilitering av borettslag i Oslo, og blant annet utviklet en standardbalkong. Etter halvannet år gikk imidlertid bedriften konkurs, og Espen Klevmark vandret videre til Orkla Eiendom. Og siden har det vært nettopp det, eiendom. I 1993 ble han eiendomsdirektør i Nordea Liv Eiendom, hvor selskapet under hans ledelse ekspanderte betydelig og satt med en portefølje på tre milliarder.

I 2001 ble han leder for Aberdeen Property Norge, et selskap som driver med forvaltning, utvikling og omsetning av næringseiendom, og blant annet sto bak etableringen av Rygge Storsenter.

– Jeg trivdes veldig godt der, det var variert, profitabelt, og samfunnsrelatert. Og så var det definitivt teknologi i bånn.

Betydelig potensial

At Klevmark ble engasjert i Moss var ganske tilfeldig. Enata Eiendom kjøpte ICA-bygget i 2009, og gikk noe seinere inn og ervervet TrioVing-området, hvor Rosenvinge Park kommer til å utgjøre en ny bydel på Høyda.

– Og hva er ditt generelle inntrykk av Moss?

– Her er det et betydelig potensial. Byen har natur, kultur, og er et viktig knutepunkt. Dessuten er den naturlig orientert mot Oslo, og det er noe som bare kommer til å øke på. De andre østfoldbyene ligger for langt unna, men her ligger alle forholdene til rette for å knytte seg stadig nærmere til hovedstaden.

Selv bor Klevmark på Høvik i Bærum kommune, og har neppe noen planer om å flytte sydover til Moss, selv om han snakker pent om vår lille by her ved Breiangen. Og han tar gjerne båten sin hit en god sommerdag.

– Hva slags båt?

– En 38 fot motorbåt, den er viktig for meg. Jeg elsker å være ute i sola, nyte sommeren, være på vannet. Så båten bruker jeg både til hygge og til jobb, den er jo helt grei å ha møter i, også.

Snobberi

Han trener på senter, til og fra. Kanskje mest fra.

– Men jeg sier ikke opp abonnementet, det skal være der for å forplikte meg til å holde meg i gang. Og så fyker jeg rundt, løper til bussen, og småløper overalt selv om jeg egentlig har god tid.

– Hva med litteratur, hva leser du?

– Jeg har ikke tid til å lese litteratur, og jeg er faktisk ikke interessert i det, heller. Som jeg har sagt er det det faktabaserte mer enn føleri som interesserer meg. Det er stor forskjell på virkelighet og fantasi. Åndsliv og finkultur er oppskrytt. Og så er det så mye snobberi, like mye på venstresiden som på høyre.

Tekst og foto: Lars Rune Debes

Related posts

Ditt lokale renseri i Moss, Høyda

mortensen

Varnaveien Mineralvann: Gleder oss til å ta fatt på et nytt kapittel

mortensen

RapidAthene: Pangsuksess for leksehjelp med noe attåt

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy