Image default
Trening

«Den glade vandrer»

– Strofene til den gamle sangen vi lærte på barneskolen gjaller ofte utover, når vi er ute på tur, forteller Anne Marthe Russ. Hun er en av initiativtakerne til tur- og stavgruppen som er organisert under Rygge frivillighetssentral.

Vi treffer dem like ved Carlberg-undergangen. De kommer sigende. Først to, så to til. Så seks. Og slik fortsetter det i nesten ti minutter, inntil noen roper at de er de siste. Det har tatt sin tid å gå fra Hadeland kultursenter på Bredsand, over jordene og ned langs Carlbergveien til undergangen, der Dyreveien går over til Klosterveien i en tunell under jernbanesporet.  

Dagens mål for de fleste er den brente eika oppe på Baugsåsen, selv om noen snur og går tilbake etter at bildet av gjengen er tatt. De utgjør rundt 20 personer. Alle er damer, unntatt én. Den yngste 63, den eldst denne gangen er 82 år. Hunden Ella på 3 år er alltid med.

– Men det pleier å være enda eldre damer med, skyter Anne Marthe Russ inn og fortsetter: 

– Den eneste mannen som er med i tur- og stavgruppa vår heter Harry, men vi ønsker oss mange flere menn med på tur.  

– Vi er snille og greie, og ingen av oss biter, kommer det fra en av damene i turfølget. Det følger en rungende latter fra gjengen.

– Vært spiller ingen rolle. Det er noe som heter at det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Det er alltid noen som går tur kl. 11 hver tirsdag.

Gruppa samler mennesker fra hele kommunen, men har sitt hovedsete på Bredsand. Derfor legger de annenhver tur gjennom Værne kloster landskapsvernområde.

– Det er aldeles nydelig her, om det regner og er grått som i dag, eller om det er sol og sommer, kommer det fra en av damene, som selv bor på Jeløya.  – Tur- og stavgruppa ble startet i 2011, og mange som er med nå i dag, har vært med i alle disse elleve årene, fortsetter Anne Marthe Russ. 

– Vi er tre som organiserer turene og setter opp forslag til hvor vi skal gå. Vi er 30-40 aktive medlemmer. Flesteparten damer, hvor de fleste er i alderen fra femti, til langt opp i åttiårene, men alle er velkommen uansett alder.

– Vi har oppmøte er hver tirsdag kl.1100, og vi starter alltid på Hadeland ved Ekholt kirke. Turene er lagt opp med forskjellig lengde, fra 3 km og opp til 6-7 km. Men det er individuelt hvor langt den enkelte vil være med.

– Vi går turer på forskjellige steder i regionen, men oftest i område ved Calbergskogen og områdene rundt der. Aktiviteten er gratis og er i samarbeid med Kvinne- og familieforbundet Larkollen.

– Vi har med matpakke og drikke og spiser ute. Det er noe av sjarmen med det hele, kommenterer en dame fra sidelinjen.

Dagen vi traff dem gikk turen til «Eika» og Ryggeheimen. Mens tirsdagen etter skulle turen gå på Oven. Deretter i landskapsvernområdet ved Værne kloster, med tur til den brent eika på Baugsåsen.  

Slik ser turprogrammet ut for resten av året for tur- og stavgruppa under:

18. oktober: Råde

25. oktober: Carlberg – Eika

1. november: Ramberg – Orkerød

8. november: Carlberg – Eika

15. november: Fuglevik – Rompa

22. november: Carlberg – Eika

29. november: Carlberg – Eika

Tekst/Foto: Karine Westerveld/Bjørn Boge

Related posts

Skryter av mottagelsen fra mossingene

mortensen

Stor interesse for årets squashliga

mortensen

Moss Idrettslag er hoppende glade for sitt nye vintertilbud

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy