Image default
Kultur

Ny lokalhistoriebok fra Moss og Omegn Tenkepark

«Refsnes – en lystgård på Jeløy»

Jon Gundersen og Arnulf Johannessen øser igjen av sin lokale historiekunnskap. Denne tredje og foreløpig siste boken om Lystgårdene på Jeløy, omhandler Refsnes. 

Den første boken handlet om Kubberød og Bergersborg og var skrevet av Jon Gundersen. Bok nummer to var om gårdene Torderød og andre Christies hjem var et samarbeid mellom Jon Gundersen og Arnulf Johannessen. Boken «Refsnes – en lystgård på Jeløy» er en fortsettelse på det gode samarbeide mellom Gundersen og Johannessen.

Årets lokalhistoriske godbit antas å være i salg i månedsskifte november/desember. Forfatterne mener at valget på de omtalte lystgårdene ikke her helt tilfeldig valgt, da de historisk har en fellesnevner i eierskap og historisk tilknytning.

Valget
At vi har valgt ut nettopp Kubberød, Torderød og Refsnes blant Jeløys mange lystgårder – forteller Gundersen, er ikke et tilfeldig valg. Det går en rød tråd mellom de tre gamle lystgårdsanleggene, både hva historie og eierskap angår.  Byggherre til Refsnes var David Chrystie senior. Refsnes hører til blant landets senest anlagte lystgårder. Det har vært et klart mål for oss å belyse hva begrepet lystgård egentlig er. Altfor ofte forveksles disse med de adelige herregårdene. Jeløy er det sted i Norge hvor det på 17- og tidlig 1800-tall ble anlagt flest lystgårder her til lands – sier en engasjert forfatterduo.

Refsnes Gods
Mange er nok ikke klar over at dagens Hotell Refsnes Gods, som opprinnelig var en av Jeløys fineste lystgårder – fortsetter Gundersen og Johannessen. Hovedbygningen skriver seg fra denne tiden. Det meste som er skrevet og utgitt om Refsnes, dreier seg stort sett om Hotell Refsnes Gods og hotellets drift. Forbausende lite er tidligere skrevet om Refsnes som et historisk anlegg.  En rekke feilaktige og grunnløse påstander har vært framsatt om Refsnes i så vel avisartikler, som i diverse skrifter og bøker. Særlig er det skrevet mange feil og unøyaktigheter med hensyn til når hovedbygningen på Refsnes ble reist. Dette er en svært viktig detalj all den tid og stund lystgårdsepoken på Refsnes starter med ferdigstillelsen av hovedbygningen. For egen del, støtter vi oss på en branntakst fra 1803. Denne viser at hovedbygningen må skrive seg fra tiden rundt 1800. 

Mange bilder
Vi har fått plass til en mengde bilder fra Refsnes gjennom tidene. En del av disse bildene er tidligere ikke offentliggjort, og vil kunne være en opplevelse for historieinteresserte. Som nevnt over er det også mye historisk stoff som ikke er allment kjent. Denne boka bør absolutt inngår i alle mossingers lokalhistoriske bibliotek. 

Går alt etter planen – smiler forfatterne, skal boka være i handel i god tid før jul. Skulle du ikke finne et eksemplar i en bokhandler nær deg, vil du alltid finne bøker hos Høyvekta Brukthandel på Høyda. Vi tipper det vil bli mange bokpakker under juletrærne i distriktet. 

Det er Moss og Omegn Tenkepark som står som utgiver av boka.

Tekst: Ivar B Johansen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

«Gøy å skape en opplevelse for andre»

mortensen

Teaterkråkene i jungelen

mortensen

Verdifestivalens «mor»

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy