Image default
Sport

BMX-Niklas svever høyere enn noen gang

18 år gamle Niklas Halvorsen fra Råde er nå inne i sitt avsluttende år på videregående skole. Det inkluderer normalt en russetid med mye fest og moro. Det har ikke BMX-syklisten tid til. Han har lagt helt andre planer.

Niklas Halvorsen fra Moss BMX-klubb har blitt regnet som et stort talent i mange år. I fjor var han siste års junior og det kronet han blant annet med å bli både norgesmester og nordisk mester. Målet var å få utrettet enda mer på sykkelsetet, men en lei skade satte en stopper for dette.

– Det ultimate målet i fjor var jo selvfølgelig VM. Som siste års junior så jeg på mine muligheter her som svært gode, men så smalt det bokstavelig talt. Jeg dro på meg en hjernerystelse og dermed gikk jeg glipp av både flere EM-runder og selve verdensmesterskapet. Utrolig surt, men nå er det jo historie, forteller han.

Klare prioriteringer
I år er Niklas en av totalt tre syklister som er tatt ut på det norske seniorlandslaget. Foruten Råde-gutten består laget også av den rutinerte ringreven Tore Navrestad og den kvinnelige BMX-syklisten Marita Laksesvela. Som første års eliteutøver har Halvorsen tenkt å utnytte mulighetene til det maksimale. Betyr det at russetiden dermed utgår?

– Jeg har vel ikke akkurat lagt like store planer for russetiden som de fleste av mine medelever for å si det slik. Nei, russetid har jeg nok dessverre ikke tid til. Vi er inne i et OL-år og jeg er fersk på seniorlandslaget, så derfor må jeg nok prioritere å benytte tiden på helt andre aktiviteter, smiler unggutten som er elev ved Wang Toppidrett i Fredrikstad.

Litt bak skjema
Selv om årets sesong fortsatt er inne i sin spede begynnelse, så har Halvorsen rukket å legge bak seg blant annet to lengre samlinger i Spania. De har vært gull verdt, forteller han.

– I og med at vi bor i det landet som vi bor, så er det jo begrenset med muligheter for å få syklet på bane under vinterhalvåret. På dette nivået er det viktig å få syklet mest mulig gjennom hele sesongen og dermed har det passet perfekt med samlingene i Spania. Dessverre ble jeg syk i januar og dermed henger jeg litt etter planen. Nå gjelder det å få jobbet hardt med styrkebiten. Det er her jeg har tapt mest i sykdomsperioden.

God til å planlegge
Det å få en god posisjon ut fra start er selvfølgelig svært viktig i denne idretten, men det trenger ikke å være avgjørende for at man skal sykle over målstreken som førstemann.

– Avgjørende er det ikke, men det gjør det jo enklere hvis du kan ligge først i stedet for å jage etter. For min del er jeg ikke alltid helt der oppe ut fra start, så jeg må gjøre det underveis. Min styrke ligger nok i at jeg er god til å planlegge og gjennomføre svingene. Jeg vil si at jeg er flink til å ta de rette valgene underveis, forklarer han.

Betyr det å ta de rette valgene at du også noen ganger må sette hardt mot hardt fysisk sett for å oppnå det du er ute etter?

– Helt klart. Jeg er ikke den som trekker meg unna hvis det blir en fight i feltet for å oppnå gode posisjoner underveis. Det er en del av dette gamet og det er alle som deltar innforstått med. Man må bruke de midlene man har til rådighet, smiler Halvorsen med et lurt blikk.

Utålmodig type
Allerede nå i mars er det full fart på konkurransefronten for Niklas Halvorsen og landslaget, med både British Open i Manchester og Europa Cup i Verona i Italia. I april står det world cup-ritt i både England og Belgia på planen. Det betyr at unggutten fra Råde nå skal måle krefter mot verdenseliten innenfor denne actionfylte grenen av sykkelsporten. Halvorsen selv kan nesten ikke vente med å få kommet i gang.

– Det er jo dette jeg har trent for i lang tid. De sier at det fort kan ta et par år før man er på et nivå at man virkelig kan spise kirsebær med de beste seniorrytterne i verden, men det har jeg ikke tid til. Jeg er skrudd sammen slik at jeg tilhører den utålmodige sorten og derfor håper jeg å slå meg inn allerede i år, uttaler han.

Klar hvis sjansen byr seg
Det er jo ikke til å unngå at samtalen underveis penses inn på det som skjer i Tokyo i sommer. Det er jo tross alt et OL-år. Halvorsen har selvfølgelig lyst til å representere Norge i Japan, men samtidig vet han godt at han ikke står først i køen.

– Det er nok Tore Navrestads navn som står øverst på landslagsledelsens liste i og med at vi kun skal sende en rytter. Tore har vesentlig mer rutine enn meg på dette nivået og representerte blant annet Norge i Ol i 2016. I tillegg er han regnet blant topp 15-syklistene i verden og det sier jo egentlig det meste om hans kvaliteter. Når det er sagt så må jeg jo bare fortsette med å forsøke å være den beste utgaven av meg selv fremover, og sørge for at jeg får samlet sammen nok rytterpoeng til å kunne steppe inn hvis det blir snakk om sykdom eller skade. Man vet aldri i denne idretten, men det er nok OL i 2024 som vil være mitt langsiktige hovedmål, avrunder BMX-talentet fra Råde som skal sykle NM på hjemmebane nede på Ørejordet i september.

Av Petter Andresen


Related posts

– Så stort at jeg ikke klarer å sette ord på det

mortensen

Ny diskgolfbane i Solliskogen

mortensen

Går for hårete mål med en god dose girlpower

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy