Image default
Rygge Storsenter

Bøker til jul? Et hav av godbiter å velge mellom

Bøker er en kjærkommen gave under juletreet, og en bokgave slår sjelden feil enten den er til små eller store. I år som foregående år er det nok av favoritter å velge mellom. Vi tok turen innom Norli bokhandel for å få noen tips av butikksjef Anne Karin Bøe. Hun trengte ikke lang betenkningstid for å komme opp med en rekke gode alternativer.

– Hvor mange tips ønsker du egentlig, ler hun før hun fortsetter. – Før jul fylles jo alltid bokhandelen opp med godbiter enten det gjelder barnebøker, ungdomsbøker, hobbybøker, krim, romaner eller for den saks skyld biografier. Vi må nesten bare plukke frem noen favoritter innenfor de ulike kategoriene, svarer Bøe før hun skyter fart ut i butikken på jakt etter de store julefavorittene.

Detektiver og snorkelmygg
Til de minste har Anne Karin Bøe plukket ut et lite utvalg bestselgere. Felles for de aller er at det er norske forfattere som står bak. Den første hun trekker frem er Jørn Liers Horsts bok, Operasjon Radius. Boka tar for seg de tre vennene Tiril, Oliver og Åtto som står bak Detektivbyrå nr. 2. Denne gangen er de på jakt etter å få stoppet noen profesjonelle sykkeltyver. Den neste boken ut er den nyeste boka i serien om Dinosaurgjengen av forfatter Lars Mæhle. Dette er den tredje i rekken og den har fått tittelen, Reisen. Den siste boken hun tror vil ligge under mange juletrær i år er, Innsektenes hemmeligheter, av Anne Sverdrup Thygeson.

– Faktabøker for barn er alltid populære. Når man i tillegg for muligheten til å dykke inn i innsektenes verden så treffer den jo blink hos mange. Hvem vil ikke vite mer om snorkelmygg, zombiebiller og andre småkryp som befinner seg både her i Norge og eller ute i verden? Det artige er at det faktisk finnes en utgave for de voksne også. Ikke samme forfatter, men i den samme gaten, forklarer Bøe.

En guide om puberteten
Hopper vi over til de litt eldre barna, så er bøker i den berømte Harry Potter-gata alltid en fulltreffer.  Her befinner forfatter Jessica Townsend seg med sin Ingenlund-serie. Den første boken het «Morrigans Forbannelse» og den slo virkelig godt an her i Norge. Nå er hun klar med oppfølgeren «Vundersmed» og Bøe føler seg rimelig sikker på at den vil bli minst like populær. En pingles dagbok er også en het kandidat under juletreet. Serien om pinglen Greg så dagens lys i 2007 og siden har det tatt helt av. Tredje og siste bok ut er forbeholdt jentene. Derav også tittelen «Jenteboka». 

– Dette er de to legene Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann sin andre bok. Den første som het «Gleden med skjeden» ble en bestselger og det føler jeg meg sikker på at også denne vil bli. Jenteboka tar for seg og ufarliggjør mange av de utfordringene som jenter møter på i puberteten. Rett og slett en liten guide, uttaler butikksjefen.

Godbiter på rekke og rad
Det er på tide å ta steget opp i de voksnes verden. De første bøkene som trylles frem av bunken er to krimbøker. Først ut er Illvilje av Jørn Lier Horst. Hans beste krimbok til nå ifølge mange av hans faste følgere. Den neste er den siste boken til den danske forfatteren Jussi Adler-Olsen med tittelen, Offer 2117. To bøker som garantert vil finne veien ut i de mange norske hjem denne julen. Fra krim beveger Bøe seg over til romanenes verden. Skyggeboken er tittelen på den siste boken ut i Lars Saabye Christensens trilogi med navnet «Byens Spor». Siste bok ut er faktisk en prisvinner. Legeromanen «Full Spredning» av forfatter Nina Lykke sørget for at hun ble tildelt Brageprisen i 2019 i klassen skjønnlitteratur. Boka som handler om fastlegen Elin har ifølge flere kritikere flyttet grensene for hva en legeroman kan være.  

Tips på tampen
Etter en halvtimes audiens hos butikksjef Anne Karin Bøe i Norli bokhandel er det på tide å sette en sluttstrek før ønskelisten blir både alt for lang og ikke minst uoversiktlig. Før undertegnede rekker å få satt bena på utsiden av butikken kommer det noen tips på tampen.

– Jeg synes vi må få med Jomsviking-serien. Dette er en historisk roman som tar for seg eventyrlige historier fra vikingtiden. Midt i blinken for mange menn. Til slutt må vi også få med et par biografier som er i vinden om dagen. For de i den eldre garde er Hans Olav Lahlum sin biografi av Reiulf Steen en bestselger og for de sportsinteresserte vil jeg trekke frem selvbiografien «Større enn meg» av Aksel Lund Svindal. Vi må heller ikke glemme å få med Lisa Aisato sin bok «Livet – illustrert». Den er faktisk nominert til Bokhandlerprisen i 2019, avrunder Bøe fornøyd.  

Av Petter Andresen


Related posts

Kid Interiør: Kundekveld med fokus på interiør

mortensen

Secret Edition Zoo: Korona tiltak i butikken

mortensen

Nå er Zavanna på plass på Rygge Storsenter

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy