Image default
Kultur

Vrengt i medvind

Kompisgjengen i mossebandet Vrengt er nå snart klare med sin første EP. Som om ikke det er stort nok i seg selv, så har de også gått til filmen. Det ligger an til å bli en spennende høst for de unge mossingene.

For drøye tre år siden bestemte de fem kameratene Eskil Roos Mangrud, Truls August Ulriksen, Simon Lee, Jakob Palmer Kverndokk og Magnus Vold Rygge seg for å slå sine musikktalenter sammen. Resultatet ble bandet Vrengt. De er nok et godt eksempel på at mosserocken lever videre i beste velgående.

Fikk et kick
Selv om de fortsatt er relativt ferske i gamet, så har kompisgjengen i Vrengt allerede fått et ry på seg for å være et knallbra liveband. De husker godt den aller første gangen de entret på scenen.

– Det var i desember 2017 nede på Rampa ungdomsklubb på Refsnes. Selv om dette var den aller første gangen vi spilte for et publikum, så følte vi oss mer enn klare. Det funka faktisk veldig bra. Det kom mye folk for å høre på oss og stemningen i lokalet var knallbra. Det ga oss faktisk et aldri så lite kick, mimrer bassist Truls August Ulriksen (18).

Dobbel lykke
Siden debuten på Jeløya har bandet stått på ulike scener både innen og utenbys. Når vi spør om hva som foreløpig regnes som det ultimate høydepunktet kommer svaret kontant.

– Det er uten tvil de to konsertene vi gjorde på House of Foundation. De var helt spesielle. For det første var dette to konserter som vi arrangerte selv, og begge trakk fulle hus. Det er også noe eget når man får anledning til å spille for folk på samme alder. Det gir et løft. Ekstra kult var det å høre at så mange sang med. Det tyder jo på at folk virkelig har tatt seg tid til å høre på låtene våre, svarer bandets keyboardist Eskil Roos Mangrud (17).

Kler oss best
Til nå kan gruppa skilte med to singler på Spotify. Begge låtene med norske tekster. Det er ikke en tilfeldighet.

– Vi kler rett og slett best å fremføre budskapet på norsk. Det er flere som har spurt om vi ikke kan begynne å synge på engelsk, men det er ikke helt oss. Vi liker det litt unike ved å fremføre på norsk. Det får frem hva vi står for på en helt særegen måte, uttaler Roos Mangrud.

EP på gang
I løpet av høsten slipper mossebandet sin første EP. Den består av totalt fem låter. Noen direkte releasekonsert i forhold til EP-slippet har de ikke planlagt, men de som tar turen til årets utgave av Festivalen Sin vil garantert få høre både disse låtene og mer til. Gutta er spente på hvordan det vil bli å avholde en konsert med såpass klare restriksjoner som pandemien har ført til.

– Det er klart det blir annerledes, men vi får bare gjøre det beste ut av det. Foruten konserten under Festivalen Sin, så er vi også i dialog med driverne av Verket Scene om å avholde en konsert. Den håper vi imidlertid at vil bli satt opp først når vi får litt mer normale tilstander i forhold til koronaen. Det er jo ikke akkurat spesielt kult å spille for et publikum som sitter på hver sin stol med en meters avstand. Det blir jo ikke mye stemning ut av det. Vi ønsker oss liv og røre på gulvet foran scenen og av den grunn er vi mest tjent med å avvente det hele, forklarer Truls August Ulriksen.

Interessant sound
De to medlemmene i bandet som opprinnelig var tiltenkt å hete «Vrengt Hvit Tiger» sliter med å plassere egen musikk innenfor en bestemt sjanger når vi spør de. Hvis de først må velge seg ut en sjanger, så er de ikke i tvil om hvilken som passer de best.

– Da må det bli norsk indierock. Det er vel der vi kanskje hører mest hjemme. Egentlig er vi fem fyrer som har latt oss inspirere av et bredt spekter av sjangere, og det er akkurat dette som har ført til at vi har utviklet et veldig interessant sound. Det hører på ingen måte til i en enkeltstående bås etter vår mening, forklarer Ulriksen. 

Dønn ærlig
I disse dager er ikke gutta i Vrengt bare aktuelle med en splitter ny EP. De er også klare for å entre inn i filmens verden. Fra mars i fjor og til og med mai i år har bandet filmet både opp og nedturer som de har opplevd sammen. Det samme har også sju enkeltstående ungdommer fra Moss. Resultatet av dette arbeidet har nå munnet ut i dokumentaren «Uten Filter». Filmmusikken er det selvsagt Vrengt som står bak. Dokumentaren som skal vises frem under Bergen internasjonale filmfestival nå i oktober, har allerede blitt vist på flere skoler i byen mellom de sju fjell. Superlativene har ikke latt vente på seg.

– Dokumentaren har fått veldig god mottakelse blant de unge. Det er nok fordi det er så mange som kjenner seg igjen i innholdet. Fokuset for oss som har vært med har vært å formidle et så ærlig innblikk i hvordan vi unge har det som mulig og akkurat det synes jeg at vi har lykkes godt med, uttaler Eskil Roos Mangrud.

Drømmer stort
Uansett hvor interessant det har vært å få lov til å være med på å lage en dokumentar om hvordan det faktisk er å være ung i Moss før og under koronaen, så er det musikken de fem kameratene virkelig brenner for. En dag håper de å klatre opp på de virkelig store festivalscenene rundt om i Norge.

– Det hadde jo ikke akkurat vært feil å spille på Øya-festivalen eller på By Larm. Det er mange spennende opplevelser der ute som vi gjerne skulle ha vært en del av, men inntil videre må vi bare smøre oss med tålmodigehet. Vi får bare øve på, avslutter medlemmene Truls August Ulriksen og Eskil Roos Mangrud.

Tekst: Petter Andresen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Ny lokalhistoriebok fra Moss og Omegn Tenkepark

mortensen

Eks-mossing Kristin Roskifte; Oversatt til 33 språk

mortensen

Løvstad Dagsenter: Julemarked avlyst – katalogsalg overtar!

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy