Image default
Trening

Sport 1 setter sikkerheten i høysetet – Slår et slag for pigger og refleks

Nå som Kong Vinter banker på døren er det enkelte forhåndsregler man må ta for å bokstavelig talt ikke havne på glattisen. Er du en av de som ser for deg å enten sykle eller løpe ute i vinter, ja da bør du sørge for å sko deg riktig. 

Hos Sport1 på Rygge storsenter merker de godt at sesongen nå dreies mot kaldere tider. På plass for lengst er selvfølgelig både ski og akebrett, men fremme står det også en god del sykler. Det er ikke uten grunn forteller Simen Nieuwlaat.

– Tro det eller ei, men vi selger faktisk en god del sykler også om vinteren. Det viser seg at flere og flere ønsker å beholde sykkelen som fremkomstmiddel til og fra jobb, og ikke minst som en treningspartner selv etter at snøen har meldt sin ankomst. Det er problemfritt i utgangspunktet hvis man sørger for å sko seg riktig, forteller han.

Kun piggdekk som duger
I følge Nieuwlaat er det bare en ting som gjelder hvis du har tenkt til å sykle vinterstid og det er piggdekk. Helst skråstilte pigger og gjerne så mange som mulig.

– Vi anbefaler at man benytter dekk med minimum 240 pigger når skal sykle i vinterhalvåret. I tillegg bør piggene være skråstilte både i forhold til grep og ikke minst sliteevne. Det finnes flere varianter av piggdekk å velge mellom, men her hos oss er det helt klart størst etterspørsel etter dekk med god gripeevne på snø. Et par gode dekk til dette formålet ligger på rett i underkant av 1500 kroner. Faktisk er etterspørselen såpass stor at vi har behov for å supplere opptil et par ganger i uken, uttaler han.

Piggsko i vinden
Selv om andelen av syklende gjennom vinterperioden er økende, så er det fortsatt slik at mange fortsatt velger å ta seg frem på bena. Da er det piggsko eller brodder som er tingen hvis man skal unngå ende opp på legevakten. Hos Sport1 på Rygge storsenter har etterspørselen etter piggsko eller pigger til sko nærmest eksplodert de siste fire til fem årene.

– Det har vært en formidabel utvikling. I begynnelsen var det nesten slik at det var litt småflaut å si at man benyttet pigger eller brodder mens det nå er helt vanlig. Egentlig var det vel hundeeierne som gikk foran. 

Mange av de har hunder som trekker skikkelig og for å klare å holde seg på bena så trengte man å være riktig skodd. Nå har både de som trener ute og ikke minst den vanlige mannen i gata hengt seg på og ingenting er jo bedre enn det, forteller han.

Stort bruksområde
Den økende etterspørselen etter piggsko og brodder har selvfølgelig ført til at utvalget også har tatt seg opp med årene. Nå finner man både løpesko og fritidssko som kommer klare til bruk fra leverandør. Allikevel er det mange som fortsatt velger å pigge sko de har fra tidligere. Helt problemfritt forklarer Simen Nieuwlaat.

– Det er ingenting i veien med å pigge gamle sko. Faktisk kan man sette pigger i så godt som alle typer av sko, men det kreves at man har minimum seks millimeter med klaring slik at piggene ikke går i gjennom eller for den saks skylder treffer og punkterer dempematerialet i skoen. Faktisk har vi et eget sett inklusive både pigger og verktøy som gjør kundene i stand til å pigge selv hvis de ikke ønsker at vi skal ta oss av det.

Ikke slurv med refleksbruken!
Etter å ha tatt oss gjennom hvordan man skor seg best mulig for å sykle, gå eller løpe på vinterstid mener Nieuwlaat det er en svært viktig ting som er utelatt. Nemlig bruk av refleks. 

– Vi er nå inne i den aller mørkeste tiden på året og da er det utrolig viktig å være synlig. Det er jo nesten mørkt i fra vi står opp og til vi legger oss, spesielt nå som snøen fortsatt glimrer med sitt fravær. Jeg tenker da at det på en gråværsdag er helt legitimt å ha refleksen fremme også på dagtid. En ting man imidlertid må huske på er at en refleks ikke nødvendigvis er evigvarende. Benytter man en god gammeldags refleksvest, som fra tid til annen blir vasket, så svekkes ofte kvaliteten på refleksen gradvis. For å være mest mulig synlig så anbefaler jeg at man bruker refleksvest som blinker. Da stiller du med gode kort på hånden, smiler Nieuwlaat.

Tekst: Petter Andresen

Foto: Jørn Mortensen

Related posts

Inntar syklistenes mekka

mortensen

FRISK bedriftshelsetjeneste inn hos Miin Helse

mortensen

Morten Nore skal føre Tjukkas-eventyret mot nye høyder

mortensen

Denne nettsiden bruker «cookies» for å forbedre brukeropplevelsen. Vi regner med at det er OK for deg. Er det ikke greit velger du det selv. Aksept Les mer

Privacy & Cookies Policy