Image default
Hjem & Fritid

Julenissen – uten tvil julens travleste mann fra Moss

Julenissen er en travel gammel mann. Tiden før jul går slag i slag med forberedelser og innsamling av ønskelister fra de mange barn som skriver sine innerste ønsker med sin peneste skjønnskrift. De alle fleste av barna treffes jo på ulike kjøpesenter rundt om i landet, så mye av førjulstiden til Julenissen brukes der. 

En drøm fra de tidligste barneår gikk forleden i oppfyllelse. Juletids utsendte fikk besøke selveste Julenissens eget kontor og verksted. Med vidåpne øyne og en munn som ble hengende i halvlukket tilstand fant han seg selv i besøkstolen til den store mannen i rødt. Med smilende øyne tittet han på meg og spurte: Nå…. Hva ønsker du deg til jul da?

Eget verksted og kontor
Det blir mange sene kvelder på kontoret – kunne den blide mannen i rød dress fortelle oss. Med dyp fortrolighet viste han oss den store kisten med ønskelister fra alle verdens barn. Selv om han tømmer den hver eneste kveld, var den nesten full igjen morgenen etter. Han ristet langsomt på hodet da vi forundret lurte på om posten virkelig var så effektiv? Ho Ho Ho smilte han og kunne fortrolig avsløre at denne posten kom med noe som kalles tryllepost. Den gjør at kisten fylles opp hver gang lokket blir lukket. Effektivt, men slitsomt når det nærmer seg jul.

Da vi forsiktig spurte om vi kunne få en rundtur på nissens verksted, ble ansiktet alvorlig og han ristet på hodet og svarte at der ut er det nå så mye hemmeligheter at det ikke kan avsløres til noen. Bare de mest betrodde alvene hadde lov å gå inn der så nærme jul.

Travleste dager
Det er uten tvil lille julaften og selveste julaften som er nissens travleste dager. Etter en siste innspurt på kjøpesenteret Fornebu S på lille julaften til klokken 1700, går turen til Drammen. Der er det en familie som gjennom de siste fem årene har en tradisjonell julefest for hele familien. Deretter går nissen om bord i sin superslede og setter kursen mot Asker, Oslo, Kolbotn, Vestby, Son og Moss. Det siste besøket i Moss er da rundt klokken 2300 på kvelden. Heldigvis har han med seg selveste «Gammelalven» som sjåfør og kjentmann.

På julaftens kvelden er det bare satt av tid til lokale besøk. Familien har naturlig nok begynt å sette krav til samvær og familiehygge. 

Betrodd hemmelighet
Noen ganger er nissen akkurat som Fantomet – «Ånden som går» – og går rundt i gatene i vanlige klær. Det er mange årsaker til det, men kontrollen over snille barn er noe av det viktigste. Han ivaretar mange roller og noen av de som er mest populære og hvor han treffer både barn og voksne er i rollene som: Hovmesteren, Kjendiskokken og den komiske mannen. Klovnen blir også brukt, men han opplever at mange dessverre er litt engstelige for den blide og hyggelig kloven hans.

Så mine venner – dere er alle på Julenissen radar. Han følger med. Så ikke vær trygge noen steder, enten det er i barnehagen, skolen, jobben eller på årets julebord. Oppfør dere eksemplarisk.

På julenissens verksted er det aldri helt stille. Etter jul er det rolig et par dager mens alvene rydder, men så settes produksjonen i gang for å komme i mål til neste jul.

God jul alle sammen – smiler den blide mannen i den røde dressen.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Obs Bygg Moss har grill sesong hele året

mortensen

Ejder er eneste hane i kurven og trives med det

mortensen

Stena Recycling AS vil gjerne hjelpe lokalidretten

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy