Image default
Bil

30 år med Volvo

I år kan Bilbutikk1 på Kvaenjordet se tilbake på hele 30 år som lokal Volvo-forhandler. Mye har selvfølgelig forandret seg siden starten, men lidenskapen for å levere kvalitet i alle ledd er fortsatt like sterk.

Hvis vi går tilbake til den spede begynnelse, så oppstod firmaet som den gangen het Svendsen & Harstad Auto AS i kjølvannet av konkursen til Østfold Motor Compani AS. Den gangen holdt firmaet til på Krapfoss. Med totalt 11 ansatte på lønningslisten leverte firmaet gode tall umiddelbart. I sitt første hele driftsår omsatte de for hele 16 millioner kroner. Det skulle raskt vise seg at de måtte ut for å se seg om etter større lokaler. Løsningen fant de på Høyda hvor de i flere år delte lokaler med Moss Bil (tidligere Ford).  I august 1995 var de nok en gang på flyttefot. Denne gangen av det kortreiste slaget. Svendsen & Harstad Auto AS flyttet nå inn i flunkende nye lokaler på Kvaenjordet. Den samme lokasjonen som de også har den dag i dag. 

Rivende utvikling

Nye lokaler ga nye muligheter og ytterligere suksess. Faktisk ble firmaet kåret til årets Volvo-forhandler i Norge ved flere anledninger. Dette førte igjen til at Volvo Norge ønsket at de skulle vokse og ta større markedsandeler. Det førte til at firmaet kjøpte seg opp i både Fredrikstad og Sarpsborg. Etter hvert krevde det som var på vei mot å bli en stor organisasjon en felles plattform, og i januar 2004 ble Svendsen & Harstad AS til Bilbutikk1 AS. 

En av gutta 

I dag er det mossingen Tom Lindegaard som er kaptein på Bilbutikk1-skuta. Selv om han bærer tittelen administrerende direktør i dag, så startet han som en av gutta på gulvet i verkstedet på Krapfoss for 30 år siden. Da som bilmekaniker. Senere har han jobbet som både kundemottaker og servicemarkedssjef før han i 2013 tok over daglig leder for Bilbutikk1 i Moss og administrerende direktør for Bilbutikk1-gruppen. En spennende reise forteller Krapfoss-gutten.

– Det vil jeg så absolutt si at det har vært. Både spennende og ikke minst svært lærerikt. I løpet av disse tre tiårene har jeg hatt gleden av å jobbe sammen med utrolig mange dyktige fagfolk og ikke minst truffet svært mange hyggelige kunder. Det eneste som er litt skremmende når jeg tenker tilbake er at jeg har vært her i hele 30 år. Det ender vel med at jeg kommer til å gå igjen her som et spøkelse til slutt, uttaler Lindegaard med et glimt i øyet.

Bred satsing

I dag er Bilbutikk1-gruppen etablert med topp moderne avdelinger i hele fire av østfoldbyene i tillegg til i Ås. Volvo er selvfølgelig flaggskipet, men de er også forhandler av bilmerkene Renault, Land Rover, Jaguar, Honda og Kia. Mange butikker og flere merker gjør at de flere ben å stå på. Man skulle kanskje tro at dette var nok, men Lindegaard og Bilbutikk1 har flere firmaer i sin portefølje.

– Her i Moss eier vi også Moss Billakkering og Bilressurs Moss, samt dekkhotell og et nylig oppgradert vaskeanlegg. Foruten dette er vi også hovedaksjonær i Hertz Bilutleie fra Halden i syd og til Follo i nord, samt at vi er inne på eiersiden i firmaet Skade & Lakk i Fredrikstad, forteller han.

Fantastisk reise

De to gründerne Gunnar Svendsen og Erik Harstad har for lengst solgt seg ut av firmaet som i dag eies i sin helhet av Olav Breivik Holding. Fra å være 11 ansatte tilbake i 1991 har staben økt gradvis i takt med utvidelsene. I jubileumsåret er det hele 167 ansatte i Bilbutikk1-gruppen, hvorav 28 av disse har sin faste arbeidsplass i Kvaenveien 7 i Moss. I 2020 solgte Bilbutikk1-gruppen hele 829 nye biler og 1400 brukte, i tillegg til at de meglet hele 1100 biler gjennom Bilressurs Moss. 

Totalt omsatte de for hele 1,2 milliarder kroner. 

Hvis du skal trekke frem en bilmodell som har hatt en helt spesiell betydning i forhold til den reisen dere har vært med på i disse 30 årene, hvem vil du trekke frem da?

– Det må bli lanseringen av Volvo 850 sedan tilbake i 1991 og stasjonsvognen som kom to år senere. De var med oss helt frem til årtusenskiftet selv om de i 1997 byttet navn til S70, C70 og V70. I nyere tid er det nok Volvo XC60 som er den ubestridte ener, forklarer Lindegaard.

Takker de ansatte

Selv om enkelte bilmodeller har hatt stor betydning for det lokale bilfirmaet i løpet av disse 30 årene, så er den lokale Volvo-sjefen klar på hva som har betydd aller mest for suksessen.

– Det er uten tvil alle de dyktige ansatte som har vært med på reisen. Uten disse folka hadde vi ikke vært i nærheten av å kunne levere kvalitet i alle ledd til enhver tid, noe som alltid har betydd svært mye for oss. Først kommer menneskene og deretter kommer alle de flotte bilene, svarer han.

Hvis vi til slutt skal drodle litt rundt fremtiden for denne bransjen, hvordan ser du for deg at den vil bli?

– Jeg tror fremtiden vil bli spennende. Dette er helt klart en bransje i stor endring. Jeg tenker ikke da bare på overgangen fra fossilt brennstoff og til elektrisk i bilene vi selger, men likeså mye på hvor salget vil foregå. Vi ser allerede nå at mer og mer av handelen blir nettbasert. Selv om vi også vil være en del av denne hverdagen, så kan jeg betrygge alle våre trofaste kunder med at våre fysiske bilutsalg og verksteder selvfølgelig vil bestå. Vi vil aldri bli så moderne at vi glemmer hvor det hele startet, avrunder Tom Lindegaard.

Tekst Petter Andresen
Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Har klokketro på Nissan NV250 nylanseringen

mortensen

Tilhengere av kontrollert vekst

mortensen

thansen – Nyåpning i Høyda handelsområde

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy