Image default
Fritid

«Hundehuset» på Krapfoss

Helt fra ungdommen har Arve Hansen omgitt seg med hunder. Den første «egne» hunden var en liten dvergpuddel. De to gikk sin læretid sammen og Arve lærte nok like mye av den som den av ham. Den neste hunden som kom i hus var en labrador. Den gangen var nok tanken jakt med hund, men etter hvert ble fokuset rette like mye på konkurranser og utstillinger.

De første årene med labrador levde Hansen et ganske hektisk hundeliv med mye trening og konkurranser. Blodspor og ettersøk etter skadet vilt ble etter hvert en profesjon som Arve og hans hunder ble så gode i at de ble regnet med av eliten. Samlingen av små og store pokaler i premieskapet forteller sitt og kronen i samlingen var nok da Arve med Beaglen «Kikki» ble norgesmester i jakt med småhund. Småhundene er mest av rasene beagle og drever, og konkurransen er veldig hard med mange meget dyktige hunder. 

Norgesmesterskapet var i jaktsituasjoner, hvor dommerne over to dager vurderte målbruk, søk og lostid. Kikki gjorde en kjempejobb og Arve er fremdeles meget stolt av seg selv og Kikki over dette resultatet. Gleden toppet seg da han ble invitert til Moss kommunes festivitas for «Mestere» det året.

Beagle og valper

I 1995 kom den første beaglen i hus. Dette viste seg å være en rase som oppfylte de fleste av Arves forventninger til en god spor, -og jakthund. Etter denne første, har det kommet og reist mange beagler til det gule huset på Krapfoss. Åtte kull med valper har blitt født med Arves kyndige «jordfar» egenskaper. Når det sist kullet kom til verden var barnebarnet Iver til stede og gjorde en fantastisk jobb med en liten hanhund. Den lille rakkeren hadde trøbbel med å finne veien, og når endelig jordfar Arve fikk hjulpet ham ut, var det ikke pust igjen i den. Iver satte da i gang med massasjebehandlig av valpen. Etter en stund med luft og massasje våknet det lille nurket. Iver la den tilbake blant søstre og brødre, og han var jammen en av de første som fant veien til pattene. Ikke unaturlig har denne lille valpen fått navnet «Iver» og er den som skiller seg ut med stor livsglede. Spesielt når det er foringstid.

Kennel «Knerten» har et meget godt samarbeid med Råde Veterinærklinikk. Dokter «dyrego» Yngve Flåskjer er alltid i beredskap nå det fødes valper i Trudevangsbakken. Veterinærene Yngve og Nina er betryggende å ha i bakhand ved slike hjemmefødsler, smiler Arve mens han blander barnegrøt for «ørtene» gang.

Dommer

Som en naturlig etterfølgelse av å være god, så ble Arve spurt om han ønsket å utdanne seg til dommer. Dette var en oppgave som Arve gikk til med stor iver og entusiasme. 

Det er ikke få kilometer som Arve har tråkket opp i skog og mark rundt i distriktet. Et døgn etter, skal hunden finne sporene og det rådyrbeinet som ble bundet til et tre dagen før. Jeg må binde de fast, sier Arve med et smil. Helst med ståltråd, ellers kommer reven og forsyner seg.

Erfaringene som jeger, dommer, utstiller og konkurransemann har gjort Arve til en kjent og aktet mann i hundemiljøet. Dette har han tatt med seg inn i sitt eget oppdrettsarbeid og prøver å finne foreldrekombinasjoner som kan gi de beste egenskapene hos valpene. Deretter er det opp til valpekjøperene om hvor mye trening de legger i hunden de har kjøpt. Som en ekstra oppmuntring, lover Arve å betale tilbake en del av kjøpesummen når valpene blir jakt og blodsporpremiert. 

Når vi besøkte Arve og hundene, var det bare tre valper som ikke var solgt. De har sikkert funnet nye eiere nå, men man vet aldri…. Ønsker du en super beagle så ring ham opp.w

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Tannfeen på Høyda sponser ungdom og padel

mortensen

Lanserer høstprogrammet fylt med mye energi og velvære

mortensen

MFK’s fotballskole: Fotballglede i høstferien

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy