Image default
Fritid

«50-talls eventyret!»

Få har vært i USA over 10 ganger og lever som en ekte rockabilly. Ole Kristian Martinsen (34) møtte tilfeldigvis den kjente amerianske trucksjåføren Walt Moss i et ekte amcar miljø!

Historien begynner med at en ung gutt fikk mulighet til å leve ut drømmen om rockabilly-livet, oppleve rock and roll, og ekte 1950-talls amcar miljø. Gutten er Ole Kristian Martinsen fra Moss. I tenårene var han med faren på sin første USA tur og oppdaget Dragracing. Da sa han til faren: 

– En vakker dag skal du og jeg ha oss en amerikaner! Vell hjemme i Norge gikk han bevisst inn for å få mopedlappen og holdt til på klubben Wild Bunch Rock’N’Roll Club på Kambo. Her var mannfolka skikkelig rockabilly med traktorsko, drape-jackets, rutete skjorter, skinnjakker med håret dandert som ut fra selveste 1950-tallet. Alltid med kammen på baklomma! Damene kom som pinups med rød leppestift. Her følte han seg inkludert og tenkte: 

– Hvordan kan jeg fornye meg? 
Så han styla håret og kjøpte pynta klær, inkludert en suit og myggjagere på Fønix i Halden. Elvis er hans forbilde. Kongen hadde en spesiell stil, rockesveis og alt ei dame kunne drømme om!

Og ble maskot
Med årene ble han eldre og ble mer kjent for sine mange USA turer. Han ble vant med den oppriktige amerikanske levemåten, kjørte ekte amcar i et hardbarka rock and roll miljø. Kambos Rock’N’Roll Club hadde fått en maskot. Som godt voksen kunne han bytte ut mopeden med en Chevrolet Nova med 500 hestekrefter og er en rockabilly med sansen for hår og skjegg den dag idag. Tross alt har livet vært tøft. Den sjeldne tilstanden Williams’ syndrom har gitt ham endel utfordringer men han er oppegående og selvstendig. Som 34-åring er han sin egen støttekontakt, tror på seg selv og er aktiv i kampen mot mobbing. Han har to jobber, to biler, bor alene, har familie og mange venner rundt seg. Det meste er på stell untatt en kjæreste han kan skjemme bort. Utpreget positiv, snill og grei med stor vilje. Han er gutten som gjør alt for å få andre til å le. Ingen kan stoppe ham!

Så skjedde det
Det var en helt spesiell USA tur mange år senere som forandret hans liv. Igjen på utflukt med faren sin. Denne gangen skulle de stoppe langs veien for en matbit. Da så de en særegen hjemmelaga «skikkelig» truck med 1000 hester, av typen som ikke finnes i Norge. 
Gutten ble helt i hundre og innledet en samtale med sjåføren. Han sa: – Hei jeg heter Ole, er fra Norge og bor i Moss. Som svar fikk han:
– Hæ? Er det mulig? 

Dette var starten på det gode venneskapet mellom den norske gutten og den kjente amcar-veteranen Walt Moss. På neste tur, 2 år senere besøkte han og faren Walt Moss hjemme på gården i Lake Nebagamon. Her ble de introdusert for alle slags hjemmelagde motorkjøretøy i 50- og 60-talls stil. I all sin prakt lyste ekte veteranbiler mot dem, i alle størrelser og varianter. Mer opplevde de på Strugles, USAs største motorsykkeltreff med ca. 500.000 deltagere fra hele Amerika.

Ikke slutt enda
Flere turer skulle det bli. Walt Moss inviterte ham etter dette til å bo på gården sin i 2 måneder. Dette var nok den beste tiden i guttens liv! Han ble kjent med med mange og utviklet vennskap for livet. Han kjørte alle slags veteran-kjøretøy, sammen hjalp de til med å rydde etter en nylig flom i Wisconsin. De dro på konserter, biltreff og restauranter med skikkelig amerikansk mat. Folk kom langveis for å prøvekjøre hos den kjente amerikaneren, som åpent delte av sine mesterverk. 

Allerede til sommeren skal de treffes igjen på neste utflukt. I løpet av over 10 år gikk den gutten over til å bli en voksen mann. Han er nå kjent med USA og har sett miljøet hvor de ekte bilene har blitt laget. Han har vært på flertallige turer med reelle amcars og kjørt Route 66 fra Chicago til L.A på motorsykkel. Til slutt fikk han så klart oppleve at han og faren fikk seg en ekte amerikaner!

Tekst: Linda Morønning.


Related posts

Nå kommer Intersport Outlet til Høyda

mortensen

Høysesong hos Extra Leker

mortensen

Fra disse lokalene skreddersys gruppereiser til hele verden

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy