Image default
Fritid

Arne er en trofast vinylsamler

Det var mange vinylentusiaster som mistet interessen da CD-platen gjorde sitt inntog tidlig på 80-tallet. Heldigvis stod noen imot presset. Arne Nordal (68) fra Moss var en av de, og det har han ikke angret en dag på.

På begynnelsen av 80-tallet ble vi introdusert for en aldri så liten revolusjon innenfor musikken. Frem til da hadde vinylplater og kassetter dominert i de norske hjem, og ellers ute i den store verden. 1. oktober 1982 ble en merkedag. Da ble den første tittelen sluppet på det supermoderne formatet, Compact Disc. Brått ble støv på stiften og båndsalat på kassetten uproblematisk. Hakk i plata ble nærmest bare et uttrykk som man benyttet når folk gjentok seg selv. Gradvis begynte folk å selge unna eller gi bort sine vinylsamlinger for nå var det den «perfekte lyden» som skulle rendyrkes. Heldigvis var det ikke alle som bet på. Noen holdt fortsatt hardt fast i «det sorte gullet». 

Hekta på The Beatles og Stones
Det var på begynnelsen av 1960-tallet som Nordal først begynte å kjøpe sin egen musikk. Den gang gikk det for det aller meste i vinylsingler og det var de engelske gruppene som dominerte stort. Det var også de som fanget mossingens oppmerksomhet.

– Jeg skal innrømme at det var grupper som The Beatles og The Rolling Stones som var i førersetet. Generelt sett vil jeg si at det var en svært spennende tid for oss som var hekta på musikk. Det var noe eget med disse singlene, minnes han.

Felles hobby
Nordal har ikke noen av de platene han kjøpte den gang, men etter hvert har han fylt på samlingen til de grader. I dag teller den i overkant av 3000 plater. Det var først på slutten av 90-tallet som han fikk fart på sakene.
– Det var da jeg begynte å bygge samling på riktig. I sammen med mine to sønner raidet vi platemesser og kjøpte opp private samlinger. Til å begynne med kunne man finne en del gullkorn i andre samlinger, men nå er det lenger mellom hver gang, forklarer entusiasten.

Går sin egen vei
Det er først og fremst pop og rock fra 60 og 70-tallet som fanger Nordals interesse, men også norsk musikk står høyt i kurs. Da spesielt norsk rock og visekultur. For mange som fatter en interesse for en gruppe eller artist handler det om å sikre seg et eksemplar av alle plater og dermed komplettere en samling. Der går mossingen sin egen vei.

– Jeg er mest opptatt av å samle på de første utgivelsene fra de grupper og artister jeg samler på. Jeg liker å få med meg opprinnelsen og danner meg et bilde av utviklingen derfra. Om det er første opplag av platene eller ikke bryr jeg meg ikke så mye om bare eksemplaret er helt og pent, forklarer samleren.

Klare favoritter
Da vi ber han om å trekke frem et par utgivelser som virkelig regnes som viktige plater i hans samling er han ikke vond å be. Etter et raskt sveip i platehylla står han klar med to plater. Den ene er «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» med The Beatles fra 1967, og The Rolling Stones sin klassiker «Exile On Main Street» fra 1972. Disse har han selvfølgelig flere utgivelser av. Selv om det han kaller for klassikere først og fremst domineres av utenlandske band, så har han også noen nordiske favoritter.

– Det er mye bra musikk som er utgitt her hjemme også. Av norske grupper så er det The Pussycats og Titanic som rager høyt. Av svenske favoritter fra samme tid har jeg en forkjærlighet for The Hep Stars og selvfølgelig Tages. Topp musikk fra den gode gamle tiden, smiler han.

– Hva så med mer kortreist norsk musikk. Har du noen LP-plater med band fra Moss?
– Selvfølgelig har jeg det. Jeg har for eksempel The Cosmic Dropouts og Norwegian Wood. I tillegg har jeg to utgivelser med den tidligere postmannen Tore Berg. Hvis jeg ikke husker helt feil så bar vel han artistnavnet Ted Mountain, mimrer Nordal.

Overraskende vending
Det er en tydelig stolt samler som skuer ut over sin private gullgruve med vinyl. Her er hyllemeter på hyllemeter av det man kan kalle klassiske utgivelser innenfor både norsk og utenlandsk pop og rock. Platene er selvfølgelig pent bevart med plastcover utenpå, og som den seriøse samler han er, så har han også en platevasker. Man leker ikke vinylsamler. Det går et lite gisp gjennom undertegnede når han kommer med en liten betroelse.

– Jeg har faktisk Michael Jackson i samlingen min også. Han hører med i seriøs vinylsamling, forklarer den pensjonerte samleren bestemt.

Et hull i samlingen
Enhver samler uavhengig av hva man måtte samle på er alltid på leten. Noe som kompletterer ens samling er et evig mål. For Arne er det ikke noe unntak. Han har selvfølgelig sin egen ønskeliste. Øverst på den troner faktisk en norsk gruppe. 

– Min liste toppes av albumet, « From Public Enemies Without Love», med gruppa Public Enemies. Dette er et norsk rhythm’n blues band som kun ga ut denne ene LP`en. Det hender jeg ser den på messer, men den er langt ifra gratis. Finner jeg et godt behandlet eksemplar til den rette prisen så vil jeg nok slå til. Det blir i så fall nok et lykkelig øyeblikk for en trofast platesamler, avrunder Arne Nordal.

Tekst & Foto Petter Andresen

Related posts

Bredsand bil og tilhenger service: – Vi selger hengere som aldri før

mortensen

Desirée er et råskinn på to hjul

mortensen

Nerdeportalen – et sted hvor superhelter møtes

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy