Image default
Nytt på Høyda

Sparebank1: Nå er det trendy for unge å spare

Sparing blant unge er i vinden som aldri før. Nå finnes det til og med influensere på sosiale medier som heller vil prate om sparing enn hvordan man raskest mulig kan få tømt lommeboken. Det liker det lokale banksjefen på Høyda.   

Det hersker liten tvil om at det finnes mange gode løsninger for unge mennesker når det kommer til sparing. Hvilken løsning man bør gå for avhenger nok litt av tidsperspektivet man har satt seg for sin sparing. En tidlig innføring i det å spare er uansett smart valg mener lokalbanksjef Ida Andberg i SpareBank 1 Østfold Akershus. 

– Det er viktig å ta praten om pengebruk med sine barn allerede i tidlig alder. La de få muligheten til å ta ansvar for egne penger ved for eksempel å styre sitt eget minibankkort. Samtidig er det også viktig å sette fokus på gode rutiner i forhold til sparing. Vi i SpareBank 1 har utviklet en egen app for barn og unge som heter Spink. Dette er kort fortalt en mobilbank for de under 15 år, og som tar for seg sentrale områder i forhold til det å lære å håndtere sin egen økonomi, svarer hun. 

En god løsning
Som tenåring finnes det nesten ingen grenser for hva man måtte ønske seg. Problemet er bare å ha penger nok til å innfri de. Hvis man ikke er innehaver av en tryllestav, så kan en sparekonto gjøre susen. 

– Det kan være en smart løsning for mange. Så snart man har avdekket hvor mye det man ønsker seg koster, så kan det være lurt å sette av penger på en egen sparekonto. På den måten sikrer man seg at ikke pengene går med til kanskje andre mindre fornuftige ting. Hvis man i tillegg er kommet i den alderen hvor man for eksempel har en fast deltidsjobb ved siden av skolegang, ja da blir det enda enklere å nå sine mål. Da kan man opprette fast sparing. Her vil jeg anbefale at den faste summen man ønsker å spare hver måned blir trukket så snart lønningen har kommet inn på konto, smiler Andberg.

Flere veier til mål 
Etter hvert som man blir eldre blir det å spare til sin første bolig mer og mer aktuelt. Å komme tidlig i gang med å spare i BSU kan være smart, men det er ikke nødvendigvis det beste alternativ for alle.

 – Den store fordelen med denne spareformen er skattefradraget. Det betinger riktignok at du betaler nok i skatt til å kunne få trukket det fra. For å kunne spare maksbeløpet på 25 000 kroner pr. år må man ha en inntekt på minimum 75 000,-. Er man ikke i nærheten av dette så kan BSU + være et alternativ. Der får kunden betydelig høyere rente enn på vanlig sparekonto, men det er viktig å vite at pengene må brukes til bolig.  Hvis de har penger til gode hver mnd som ikke er øremerket noe – og de har et langsiktig perspektiv – kan vi også anbefale å spare et lite beløp i fond, forklarer lokalbanksjefen.

Imponerende spareevne
I dag stilles det strenge krav for å få innvilget et boliglån i Norge. Man må blant annet stille med 15% av boligens totalpris som egenkapital. For unge mennesker holder det da ikke lenger med kun oppsparte BSU-midler. Man må faktisk ha spart penger ved siden av, så sant man ikke har muligheter for å få økonomisk drahjelp fra foreldre eller besteforeldre. Man skulle kanskje tro at de fleste førstegangskjøpere er avhengige av sin nærmeste familie for å få til dette, men slik er det faktisk ikke.

– Det har vist seg at svært mange unge klarer å stå på egne ben også i oppstarten. I følge våre meglere i Eiendomsmegler 1  klarer nærmere halvparten av de som kjøper via oss å innfri egenkapitalen ved hjelp av egne oppsparte midler. Det fortjener to tomler i været, uttaler Andberg.

Mange bekker små…
Med dagens teknologi finnes det utallige måter å både spare på, samt å inneha kontroll over egen økonomi. Noen løsninger er lagt opp slik at de faktisk «lurer» deg til å spare uten at du egentlig tenker så mye over det selv. – Det stemmer. Mikrosparing er en slik løsning. Kort fortalt går det ut på at det overføres en gitt sum til en sparekonto hver gang du trekker kortet. Hvor mye som skal trekkes bestemmer man selv. Det er jo ikke alle av oss som fikser dette med sparing, og da kan dette være en smart løsning. Selv om man bestemmer seg for et beskjedent sparebeløp, så blir det fort mye penger av det. Dersom du for eksempel trekker kortet én gang daglig og legger på 20 kroner på hvert kjøp, har du spart 7300 i løpet av et år, svarer lokalbanksjefen på Høyda. 

Til disposisjon
Selv om motivasjonen blant unge i forhold til sparing nå er høyere enn noen gang tidligere, så må det fortsatt gjøres en jobb. Nå starter «høstjakta» for Ida Andberg og hennes kolleger.

 – Høsten er en viktig periode i forhold til å nå ut til de unge. Med både konfirmasjoner og skolestart for studentene er det viktig at vi er på banen i forhold til både informasjon og veiledning. Som vi har snakket om, så finnes det utallige veier til mål når det kommer til sparing. Det gjelder bare å finne frem til den som er mest gunstig for deg. Det kan vi være behjelpelige med. Det er bare å ta kontakt, avrunder lokalbanksjef Ida Andberg i SpareBank 1 Østfold Akershus.

Tekst Petter Andresen

Foto Jørn Mortensen

Related posts

Fotskanner hos Tools AS

mortensen

Reåpning av Obs! på Rygge Storsenter

mortensen

Nå har Spenst Moss satt kronen på verket

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy