Image default
Sport

Federico Ventura: Caddie i verdensklasse

Federico Ventura fra Moss har ikke en vanlig ni-til-fire-jobb. I juni i fjor reiste han til USA for å starte karrieren som profesjonell caddie på PGA-turneringen for storebror Kristoffer Ventura, som ble proffspiller i 2019. 

Det hele startet i Mexico hvor han vokste opp med en meksikansk far, en norsk mor og sine to brødre. Familien bodde i et hus på den lokale golfbanen i Cholula, hvor han så å si fikk golfsporten inn med morsmelken. Da familien flyttet til Moss i 2007, fortsatte golfinteressen på Evje.

Eneste norske caddie
Nå, noen år senere, er Federico den eneste norske caddien i verden på PGA-turneringen. Med sine 22 år er han også en av de yngste. – Det er et godt miljø blant caddiene, og ikke minst er mange av de store spillerne utrolig hyggelige, sier Federico, som nevner Gary Woodland i denne sammenheng.

Caddieyrket byr på spennende utfordringer. Ikke minst må man være fysisk sterk for å bære golfbagen på ca. 25 kg flere timer i strekk. Ifølge Federico skal man også være en slags mental «coach» under spillet. – Det er viktig at man kommer godt overens, noe jeg og Kristoffer virkelig gjør. Enkelte golfspillere vil ha mye innspill fra caddien sin, mens andre ønsker å ta avgjørelsene selv på banen. Kristoffer tilhører den siste gruppen, men det er uansett viktig å fungere som motivator under turneringen, fortsetter han.

Bror «på bagen»
De er ikke det eneste brødreparet som jobber side om side på PGA-turneringen. Både Phil Mickelson og Dustin Johnson – for tiden verdens beste golfspiller, har en bror «på bagen». For en annen spiller i verdenstoppen, Patrick Reed, var det kona som var caddie i et par år.

Forberedelsene før hver turnering er ytterst viktige. Golfkøllene må sjekkes og rengjøres, og både spiller og caddie gjør seg kjent med banen før konkurransen starter. Hver turnering består av fire runder, som spilles fra torsdag til søndag. Etter hver runde flyttes hullet på hver «green» for å gjøre det enda mer vanskelig. Det er en presisjonssport hvor et par millimeter utgjør seier eller tap. Presset er stort, så mye is i magen kommer godt med.

Norge i verdenstoppen
I 2019 fikk de to norske golfspillerne, Kristoffer Ventura og Viktor Hovland, hver sin plass på PGA-turneringen. – Det er en stor prestasjon med tanke på hvor lite utbredd golfsporten er i Norge, forklarer Federico. – Vi har 171 golfklubber her til lands, mens det i USA er mer enn 15 000 klubber. Amerikanske spillere dominerer sporten. Derfor er det ekstra gøy å se to norske flagg på listene, smiler han. 

Livet som caddie innebærer mye reising, som har vært utfordrende det siste året på grunn av koronapandemien. – I enkelte land hvor vi har spilt, deriblant Bermuda, har det vært spesielt strenge restriksjoner. Men det har gått greit og vi har alltid kommet fram til de forskjellige banene, forklarer Federico. Og det er litt av noen baner de frekventere på dette nivået! Favorittbanen hans så langt er TPC Summerlin i Las Vegas, som er en frodig 18-hulls oase midt i Nevadas støvete ørken. 

Pendler til USA
Når det er noen ukers pause i golfspillet, tar Federico turen hjem til Norge.

– Selv om jeg er så heldig å ha landet drømmejobben min, savner jeg familie, venner og kjæresten her hjemme, forteller han. Det innebærer å tilbringe ti dager i karantene hver gang han kommer hjem, men det syns han det er verdt. For øyeblikket vil han ikke bosette seg permanent i USA. – Vi har det veldig godt i Norge, noe du virkelig setter pris når du reiser og ser hvordan det er i andre land. Jeg oppholder meg i USA under PGA-turneringene, og kommer hjem til Moss når det er et avbrekk, fortsetter han.

Fremtidsplaner
Han ønsker å fortsette i rollen som caddie, og leker med tanken om å studere Sport Management på Norges idrettshøgskole. En Bachelorgrad i dette faget betyr at man kan lede og arbeide med sportsutøvere. – Dette virker spennende, og er noe jeg kanskje slår meg inn på etter hvert, smiler den ambisiøse Federico.

På programmet i 2021
Neste PGA-turnering starter 21. januar for Ventura-brødrene. Et nytt år med spennende muligheter er i gang. – Vi begynner i California, forteller Federico, som gleder seg til å gjenoppta caddierollen i sol og varme etter noen ukers vinteropphold i hjemlandet.

Tekst og foto: Ellen-Marie Kristiansen


Related posts

BMX-Niklas svever høyere enn noen gang

mortensen

Squash – den ultimate idretten?

mortensen

Ny diskgolfbane i Solliskogen

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy